Πρωτογενής Τομέας

Ηλεία: Στο έλεος του Θεού οι καρπουζοπαραγωγοί – “Προσπαθούμε να μην μπούμε μέσα, για να φάμε θα δουλέψουμε ως εργάτες γης” (photos & video)

Ηλεία: Στο έλεος του Θεού οι καρπουζοπαραγωγοί – “Προσπαθούμε να μην μπούμε μέσα, για να φάμε θα δουλέψουμε ως εργάτες γης” (photos & video)

Τα έξοδά τους πασχίζουν να βγάλουν οι καρπουζοπαραγωγοί της Ηλείας καθώς τόσο το αυξημένο κόστος παραγωγής όσο και οι καιρικές συνθήκες που δεν αποτέλεσαν για μια ακόμη χρονιά σύμμαχό τους, τους έχουν φτάσει στα όριά τους.

Όπως επισημαίνουν πολλοί από αυτούς μάλιστα, μεγάλο πλήγμα αποτελεί και η έλλειψη εργατών γης με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο να παραμείνουν τα προϊόντα στα χωράφια να είναι ορατό. «Εμείς αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να μην μπούμε μέσα και να μην μείνουμε χρεωμένοι. Για να φάμε θα δουλέψουμε ως εργάτες γης» δηλώνει χαρακτηριστικά ο παραγωγός και πρώην αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Πηνειού Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος σε μια πρόταση συνοψίζει το μέγεθος του προβλήματος.

Georgopoulos G

«Τα προβλήματα είναι τεράστια και αυτό που με στεναχωρεί πιο πολύ είναι ότι στις εκλογές δεν άκουσα κανέναν από τους πολιτικούς να μιλήσει για τα προβλήματα των αγροτών. Η κινητήρια βάση της Ηλείας είναι οι αγρότες, οι οποίοι είναι τελείως αστήρικτοι. Πέρα από τα προβλήματα της παραγωγής δεν ασχολήθηκε κάνεις με τα κόστη παραγωγής τα οποία είναι πολύ μεγάλα. Συγκριτικά με πέρυσι το κόστος παραγωγής είναι 70% πάνω. Η κυβέρνηση δεν έσκυψε το κεφάλι επίσης να προγραμματίσει και να φέρει κόσμο, να εξασφαλίζει τουλάχιστον το προσωπικό. Να φέρει εργάτες… Τα καρπούζια παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή συγκριτικά με πέρσι στο 50%. Φαινόταν στην αρχή ότι θα είναι μία καλή χρονιά για τα καρπούζια αλλά από τη μία ο καιρός από την άλλη οικονομική κρίση φτάσαμε να πωλούνται 40 τοις 100 κάτω συγκριτικά με πέρσι. Άρα λοιπόν σήμερα με τις τιμές αυτές που πουλάμε δεν καλύπτουμε τα έξοδά μας. Η παραγωγή μας στο 90 τοις 100 πάει σε ευρωπαϊκές χώρες. Λίγα καρπούζια μένουν στην Ελλάδα. Εμείς αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να μην μπούμε μέσα και να μην μείνουμε χρεωμένοι. Για να φάμε θα δουλέψουμε ως εργάτες γης. Δεν σκέφτηκε κανένας να πει επίσης ότι έχουμε το μεγαλύτερο φράγμα στην περιοχή μας, το οποίο θα μπορούσε να δίνει νερό στον κάμπο με ελεύθερο αγωγό με υδραυλική πίεση. Θα μπορούσε να κάνει ένα σοβαρό έργο από το φράγμα προς τον κάμπο με υδραυλικές πιέσεις και να έχουμε νερό όλο το χρόνο».

Από την πλευρά του ο παραγωγός Ιωσήφ Παναγιωτόπουλος περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί απελπιστική, τονίζοντας ότι η πολιτεία τους έχει αφήσει στο έλεος του Θεού.

Panagiotopoulos I

«Τα κόστη τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον στο 300 τοις 100. Λιπάσματα και φάρμακα δεν μπορείς να πλησιάσεις πουθενά, πίστωση δε δίνουν οι άνθρωποι και με το δίκιο τους, γιατί είναι μεγάλα τα ποσά. Ο κόσμος δεν μπορεί να καλλιεργήσει, δεν υπάρχουν εργάτες, δηλαδή η κατάσταση είναι απελπιστική.

Δεν υπάρχουν εργάτες τουλάχιστον να μαζέψεις τα έξοδά σου. Γιατί αυτές οι τιμές που υπάρχουν τώρα, είναι μόνο για να καλύψουμε με το ζόρι τα έξοδά μας. Γιατί η χρονιά δεν μπήκε και καλά με τον καιρό. Τα θερμοκήπια βγάζουν τρεις τόνους το στρέμμα, με τρεισήμισι. Με 30 λεπτά δηλαδή τι να πάρεις 1000 € το στρέμμα που έχει 1200 με 1300 έξοδα; Αλλά και εκείνα δεν μπορεί να τα πάρει ο κόσμος, γιατί δεν υπάρχουν εργάτες. Υπάρχει κίνδυνος να μείνει η καλλιέργεια στο χωράφι.

Με την κακοκαιρία που έγινε πριν μερικές ημέρες από 80 λεπτά που φορτώνω με πήγε στα 30. Και με τα 30 λεπτά δεν καλύπτεις τα έξοδα με τίποτα. Κράτος δεν υπάρχει, είναι απόν, όλοι κοιτούν μόνο τις εκλογές και δεν έχουν τίποτα άλλο στο μυαλό τους. Μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού. Εγώ είμαι μεγάλος τώρα, αυτοί όμως που είναι νέοι και ξεκινούν τώρα τι θα κάνουν;» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησαν την παραγωγή φέτος, επισημαίνει με την σειρά του ο παραγωγός Άγγελος Γεωργιόπουλος , ο οποίος θίγει επίσης ένα ακόμη ζήτημα που αφορά στον ΕΛΓΑ καθώς όπως τονίζει θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του κανονισμού σύμφωνα με την κλιματική αλλαγή, η συνέπειες της οποίας έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς.

Georgopoulos A

«…έχουμε ξεκινήσει, οι τιμές είναι πιο χαμηλές από πέρυσι, η παραγωγή είναι λιγότερη και τα κόστη παραγωγής πολύ μεγάλα. Το κομμάτι των εργατών είναι πολύ δύσκολο επίσης καθώς δεν υπάρχουν. Το βασικό πρόβλημα είναι η κλιματική αλλαγή καθώς έχει αλλάξει για εμάς αλλά όχι για τον ΕΛΓΑ. Υπάρχουν ζημιές από τις φυσικές καταστροφές αλλά όχι αποζημιώσεις. Ο περισσότερος κόσμος τώρα έχει δικτυωθεί με θερμοκήπια. Ο αέρας είναι πιο στεγνός με την κλιματική αλλαγή και πιστεύω ότι και ο ΕΛΓΑ πρέπει να κάνει κάποιες τροποποιήσεις. Οι τιμές είναι 40 με 50 τοις 100 χαμηλότερες από πέρυσι. Το καρπούζι αυτή τη στιγμή, πάει περίπου στα 40 λεπτά το κιλό. Τώρα έπρεπε να πηγαίνει 65 με 70 λεπτά το καρπούζι.

Τα κόστη συγκριτικά με πέρσι έχουν αυξηθεί περίπου στο 60 με 70 τοις 100. Λιπάσματά, πετρέλαια και όσοι εργάτες βρίσκουμε το μεροκάματο έχει ανέβει πάρα πολύ. Πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα γι’ αυτό, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες που φέρνουν οι ίδιοι εργάτες στους παραγωγούς» ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος σημειώνοντας παράλληλα πως από την πλευρά τους, έχουν προχωρήσει σε σχετικές αιτήσεις ζητώντας προσωπικό αλλά η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι αυτό θα είναι εφικτό από τον Οκτώβριο. Τότε όμως θα έχει περάσει η σεζόν και δεν θα έχει κανένα νόημα, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο να παραμείνουν τα προϊόντα στα χωράφια.

karpouzia sugkomidi 2

karpouzia sugkomidi 3

karpouzia sugkomidi 4

Δείτε και το video με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ για την παραγωγή του καρπουζιού στην Ηλεία

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup