Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση εκτίθεται στα μάτια του αγροτικού κόσμου, αυτή τη φορά σε σχέση με την άδικη κατανομή του αποθεματικού κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο δόθηκε ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού, δεκάδες είναι οι αγρότες στην Ηλεία που διαμαρτύρονται δικαιολογημένα γιατί δεν έλαβαν την ενίσχυση αυτή. Και αυτό γιατί η όλη διαδικασία κατανομής των κονδυλίων έγινε χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση και κατέληξε σε αδικίες που χώρισαν τον παραγωγικό κόσμο της χώρας στα δύο, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργητών της Ηλείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί παραγωγοί δεν είδαν χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους, παρότι ακολούθησαν πιστά την εφαρμογή μεθόδων παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον και το κλίμα, όπως όριζε ο κανονισμός.
Παράλληλα, η κυβέρνηση- η οποία κατά τ’ άλλα λέει ότι στηρίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους- ουδέποτε επεδίωξε να προσαυξήσει το ευρωπαϊκό κονδύλι με εθνικούς πόρους, όπως π.χ. έκανε η Ισπανία η οποία πρόσθεσε στο δικό της αποθεματικό κρίσης 128 εκ. ευρώ επιπλέον από τον προϋπολογισμό της.
Η Ελλάδα μαζί με 6 μόλις κράτη-μέλη σε σύνολο 27 χωρών, αρκέστηκε μόνο στα όσα της αποδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα περί ουσιαστικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα που πλήττεται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Και παρ’ όλα αυτά, αρκετοί δικαιούχοι παραγωγοί δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ.
Όπως δηλώνει ο κ.Κατρίνης: «Ευρωπαϊκά μέσα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα όπως το αποθεματικό κρίσης είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την ενίσχυση των αγροτών που πλήττονται.
Η κυβέρνηση έχει εκτεθεί για ακόμη μία φορά στα μάτια των παραγωγών της Ηλείας-και όχι μόνο-με τον πρόχειρο και βιαστικό τρόπο που διαχειρίστηκε την κατανομή του. Κατανομή που είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί δικαιούχοι αγρότες στην Ηλεία να μη λάβουν την παραμικρή ενίσχυση.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία όπου έχει αυξηθεί υπερβολικά το κόστος παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση της ζήτησης αγροτικών προϊόντων, λόγω της πτώσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών».
Στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος ο Μιχάλης Κατρίνης επικοινώνησε με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας να πληρωθούν οι αγρότες της Ηλείας.
(Δελτίο Τύπου)