Πρωτογενής Τομέας

Α. Παρασκευόπουλος: Η έλλειψη εργατών γης οδηγεί στην συρρίκνωση της παραγωγής

Α. Παρασκευόπουλος: Η έλλειψη εργατών γης οδηγεί στην συρρίκνωση της παραγωγής

Δεν έκρυψε την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση του για το θέμα των εργατών γης ο αντιπρόεδρος επιμελητηρίου Ηλείας, Αντώνης Παρασκευόπουλος. Και ως άμεσα ενδιαφερόμενος για το θέμα από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Παρασκευόπουλος ILIS ΑΕ που δραστηριοποιείται στο νομό σε εξαγωγές αγροτικών μεταποιημένων προϊόντων, τοποθετήθηκε στη σύσκεψη της Π.Ε. Ηλείας για τους εργάτες γης. Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε πως η έλλειψη χεριών για τις καλλιέργειες οδηγεί στη μείωση της παραγωγής, που θα επηρεάσει και την μεταποίηση. Και εκεί κινδυνεύουν να κλείσουν μονάδες με αρκετούς εργαζόμενους και σημαντικές εξαγωγές…

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη σημείωσε πως “… υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή και η χώρα αλλά και πιο πολύ ο νομός Ηλείας, ένας νομός ο οποίος έχει πάρα πολλά καλλιεργήσιμα στρέμματα και στο κομμάτι της μεταποιημένης πιπεριάς και στο κομμάτι της φράουλας και γενικότερα αγροτικών προϊόντων μη μηχανικής συγκομιδής. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά γιατί ήδη μέχρι στιγμής μιλάμε για μία πτώση της παραγωγής από 30% μέχρι 40% σε διάφορα προϊόντα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε πλέον τα ράφια και τις αγορές του εξωτερικού και πρέπει επειγόντως η κυβέρνηση, τα υπουργεία και οι συναρμόδιοι φορείς να κάνουν μία σύσκεψη και έναν προγραμματισμό με βάση την καταγραφή των εργατών που χρειαζόμαστε είτε μέσω των επιχειρήσεων, είτε οι αγρότες μας έτσι ώστε να παράξουμε και να έχουμε την επάρκεια των προϊόντων για τα ράφια, τόσο στο εσωτερικό όσο και του εξωτερικού”.

Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι “… ένα σοβαρό κομμάτι που πρέπει άμεσα να λυθεί είναι οι άδειες παραμονής. Η πρόταση του επιμελητηρίου και προσωπικά η δική μου είναι να πάμε στο μοντέλο της Ιταλίας, η οποία δίνει προσωρινές άδειες παραμονής με δικαίωμα εργασίας εντός της ιταλικής επικρατείας. Αυτό σημαίνει ότι δίνει μία άδεια παραγωγής στον αλλοδαπό, ο οποίος θα δουλέψει εντός της χώρας, δεν του δίνει το δικαίωμα να φύγει αν φοβάται σαν Ε.Ε ότι θα φύγει έξω από την χώρα, διότι θα ελεγχθεί από τα σύνορα και έτσι θα εξασφαλίσει την σιγουριά στον παραγωγό και στην βιομηχανία που επενδύουν πάνω στη γη για τα παραγόμενα προϊόντα”.

Σχολιάζοντας το ύψος του μεροκάματου που λαμβάνουν οι εργάτες γης ανέφερε πως σήμερα έχει ξεπεράσει τα 35-40 ευρώ το εφτάωρο. “Αν πηγαίνουμε με το κιλό για την βιομηχανική πιπεριά έχει ξεπεράσει τα 0.20 € το κιλό που σημαίνει ότι αν ένας εργάτης μαζεύει περίπου τρακόσια κιλά την ημέρα πιπεριά μιλάμε για 60 € μεροκάματο. Νομίζω ότι είναι σεβαστό ποσό για έναν εργαζόμενο” είπε.

“Το δεύτερο και βασικότερο που ζητήσαμε μέσα σε όλη αυτή την διαδικασία, είναι ότι πρέπει σίγουρα να υπάρχουν χώροι υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους αυτούς, να προνοήσουμε να υπάρχει διασπορά και όχι μεγάλη ομαδικότητα προκειμένου να μην υπάρχει παραβατικότητα μέσα στις πόλεις και σίγουρα θα πρέπει να φέρουμε όλοι εμείς την ευθύνη είτε ο παραγωγός είτε οι επιχειρήσεις, για την σωστή λειτουργία και παραμονή όλων των ανθρώπων εδώ αλλά πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε μία ευέλικτη νομοθεσία, να μπορούμε να φέρνουμε κόσμο και να δουλεύουμε. Αυτή τη στιγμή όσοι πήραν χαρτιά μετανάστευσαν για Ιταλία και Ισπανία, έμαθαν και εκπαιδεύτηκαν στην χώρα μας και με το που πήραν χαρτιά εξαφανίστηκαν. Αυτό είναι άδικο”.

Ο κ. Παρασκευόπουλος σχολίασε και τους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα των εργατών στις καλλιέργειες φράουλας. “Δεν υπονοώ ότι έκαναν κάτι κακό, υπονοώ ότι όταν τελειώνει η φράουλα, ζητήσαμε αρκετοί από εμάς τους πιπεράδες, να φύγουν από την Μανωλάδα οι εργάτες και να έρθουν εδώ. Αυτό το πράγμα δεν έγινε. Τους άφησαν να φύγουν στο εξωτερικό με την προϋπόθεση ότι θα γυρίσουν. Αυτό λέω! Τώρα αν υπήρξε παλιά αυτή η παραβατικότητα που έγινε και δημιούργησε όλα αυτά τα ζητήματα και ξεσηκώθηκαν και έφυγαν, θεωρώ ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν μπορώ να μηδενίσω την προσφορά του προϊόντος αυτού και των ανθρώπων. Αλλά θα πω και το παράπονο ότι σήμερα είχαν κληθεί και περιμέναμε να είναι οι “φραουλάδες” εδώ και δεν είναι κανένας. Διότι δεν μπορεί όταν καίγεται ένας νομός και κάποιοι οι οποίοι και εν προκειμένω οι “φραουλάδες” που έχουν ένα προϊόν που πέρσι έπαθε τεράστια ζημιά και το ίδιο θα πάθουν και φέτος, μιλάμε για μειωμένη παραγωγή, να μην έρθουν να μας πουν έστω τον προβληματισμό τους. Δε νομίζω ότι είναι σωστό και γι’ αυτό τονίζω, ότι η ευθύνη έρχεται στο γεγονός ότι τους άφησαν και έφυγαν” κατέληξε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup