Είναι μεγάλη η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή του νομού, ιδιαίτερα και στην Ανω Μεσσηνία, με την καταστροφή του ελαιόκαρπου από τον δάκο και το γλοιοσπόριο, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου, επιβεβαίωσε στην “Ε” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιάννης Ηλιάδης.
Οπως και σε άλλες περιοχές του νομού, στην Ανω Μεσσηνία που είναι και όψιμη ελαιοπαραγωγικά περιοχή, ελιές έχουν σαπίσει και έχουν πέσει, η ποιότητα του ελαιολάδου έχει υποβαθμιστεί αισθητά και αρκετά κτήματα έμειναν αμάζευτα. Αυτή η καταστροφή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στους ελαιοτριβείς.
“Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη μεγάλη ζημιά”, μας ανέφερε χαρακτηριστικά κι επεσήμανε πως “σχεδόν έχει καταστραφεί ο ελαιόκαρπος, οι οξύτητες είναι πολύ μεγάλες, χάνεται μια πολύ καλή χρονιά που υπολογίζαμε”.
Υπενθύμισε πως “όλα τα προηγούμενα χρόνια δουλεύαμε μέχρι και τον Φεβρουάριο και έως τις 20 Ιανουαρίου ήταν φουλ η παραγωγή” και παρατήρησε: “Αυτό που συνέβαινε μέχρι τις 20 του πρώτου μήνα του χρόνου και από κει και μετά άρχιζαν τα προβλήματα με την ωρίμανση του καρπού και την αύξηση της οξύτητας, φέτος το ζήσαμε 2 - 3 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Και είναι πολύ μεγάλη η ζημιά. Αν βρεθεί λάδι κάτω από άσος, είναι σούπερ. Στις 30 παρτίδες οι 2 μόνο είναι κάτω από άσος”.
Ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων της Μεσσηνίας διευκρίνισε ότι “ακόμα και αυτοί που είχαν καλλιεργήσει έντονα και ψέκασαν για να προστατεύσουν την παραγωγή τους, έπαθαν μεγάλη ζημιά” και πρόσθεσε: “Αυτή η χαμηλή ποιότητα στο λάδι, δεν ξέρουμε σε τι τιμές θα οδηγήσει, πόσο κάτω θα πέσουν. Αν βρέξει ή φυσήξει αέρας, την άλλη μέρα θα έχουν αδειάσει τα δέντρα. Πολλά κτήματα έμειναν αμάζευτα. Δεν συμφέρει με τις άθλιες ελιές που έχουν μείνει, να τις μαζέψεις”.
Για την κατάσταση των ελαιοτριβέων εξήγησε ότι “πήραμε το δικαίωμα που λέγαμε και δεν είχαμε καμία βοήθεια για το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Και χάθηκε ένα μεγάλο μέρος της πολύ καλής χρονιάς με τις ανεβασμένες τιμές που είχαμε μόνο στην αρχή, γι’ αυτό και μιλάμε για μεγάλη ζημιά”.
Για το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης εργατών, ο Γ. Ηλιάδης σημείωσε πως “παρά τον καλό καιρό που ήταν τελικά κακός για την παραγωγή, και δεν χάθηκαν εργάσιμες ημέρες, η έλλειψη εργατών ήταν τεράστια και συνετέλεσε στην καταστροφή. Ακόμα και τώρα εργάτες έχουν φύγει, γιατί έληξε η περίοδος παραμονής τους για εργασία”.
Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε πως “από τον Φεβρουάριο θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε την επόμενη χρονιά, από πού θα φέρουμε εργάτες για να μαζέψουμε έγκαιρα, όταν πρέπει τις ελιές”.
Πηγή: EleftheriaOnline.gr