Πρωτογενής Τομέας

Βασιλόπουλος: Να συμβάλουμε όλοι για να προστατεύσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου μας

Βασιλόπουλος: Να συμβάλουμε όλοι για να προστατεύσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου μας

Συναγερμός σε Τμήμα Φυτοπροστασίας και ελαιοπαραγωγούς για τα ανησυχητικά «σημάδια» δάκου…

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Τμήμα Φυτοπροστασίας της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας στην Π.Ε Ηλείας έπειτα την ολοκλήρωση του φετινού προγράμματος δολωματικών ψεκασμών και τις τελευταίες δειγματοληψίες που δείχνουν αυξητική τάση από προσβολές δάκου , κυρίως στις παραλιακές περιοχές, σε αρδευόμενα λιοστάσια, σε ελαιώνες με μικρή παραγωγή αλλά και σε ορεινές περιοχές. Σε συνάντηση που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος με τον Προϊστάμενο του τμήματος Φυτοπροστασίας Γιώργο Μικέογλου τέθηκαν επί τάπητος τα δεδομένα που έχουν ανακύψει και προβληματίζουν σε έναν βαθμό για την φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδο.

Εκείνο το οποίο τονίστηκε ήταν ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή σύμφωνα και με τις οδηγίες που εξέδωσε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης επιπλέον δολωματικού ψεκασμού και συστήνεται στους παραγωγούς να διενεργούν δειγματοληψίες και εάν διαπιστώνουν προσβολές να προβαίνουν στις αναγκαίες επεμβάσεις για την προστασία των ελαιώνων τους. Επισημάνθηκε ακόμα ένα ανησυχητικό στοιχείο για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και ευνοούν προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες όπω γλοιοσπόριο κάτι το οποίο πρέπει να προσεχθεί επιπλέον από τους ελαιοπαραγωγούς. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο κ Μικέογλου «σε κάθε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη επέμβαση, πρέπει να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας για την καλλιέργεια ελιάς, να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας που αναγράφονται στις συσκευασίες τους».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε ελεγχόμενη την κατάσταση ωστόσο δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός όπως τόνισε από τους παραγωγούς: « Βρισκόμαστε σε συναγερμό με την υπηρεσία για να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα με την φετινή ελαιοπαραγωγή. Είναι μια καλή χρονιά η φετινή και θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι να την προστατεύσουμε. Πρώτοι από όλους οι παραγωγοί μας να φροντίσουν η συγκομιδή να γίνει συνετά όχι μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος της ψεκαστικής περιόδου διότι τότε ο δάκος που ενδεχομένως αναπτυχθεί στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα προκαλέσει οξυμένα προβλήματα στην ποιότητα του ελαιολάδου.

Αυτό βέβαια είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί εάν προβούν οι ίδιοι οι καθυστερούντες την συγκομιδή ελαιοπαραγωγοί σε επιπρόσθετο ψεκασμό ή εάν αλλάξουν τις ελαιοκομικές τους πρακτικές και συνήθειες.» Αναφορά στην συζήτηση έγινε και για το τριετές πρόγραμμα δακοκτονίας που υλοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας και αποτελεί τη βάση για την εφαρμογή του και την περίοδο 2023-2025 Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του προγράμματος κρίνονται θετικά διότι απαλλάσσονται οι υπηρεσίες από τις επαναλαμβανόμενες ετήσιες διαγωνιστικές διαδικασίες που δρούσαν ανασταλτικά στην έγκαιρη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα