Πρωτογενής Τομέας

Ζάκυνθος: Ξηρασία και ασθένειες προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στις ελαιοκαλλιέργειες

Ζάκυνθος: Ξηρασία και ασθένειες προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στις ελαιοκαλλιέργειες

Χαμηλή η τιμή του ζακυνθινού λαδιού

Σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες, παραγωγοί και ελαιοτριβεία καθώς οι ζημιές στην φετινή ελαιοκαλλιέργεια τόσο από την ξηρασία όσο και από τον δάκο και το γλοιοσπόριο προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα.

Ήδη από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου έχει ξεκινήσει καταγραφή των ζημιών στα ελαιοτριβεία προκειμένου να υπάρξουν κάποιες ενέργειες και να στηριχθούν όσοι έχουν πληγεί.

«Η παραγωγή δεν πήγε καθόλου καλά επειδή είχαμε προβλήματα από τον δάκο και την ξηρασία και συγχρόνως διογκώθηκε το πρόβλημα. Έχουμε πολύ μειωμένη παραγωγή. Θα έχουμε συγκεντρωτικά στοιχεία την επόμενη εβδομάδα, από τα ελαιοτριβεία πόσο ήταν η ζημιά, η οποία υπολογίζεται να είναι πάνω από 9% σε σχέση με μια τριετία. Θέλουμε να καταγράψουμε τη ζημιά, γιατί έχουμε ήδη ενημερώσει το Υπουργείο, τον Βουλευτή και την Περιφέρεια ότι υπάρχει πρόβλημα και τώρα θέλουμε να καταθέσουμε επίσημα στοιχεία. Το Υπουργείο το ενημερώσαμε από τον περασμένο Νοέμβριο που φαινόταν ήδη η ζημιά» επισήμανε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου Διονύσης Βερτζάγιας που επισήμανε ότι πρέπει άμεσα να γίνει δακοκτονία ολοκληρωτική για να μπορέσουν να γλιτώσουν οι ελιές και να μην χειροτερέψουν τα πράγματα.
«Βασικά προβλήματα είναι η δακοκτονία που πρέπει να περάσει σε όλο το νησί και όχι σε 2, 3 ή 5 χωριά. Επειδή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα ελαιοτριβεία διότι δεν είναι υποχρεωμένα να κάνουν τους εισπράκτορες, ήδη στο Υπουργείο έπεσε πρόταση η κράτηση να γίνει μέσω της επιδότησης. Έχουμε παραδείγματα στην Πελοπόννησο και την Ηλεία που έκαναν 4 και 5 ραντίσματα και είχαν μεγάλη επιτυχία. Επίσης επιβάλλεται να το κάνουμε γιατί δεν έχουμε θεραπευτικά φάρμακα».

Ο κ. Βερτζάγιας σχετικά με την καταγραφή που γίνεται ανέφερε ότι: «Τα χωριά της Ρίζας ή στα ορεινά έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Υπάρχουν παραγωγοί που δεν μάζεψαν ελιές φέτος. Πρέπει και ο ΕΛΓΑ να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα».

Σε ό,τι αφορά τα θεραπευτικά φάρμακα επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες και να μην έρχονται στην αγορά προϊόντα που είναι διαπιστωμένο ότι είναι καρκινογόνα.

«Τα θεραπευτικά τα θεωρούν καρκινογόνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα έχουν αποσύρει και εμείς χρησιμοποιούμε φάρμακα προληπτικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν πολλά ραντίσματα και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, διότι όπως έχω πει παλιότερα ο αγρότης έχει επιχείρηση χωρίς στέγη. Βέβαια αυτό που έχει δημιουργηθεί με τα φυτοφάρμακα είναι μεγάλο κεφάλαιο διότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούσαμε τα απέσυραν αλλά κυκλοφορούν από τρίτες χώρες. Εισάγουμε από τρίτες χώρες καρκινογόνα φάρμακα. Πρέπει επιτέλους να μπει ταυτότητα στα προϊόντα και να ξέρουμε που παράγεται και από πού είναι».

Ο Διευθυντής της Ένωσης κ. Πέτρος Βισβάρδης έδωσε τη δική του εξήγηση στο διαχρονικό όπως είπε πρόβλημα της ξηρασίας αλλά και στα όσα οδήγησαν στην κακή συγκομιδή του ελαιοκάρπου φέτος.

«Η φετινή ελαιοκαλλιέργεια ειδικά τώρα που σχεδόν ολοκληρώθηκε, λίγες ελιές έχουν μείνει αμάζευτες, μας ανέδειξε όλα τα προβλήματα της φετινής χρονιάς. Ξεκινώντας από την ξηρασία που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα διαχρονικό δυστυχώς όπως πηγαίνει αλλά φέτος επηρέασε την ελαιοκαλλιέργεια. Πρέπει να περάσουμε στο γεγονός ότι οι ελιές που έμειναν τελευταίες μετά τον Δεκέμβρη, μέσα στο Δεκέμβρη και μέσα στο Γενάρη είχαν πρόβλημα γιατί προσβλήθηκαν από γλοιοσπόριο και από δάκο με συνέπεια να χαθούν πάρα πολλές, πέσανε και δεν πρόλαβε να τις μαζέψει ο κόσμος ή εκείνες που μαζέψουν δεν είχαν καλό αποτέλεσμα στην ποιότητα του λαδιού. Αυτά συνολικά δημιούργησαν ένα σοβαρό αποτέλεσμα για την ελαιοσυλλογή που έχει να κάνει με την ποσότητα του λαδιού που μαζεύτηκε σε σχέση με αυτό που περιμέναμε αλλά και με την ποιότητα του προϊόντος που ειδικά το τελευταίο διάστημα δεν ήταν όσο καλή περιμέναμε»

Σχετικά με τις καταγραφές που γίνονται ο κ. Βισβάρδης επιβεβαίωσε ότι θα αναζητούν και άλλα κοινοτικά προγράμματα μήπως καλύψουν τους παραγωγούς, διότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

«Γίνονται καταγραφές όσον αφορά αυτά τα προβλήματα για να δούμε αν μπορούν να στηριχθούν και από πού γιατί ο ΕΛΓΑ που είναι ο βασικός οργανισμός που στηρίζει τις όποιες ζημιές δεν τις καλύπτει και ψάχνουμε άλλους τομείς όπως είναι πιθανόν κάποια κοινοτικά προγράμματα για να καλυφθούν πιθανώς οι ζημιές. Η ουσία είναι ότι πρέπει να καταγραφούν για να ξέρουμε τι πρόκειται και στη συνέχεια να δούμε πως μπορούν να καλυφθούν».

Τις χαμηλότερες τιμές στο λάδι εξακολουθεί και έχει η Ζάκυνθος

Ένα σοβαρό ζήτημα που δεν έχει αλλάξει είναι εκείνο της τιμής του λαδιού με τη Ζάκυνθο να έχει τη χαμηλότερη σε σχέση με άλλες περιοχές αφού είναι τουλάχιστον μειωμένη κατά 30 λεπτά, αφού αυτή τη στιγμή η Πελοπόννησος πουλάει το λάδι περίπου στα 4,70 ευρώ ενώ το νησί μας βρίσκεται στα 4,40 ευρώ.

Ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου εξήγησε το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας: «Δεν είναι πρώτη χρονιά, ούτε θα είναι η τελευταία. Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της Ζακύνθου. Διότι οι καλύτερες τιμές είναι σε περιοχές όπως είναι η Καλαμάτα ή η Σπάρτη που διαπιστωμένα είναι πολύ καλό το λάδι και το δικό μας είναι πολύ καλό αλλά είναι διαφορετικός ο τρόπος εμπορίας του λαδιού εκεί. Η εμπορία εκεί γίνεται με δημοπρασίες, δηλαδή μαζεύεται το λάδι είτε από Συνεταιρισμούς, είτε από ελαιοτριβεία και στη συνέχεια βγαίνει στη δημοπρασία δηλαδή έχω τόσο λάδι με αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι τιμές που δίνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι είτε τις αποδέχονται και το πουλάνε το λάδι, είτε δεν μας συμφέρει και δεν το δίνουμε. Εδώ όσο συνεχίζουμε με το βαρελάκι δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε σε αυτές τις τιμές. Ένας δεύτερος λόγος είναι επειδή είμαστε νησί και έχει κάποια επιπλέον έξοδα αλλά είναι δευτερεύον λόγος. Ο βασικός λόγος είναι ο τρόπος που γίνεται η εμπορία του λαδιού στη Ζάκυνθο»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Διονύσης Βερτζάγιας επισήμανε από την πλευρά του ότι πρέπει να αλλάξει η Ζάκυνθος τον τρόπο που εμπορεύεται το λάδι για να βελτιώσει αισθητά τις τιμές της.
«Σε ότι αφορά την τιμή σε σχέση με άλλους νομούς οφείλεται στην εμπορία. Πρέπει να ακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν πουλιέται λάδι πλέον με τον τρόπο που το πουλάνε οι Ζακυνθινοί. Πρέπει να το καταλάβουν γιατί πουλάμε λάδι 30 λεπτά φθηνότερα από την Πελοπόννησο. Πρέπει το λάδι να βγαίνει σε δημοπρασίες. Να συγκεντρώνεται σε ελαιοτριβεία και Συνεταιρισμούς και σε δεξαμένες που τηρούν τις προδιαγραφές και να δημοπρατείται».

Πηγή: Imerazante.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup