Στενεύουν τα περιθώρια για τη γνωστοποίηση των ανθεκτικών ποικιλιών σε τοπικές συνθήκες, οι οποίες θα πριµοδοτούνται µε 62,8 ευρώ το στρέµµα αν πρόκειται για ψυχανθή, 31,3 ευρώ για σιτηρά και 82,4 ευρώ για αρωµατικά φυτά.
αι αν για τα χειµερινά σιτηρά πλέον ο παραγωγός µπορεί να ποντάρει µόνο στην... τύχη του αν είναι επιλέξιµη η ποικιλία που έχει ήδη επιλέξει, το ίδιο δεν συµβαίνει για το ρεβύθι και τα φασόλια που µπαίνουν την άνοιξη και είναι και ιδανικά για αµειψισπορά. Οι καλλιεργητές ρεβυθιών και φασολιών παράλληλα έχουν να περιµένουν και τη συνδεδεµένη, οπότε, εν ολίγοις, για όποιον επιλέξει ποικιλία που θα βρίσκεται στον κατάλογο το πριµ από τις άµεσες ενισχύσεις (νέο πρασίνισµα-συνδεδεµένη) µπορεί να ξεπεράσει τα 90 ευρώ το στρέµµα, χωρίς εδώ να προσµετρώνται τα δικαιώµατα.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΣ∆Ε 2021 για παράδειγµα στο βρώσιµο ρεβύθι, τα περισσότερα στρέµµατα σπέρνονται µε την ποικιλία «Θήβα» (55.870 στρέµµατα) και στη συνέχεια µε την «Αµοργό» (26.000 στρέµµατα), τη «Γαύδο» (9.600 στρέµµατα), τη «Υαρ και τη Σέριφο (1.500 στρέµµατα). Το ΥΠΑΑΤ ακόµη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το ποια (και έαν) θα θεωρείται επιλέξιµη ως τοπική ποικιλία για το σχετικό πριµ από τις παραπάνω, κάτι που προφανώς θα πρέπει να κάνει πριν ανοίξουν οι αιτήσεις ΟΣ∆Ε.
Υποψήφιο για το πριµ των 60 ευρώ και το σουσάµι
Όσον αφορά το πριµ ύψους 60,6 ευρώ για τις καινοτόµες σπορές, πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν πως ο κατάλογος που έχει περάσει στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ είναι ενδεικτικός (Κινόα, Χια, Τεφ, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Καµελίνα, Μουκούνα, Σιταροκρίθαρο, Γλυκοπατάτα, Τσουκνίδα, Λινάρι). Από τις έντεκα συνολικά καλλιέργειες, οι δύο (Tritordeum και τσουκνίδα για ίνα) αποτελούν φθινοπωρινές ποικιλίες, ενώ οι υπόλοιπες εννέα σπέρνονται κατά κανόνα την περίοδο της άνοιξης. Σε αυτές λοιπόν τις καλλιέργειες θα προστεθούν κι άλλες, οι οποίες και πάλι δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόµη, ωστόσο εκτιµάται (χωρίς να είναι κάτι βέβαιο) πως θα προστεθεί και το σουσάµι µία εαρινή καλλιέργεια που ενδιαφέρει ορισµένους παραγωγούς στον κάµπο της Θεσσαλίας.
Ξερικές σε ποτιστικό αγρό
Παράλληλα, σε πριµ 5ετίας και µε επιλέξιµες µάλιστα όλες τις καλλιέργειες που αντέχουν και µπορούν να αποδώσουν χωρίς άρδευση (ξηρικές) όπως τα σιτηρά και τα ψυχανθή, αναµένεται να µετατραπεί η αντικατάσταση ποτιστικών καλλιεργειών στο νέο πρασίνισµα των άµεσων ενισχύσεων. Αυτό σηµαίνει πως όσο ο αγρότης θα δηλώνει στο ΟΣ∆Ε ξηρική καλλιέργεια σε ποτιστικό αγροτεµάχιο θα λαµβάνει τη σχετική επιδότηση η οποία µπορεί να φτάσει τα 52 ευρώ το στρέµµα, ανάλογα το «ιστορικό» καλλιέργειας του χωραφιού (δηλαδή ποια καλλιέργεια αντικαθιστά). Μάλιστα αναµένεται να εµπλουτιστεί ο κατάλογος καλλιεργειών προς αντικατάσταση πέρα από µηδική, καλαµπόκι και βαµβάκι. Για την εξέλιξη αυτή ήδη είχε προϊδεάσει το ΥΠΑΑΤ απαντώντας σε ερώτηση (Κείµενο Σχετικών Ερωτήσεων για την ΚΑΠ 1/12/2022) αν για παύση άλλης καλλιέργειας θα υπάρξει χρηµατοδότηση πως «εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα υπάρχει η δυνατότητα εµπλουτισµού των επιλογών».
Πηγή: Agronews.gr