Προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εσπεριδοειδών (WCO).
Σημαντική πρώτη στην παγκόσμια παραγωγή εσπεριδοειδών προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εσπεριδοειδών (WCO) για το 2022/23. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία, αύξηση της παραγωγής αναμένεται στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον WCO η παραγωγή εσπεριδοειδών στο βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να μειωθεί κατά 13% φτάνοντας τους 25.958.275 τόνους το 2022/23.
Τα στοιχεία για την πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε δεδομένα από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Τυνησία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εσπεριδοειδών, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι επηρέασε τις καλλιέργειες σε Ισπανία, Μαρόκο, Ιταλία, Τουρκία και Τυνησία, χώρες που ετοιμάζονται για μικρότερες παραγωγές.
Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις η παραγωγή πορτοκαλιού αναμένεται να μειωθεί κατά 11,79% σε σύνολο 13.995.754 τόνων. Παρόμοια μείωση αναμένεται επίσης για τις άλλες κατηγορίες εσπεριδοειδών, συγκεκριμένα το γκρέιπφρουτ (μείωση 16,88% φτάνοντας τους 769.043 τόνους), τα μανταρίνια (μείωση 13,32% φτάνοντας τους 7.176.116 τόνους) και τα λεμόνια (μείωση 15,70% φτάνοντας τους 7.043 τόνους).
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 15,09% και 20,97% στην Ισπανία και την Ιταλία, αντίστοιχα ενώ η WCO εκτιμά αύξηση 10,83% για την Ελλάδα.
Στο νότιο χείλος της Μεσογείου, η παραγωγή αναμένεται επίσης να μειωθεί, κατά 33% εκατό στο Μαρόκο, 27,24% στην Τουρκία και 17,12% στην Τυνησία. Οι όγκοι αναμένεται να παραμείνουν σταθεροί στο Ισραήλ (+0,40%) και να αυξηθούν στην Αίγυπτο κατά 8,24%.
Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA, αναμένεται να μειωθεί κατά 5,16% σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν.
Πηγή: Etheas.gr