Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, εφιστά την προσοχή στους ελαιοπαραγωγούς στα παρακάτω:
- οι φθινοπωρινές συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας αέρος που επικρατούν (και όπως προβλέπεται θα επικρατήσουν και για το επόμενο δεκαήμερο) ευνοούν την ανάπτυξη, την εξέλιξη και τη δραστηριότητα του δάκου.
- ο μέσος αριθμός δακοσυλλήψεων του εγκατεστημένου δικτύου παγίδων, καθ’ όλη την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου εμφανίζεται σχετικά υψηλός.
- Μετά την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών, οι συλλήψεις εντόμων δάκου στις παγίδες δείχνουν αυξητική τάση σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν
- σε δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε ελαιώνες, διαπιστώνονται προσβολές από το δάκο, κυρίως στις παραλιακές περιοχές, σε αρδευόμενα λιοστάσια, σε ελαιώνες με μικρή παραγωγή αλλά και σε ορεινές περιοχές εστίες δάκου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης επιπλέον δολωματικού ψεκασμού, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς να διενεργούν δειγματοληψίες και εάν διαπιστώνουν προσβολές να προβαίνουν στις αναγκαίες επεμβάσεις για την προστασία των ελαιώνων τους από τον δάκο.
Επίσης ευνοϊκές είναι και οι συνθήκες για προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες, (π.χ. γλοιοσπόριο) κάτι το οποίο πρέπει να προσεχθεί επιπλέον από τους ελαιοπαραγωγούς.
Σε κάθε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη επέμβαση, πρέπει να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας για την καλλιέργεια ελιάς, να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας που αναγράφονται στις συσκευασίες τους.
Επισημαίνεται ότι η έγκαιρη συγκομιδή του ελαιοκάρπου προς ελαιοποίηση, στο στάδιο του μεταχρωματισμού του καρπού προλαμβάνει την ανεπιθύμητη προσβολή από το δάκο και επιτυγχάνεται καλύτερη ποιοτική (και ποσοτική) απόδοση σε ελαιόλαδο.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στους τοπικούς γεωπόνους και στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (2621360-140, 145,155).
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ |
||
Σπυροπούλου Παναγιώτα Κτηνίατρος |
||
(Δελτίο Τύπου)