Πρωτογενής Τομέας

Μέτρα και δράσεις για την ενίσχυση της αμπελουργίας ζητάει από τα συναρμόδια Υπουργεία ο Νεκτάριος Φαρμάκης

Μέτρα και δράσεις για την ενίσχυση της αμπελουργίας ζητάει από τα συναρμόδια Υπουργεία ο Νεκτάριος Φαρμάκης

Μέτρα και δράσεις για την ενίσχυση της αμπελουργίας που τα τελευταία χρόνια πλήττεται σημαντικά ζητά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή τον υπουργό, Γεώργιο Γεωργαντά και τον υφυπουργό Γεώργιο Στύλιο, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Περιφερειάρχης στην επιστολή του περιγράφει την δυσχερή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι αμπελοοινικοί παραγωγοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι συμβάλλουν στο 10% της εγχώριας παραγωγής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, με 70.000 στρέμματα στις Περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Ηλείας. Ωστόσο προσθέτει ότι στη Δυτική Αχαΐα εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα, καθώς κατέχει άνω του 50% της συνολικής παραγωγής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σύνολο καλλιεργήσιμης γης πλέον των 35.000 στρεμμάτων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, με κύρια ποικιλία αυτή του ροδίτη.

Όπως εξηγεί ο κ. Φαρμάκης, η οικονομική κρίση συνδέεται με παράγοντες όπως η πανδημία covid-19 και η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που οδήγησαν σε δραματική μείωση των εισοδημάτων των αμπελουργών, ενώ συνεχίζοντας εστιάζει στην παράνομη οινοποίηση και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η τακτική της παράνομης οινοποίησης σε σταφύλια διπλής -τριπλής χρήσης, ιδιαίτερα την φετινή χρονιά που η παραγωγή ήταν αυξημένη, πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εκατοντάδες τόνοι σουλτανίνας οδηγήθηκαν προς οινοποίηση. Ο συνδυασμός υψηλής παραγωγής, μεγάλου όγκου αποθεμάτων και χαμηλής ζήτησης έχει οδηγήσει στην πίεση των τιμών του σταφυλιού «ροδίτη», που είναι η κύρια παραγωγή της περιοχής».

Κατόπιν των ανωτέρω και σε συνέχεια των επαφών που έχει κάνει ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάνος Σακελλαρόπουλος, ο Περιφερειάρχης καταθέτει στους συναρμόδιους φορείς τις παρακάτω προτάσεις:

«Να οριστεί ανώτατο πλαφόν σε κάθε περιφερειακή αυτοδιοίκηση της χώρας για τις ποσότητες σταφυλιών διπλής ή τριπλής χρήσης που θα εισέρχονται στον οινικό τομέα. Επιπλέον οι καλλιεργητές θα πρέπει να υποβάλουν ετήσιες δηλώσεις εσοδείας, να ενισχυθούν μεταποιητικές μονάδες για παραγωγή χυμού σταφυλής, να τροποιηθούν άμεσα οι διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα παραγωγής όξους από επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών και τέλος να ενδυναμωθούν νέες μη παραδοσιακές διέξοδοι της σταφυλικής παραγωγής των επιτραπέζιων χρήσεων.

Σε συνδυασμό με τις ανωτέρω, ενέργειες θα πρέπει, η πολιτεία να δρομολογήσει και να επισπεύσει δράσεις στήριξης της αμπελουργίας οινοποίησης εξετάζοντας ενδελεχώς και τις δυνατότητες του 2ου πυλώνα της ΚΑΠ. Είναι ευρέως γνωστή η πολυδιάστατη σημασία της αμπελουργίας οινοποιήσιμων σταφυλιών στον τόπο μας και κρίνουμε σκόπιμο να εξεταστεί η περίπτωση αξιοποίησης ειδικών μέτρων στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του Β΄ πυλώνα ΚΑΠ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων της πανδημίας covid -19, αφού μέχρι τώρα οι ευνοϊκές παρεμβάσεις της πολιτείας αφορούσαν μόνο τον κλάδο της οινοποιίας και όχι την παραγωγική διαδικασία των οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Ζητάμε λοιπόν άμεσα, την επιδότηση των παραγωγών ανά στρέμμα ώστε να δώσουμε στον τομέα την ώθηση και την στήριξη που χρειάζεται προς όφελος τόσο του κλάδου, όσο και της εν γένει κρατικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι ο τομέας αυτής της καλλιέργειας κινδυνεύει με κατάρρευση, αφού για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές του προϊόντος είναι κάτω του κόστους παραγωγής, ειδικά για τα οινοστάφυλα ποικιλίας ροδίτη.

Έχουμε την βεβαιότητα ότι συνεργαζόμενοι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να δώσουμε λύση στο ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα των αμπελοοινικών παραγωγών της Περιφέρειας μας».

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup