Πρωτογενής Τομέας

Και τα μεγέθη παραγωγής γάλακτος και κρέατος μπαίνουν στην εξίσωση για το 5ευρω των ζωοτροφών

Και τα μεγέθη παραγωγής γάλακτος και κρέατος μπαίνουν στην εξίσωση για το 5ευρω των ζωοτροφών

Στην εισαγωγή κλίμακας για την κατανομή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων οδηγείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις δηλώσεις Γεωργαντά από την Ελασσόνα το βράδυ της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου να θέλουν σύνδεση της επιδότησης με τον αριθμό ζώων και την παραγωγή γάλακτος και κρέατος.

Η τοποθέτηση του υπουργού έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του Agronews λίγες ώρες νωρίτερα, που ήθελε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου να δυσκολεύονται να πείσουν την Κομισιόν για την κατά κεφαλήν ενίσχυση των 5 ευρώ στα πρόβατα. Και αυτό γιατί δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το τελικό ποσό ενίσχυσης που θα φτάσει στους δικαιούχους από αυτήν τη βάση των 5 ευρώ.

Σε συνέχεια της συνάντησης της ηγεσίας της Βάθης με την ΕΘΕΑΣ και τον ΣΕΚ, από την Ελασσόνα ο υπουργός διευκρίνησε μονο την κατανομή των ποσών που θα μοιραστούν στους κλάδους της κτηνοτροφίας, με την προβατοτροφία να λαμβάνει 60 εκατ., την βοοτροφία 20 εκατ. και ό,τι περισσέψει να κατευθύνεται προς την χοιροτροφία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Ξεπερνά, τελικά τα 90 εκατ. ευρώ το ποσό που θα δοθεί ως ενίσχυση στους κτηνοτρόφους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής, που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε ομιλία του στο «Ελασσόνα Forum- Φέτα και Γαστρονομία»και σε επαφές που είχε με εκπροσώπους κτηνοτροφικών συλλόγων «ο βασικός άξονας της στήριξης αυτής είναι η δηλωμένη και στοιχειοθετημένη παραγωγή προϊόντος, δηλαδή γάλακτος και κρέατος, σηματοδοτώντας, οριοθετώντας και τιμώντας τη δουλειά και τον καθημερινό αγώνα των πραγματικών παραγωγών».

Με βάση αυτό το σκεπτικό θα κατανεμηθούν 60 εκατ. στην αιγοπροβατοτροφία, ενώ ανάλογα σημαντικές θα είναι οι ενισχύσεις στη βοοτροφία, στην πτηνοτροφία (κρεατοπαραγωγό και αυγοπαραγωγό) και στη χοιροτροφία.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας που έχει λάβει η κυβέρνηση από την αρχή του έτους.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αύξηση της τιμής στις ζωοτροφές ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δοθεί 50 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση με βάση το 2% του τζίρου και προέτρεψε τους κτηνοτρόφους να στραφούν στην ιδιοπαραγωγή, ιδιαίτερα τώρα που για την επόμενη περίοδο εντάσσονται στις συνδεδεμένες καλαμπόκι και μαλακό σιτάρι.Πρόσθεσε ότι εξετάζεται να δοθούν κίνητρα προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών και τόνισε για το νέο έτος θα υπάρξει στήριξη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ επί πλέον στους παραγωγούς, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Σε ό,τι αφορά στη Φέτα, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι το συγκεκριμένο προϊόν στη συνείδηση των καταναλωτών ταυτίζεται με την Ελλάδα και τόνισε ότι οι προοπτικές της στις διεθνείς αγορές είναι ανοδικές. Μέλημα της πολιτείας, όπως είπε, είναι η διασφάλιση του όγκου παραγωγής στο γάλα ώστε να μη υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή της φέτας και αναφέρθηκε στη, εμβληματική και ουσιαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της Δανίας για τη Φέτα.

Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρουμπίνο και μέλη κτηνοτροφικών συνεταιρισμών στο δημαρχείο της Ελασσόνας, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων θα γίνει με γρήγορο και δίκαιο τρόπο και ότι θα υπάρχει άμεση σύνδεση του αριθμού των ζώων με την παραγωγή γάλακτος και κρέατος. «Στεκόμαστε δίπλα σε εκείνους που ιδρώνουν στο κοπάδι για να παράγουν γάλα και κρέας, είμαστε στο πλευρό των πραγματικών παραγωγών, γιατί πιστεύουμε στη δουλειά τους και στην προσφορά τους στην εθνική οικονομία», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς

Απαντώντας σε κτηνοτρόφους ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή ελληνοποιήσεων και στο γάλα και στο κρέας και προανήγγειλε νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε το πλαίσιο ελέγχων να γίνει πιο καθαρό και πιο αυστηρό, ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί και τα ελληνικά προϊόντα.

Νωρίτερα ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε στον Τύρναβο τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό και είχε συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου με τον πρόεδρό του κ. Χρ. Τσιτσιρίγκο. Ο Συνεταιρισμός παράγει 72 ετικέτες κρασιών, τσίπουρου και ούζου και είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε την κτηνοτροφική μονάδα Ζιάκου στην Ελασσόνα και κατόπιν στον δημαρχείο είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Νίκο Γάτσα, καθώς και με τον Δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα με τον οποίο συζήτησε το πρόβλημα διάθεσης των μήλων της περιοχής μετά την επιβολή capitalcontrolsστην Αίγυπτο.

Μετά την ομιλία του προς τους κτηνοτρόφους, ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε περίπτερα στην έκθεση της Ελασσόνας.

Στις επαφές του τον κ. Γεωργαντά συνόδευαν οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Για τέλος του χρόνου η ενίσχυση ζωοτροφών, ψάχνοντας πάει ο Γεωργαντάς για τα 5 ευρώ των κτηνοτρόφων

Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και του ΣΕΚ είχε το πρωί της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς,οι οποίες είχαν κυρίως χαρακτήρα διαβούλευσης αφού οι συζητήσεις περιορίστηκαν στην ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα μοιραστεί τελικά η ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό να έχει στα χέρια του ένα πλάνο ενίσχυσης το οποίο δίνει επί της ουσίας 5 ευρώ το κεφάλι στα παραγωγικά πρόβατα και 2 ευρώ στα μη παραγωγικά. Το πρόβλημα με την προσέγγιση αυτή είναι ότι σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς, ο ευρωπαϊκός κανονισμός δεν επιτρέπει μια ενίσχυση στο κεφάλι και έτσι πλέον αναζητείται μια φόρμουλα η οποία θα δίνει αυτήν την ενίσχυση των 5 ευρώ, αλλά μέσα από ένα κλιμακωτό μοντέλο επιδότησης, βάσει του αριθμού του ζωικού κεφαλαίου. Έπειτα πάντως από τις πρωινές συναντήσεις, ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση του υπουργού το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου στην Ελασσόνα, όπου θα παρευρεθεί στο πλαίσιο της γιορτής της Φέτας.

Με δεδομένο ότι το συνολικό ποσό είναι δεδομένο (89 εκατ. σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ή 92 εκατ. σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός στις διαβουλεύσεις με ΕΘΕΑΣ και ΣΕΚ), το σημαντικό είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει τεκμηριωμένο πλάνο επιδότησης, το οποίο αφού διαμορφωθεί θα πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες για έγκριση και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πίστωση.

Προς το παρόν ο υπουργός αναφέρει ότι θα προσπαθήσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν, αν και απ’ ό,τι φαίνεται, οριακά θα καταστεί εφικτή μια πληρωμή εντός του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης, αρκεί για να καλύψει μόλις το 5 με 6% της ανατίμησης που έχουν χρεωθεί φέτος οι κτηνοτρόφοι. Αυτήν την περίοδο οι προβατοτρόφοι πληρώνουν περίπου 180 ευρώ σε ετήσια βάση για τις διατροφικές ανάγκες κάθε προβάτου στη μονάδα τους, δηλαδή 90 ευρώ παραπάνω συγκριτικά με όσα στοίχιζε το φύραμα ένα χρόνο πριν (από 25 με 30 λεπτά το κιλό ανέρχεται πλέον στα 60 λεπτά).

Αν στην εν λόγω ενίσχυση, προστεθούν και τα ποσά από την προηγούμενη (2% του τζίρου) που πρακτικά δεν ξεπερνούσε τα 3 με 3,5 ευρώ το πρόβατο, τότε συνολικά οι έκτακτες επιδοτήσεις που θα έχει λάβει ένας προβατοτρόφος μέσα στο χρόνο, δεν θα αγγίζουν ούτε το 10% της ανατίμησης που έχει χρεωθεί.

Όμως ακόμα και οι χρόνοι πίστωσης των όποιων ποσών ενίσχυσης, δείχνουν την απροθυμία συγχρονισμού της κυβέρνησης με τους κύκλους της αγροτικής παραγωγής. Αν τα λιγοστά ευρώ της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων έμπαιναν αύριο στους λογαριασμούς, θα αγόραζαν περισσότερο καλαμπόκι απ’ ό,τι θα αγοράσουν στο τέλος του χρόνου, όταν λογικά πιστωθούν. Μια γύρα στην πιάτσα και θα διαπιστώσει κανείς ότι σε αυτήν τη φάση, αγοράζουν όλοι καλαμπόκι εκτός από τους κτηνοτρόφους, που λόγω ανύπαρκτης ρευστότητας, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν με το σακί την ακόμα πιο ακριβή τιμή που θα έχει το προϊόν μετά το πέρας της συγκομιδής.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΜΕ ΕΘΕΑΣ ΚΑΙ ΣΕΚ

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ κ. Παύλο Σατολιά και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων κ. Παναγιώτη Πεβερέτο.

Αντικείμενο των συναντήσεων που έγιναν σε ειλικρινές και εποικοδομητικό κλίμα, ήταν η πρόταση του ΥπΑΑΤ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον τρόπο κατανομής της ενίσχυσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ προς τους κτηνοτρόφους, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στη συνάντηση παρέστη η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΘΕΑΣ:

«Κρίσιμη σύσκεψη για την κατανομή των πόρων στην κτηνοτροφία

Οι βασικές αρχές για την κατανομή των πόρων κατατέθηκαν από την ΕΘΕΑΣ

Σε σύσκεψη εργασίας στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά βρέθηκαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Παύλος Σατολιάς και ο Γενικός Διευθυντής κ. Μόσχος Κορασίδης σε μια προσπάθεια εξεύρεσης του καλύτερου δυνατού μοντέλου για την κατανομή της ειδικής ενίσχυσης στην κτηνοτροφία.

Κατά την σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια εφαρμογής. Οι βασικές αρχές για την κατανομή των πόρων σε ότι αφορά τους κτηνοτρόφους είναι οι εξής:

  • Να ανταποκρίνεται στο βασικό κόστος συντήρησης των ζώων καθώς και το διαφοροποιημένο κόστος παραγωγής γάλακτος και κρέατος.
  • Να λαμβάνει υπόψη του την διαφοροποίηση του ειδικού καθεστώτος των μικρών νησιών

Τονίσθηκε ότι ένα σενάριο εφαρμογής χωρίς την διαφοροποίηση, θα έχει την αντίδραση των κτηνοτρόφων που παράγουν κυρίως γάλα αφού η επιβάρυνση από το κόστος ζωοτροφών μεταξύ των μονάδων που παράγουν γάλα και αυτών που δεν παραδίδουν γάλα είναι πολύ σημαντική. Το παραγωγικό αποτύπωμα των μονάδων συνδέεται με ασφάλεια με τη επιβάρυνση σε εφόδια, ηλεκτρική ενέργεια και εργασία.

Κοινή συνισταμένη υπήρξε η βούληση τόσο από την πλευρά της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ όσο και από την ΕΘΕΑΣ η στήριξη να κατευθυνθεί στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων της παραγωγής, καθώς βασικό μέλημα είναι η διασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου και των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Ο Πρόεδρος κ. Σατολιάς, επεσήμανε την κρισιμότητα της όλης διαδικασίας τονίζοντας έτσι μόνο θα φανεί ότι οι κτηνοτρόφοι της χώρας δεν είναι μόνοι και πως η προσπάθεια για την στήριξη του κλάδου, σε μια χρονιά που αναμένεται πολύ δύσκολη, θα συνεχιστεί, πράγμα που συμμερίστηκε και ο κ. Γεωργαντάς».

Πηγή: Agronews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις