Άνοιξε η πύλη για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και από την Δευτέρα 12/6 οι παραγωγοί και οι φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων μπορούν να επεξεργάζονται και να υποβάλουν τις ΕΑΕ 2023 στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του gov.gr.
Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα εκδόθηκαν τρείς αποφάσεις οι οποίες περιγράφουν:
1. Τις δεσμεύσεις που πρέπει να τηρούν οι γεωργοί προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων (αιρεσιμότητα) (ΦΕΚ Β' 3777/9-6-23)
2. Το οικολογικό σχήμα της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας το οποίο διαθέτει τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό από τα οικολογικά σχήματα (ΦΕΚ Β' 3776/9-6-23)
3. Τις ασυμβατότητες μεταξύ των οικολογικών σχημάτων ώστε να γνωρίζει ο παραγωγός πόσα και ποιά οικολογικά σχήματα μπορεί να ενεργοποιήσει στο αγροτεμάχιό του (ΦΕΚ Β' 3778/9-6-23)
Όπως έχει γίνει γνωστό μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν και οι υπόλοιπες εφαρμοστικές αποφάσεις που αφορούν στις άμεσες ενισχύσεις του ΣΣ ΚΑΠ για το 2023-2027.
Για το θέμα αυτό μίλησε στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο υπεύθυνος του KΕΑ Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως:
Ο υπεύθυνος του KΕΑ Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος.
«Από την Δευτέρα, δόθηκε η δυνατότητα επεξεργασίας των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε για κάθε παραγωγό να διορθώσουμε την διεύθυνση, τα τηλέφωνα, τα e-mail και τα λοιπά όπως επίσης να κάνουμε και τις απαραίτητες αλλαγές στα αγροτεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι είναι η ουσιαστική έναρξη των αιτήσεων ΟΣΔΕ το 2023 και παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα κάποια εκκρεμότητα που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες από αντίστοιχες διευκρινιστικές αποφάσεις και εγκυκλίους να μας δοθεί η δυνατότητα να μεταβιβάσουμε αυτή τη γνώση στους παραγωγούς και μιλάω για τα οικολογικά σχήματα, που είναι το καινούργιο και πολύ διαφορετικό κομμάτι της νέας ΚΑΠ.
Για να έχουν μία αίσθηση οι παραγωγοί για το τι αναμένεται να αντιμετωπίσουν στην νέα αυτή περίοδο που ξεκινάει από το 23, η διαδικασία της υποβολής της δήλωσης θα είναι ίδια στο κομμάτι της δήλωσης των αγροτεμαχίων, των καλλιεργειών καθώς και όλων των υπολοίπων μέτρων που μπορούν να ενταχθούν ανάλογα με το είδος καλλιέργειας, με το ποιες συνδεδεμένες μπορούν να λάβουν ή σε ποιες άλλες δράσεις μπορούν να ενταχθούν.
Σε δεύτερη φάση, για όσους ξεκινήσουν να κάνουν άμεσα την δήλωσή τους, πιθανώς να χρειαστεί να γίνει μία δεύτερη επεξεργασία της αίτησης για να εντάξουμε σε όποια οικολογικά σχήματα επιθυμεί ο παραγωγός την εκμετάλλευσή του, τα αγροτεμάχιά του με τις καλλιέργειες τους. Είναι κάτι καινούργιο, θέλει αρκετή μελέτη από μέρους των φορέων, προκειμένου να δώσουν κάποιες σωστές συμβουλές προς τους παραγωγούς γιατί τα οικολογικά σχήματα είναι το αντίβαρο της απώλειας του πρασινίσματος που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Υπάρχουν και κάποιες άλλες δράσεις που μπορούν να ενταχθούν οι παραγωγοί ή να ζητήσουν κάποιες άλλες ενισχύσεις, όπως είναι η αναδιανεμητική για τους μικρούς παραγωγούς, φυσικά ισχύει το young για τους νεαρής ηλικίας και εντός της πενταετίας, ισχύει η εξισωτική και υπάρχουν και κάποιες επιπλέον καλλιέργειες που μπορούν να ενταχθούν στις συνδεδεμένες. Όλα αυτά θα τα εξηγήσουμε ανά περίπτωση στους παραγωγούς, που θα έρθουν να υποβάλουν την δήλωσή τους και για να μην υπάρξει συνωστισμός, η ημερομηνία η καταληκτική, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου είναι στις 21 Αυγούστου, εάν δεν υπάρξει κάποια άλλη παράταση» τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ενώ αναφερόμενος στην πιθανότητα να σημειωθούν καθυστερήσεις στην πληρωμή της προκαταβολής των παραγωγών επεσήμανε πως:
«Πάντως θεωρώ ότι παρότι υπάρχει ανησυχία για τον χρόνο της ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας, που σίγουρα με τις διορθώσεις, θα φτάσει το Σεπτέμβρη και είναι αντιληπτό ότι πολλοί παραγωγοί φοβούνται για την προκαταβολή που συνήθως δινόταν στα μέσα με τέλη Οκτώβρη, πιθανώς να είναι εφικτή η καταβολή κάποιας προκαταβολής αλλά η εμπειρία μας, μας λέει ότι όταν υπήρχε αλλαγή στην ΚΑΠ την πρώτη χρονιά κάποιες καθυστερήσεις υπήρχαν. Θεωρώ, ότι δεν θα υπάρξουν αυτή τη στιγμή, ας μην ανησυχεί ο κόσμος και ας βάλουν κάποιο πρόγραμμα να συγκεντρώσουν τον εξαψήφιο κωδικό, ενοικιαστήρια αν έχουν λήξει από τα προηγούμενα χρόνια να τα αντικαταστήσουν με καινούργια και ότι άλλο χρειάζεται για να υποβάλουν μαζί με την αίτησή τους προκειμένου να ξεκινήσουν σιγά-σιγά την διαδικασία και να την ολοκληρώσουν».
Επιπλέον σε ό, τι αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις παραγωγές από τα καιρικά φαινόμενα και την υποβολή των δηλώσεων ζημίας ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου διευκρίνησε ότι:
«Είναι γεγονός ότι η υποβολή των δηλώσεων ζημιάς γίνεται με βάση την δήλωση καλλιέργειας εκτροφής που υπάρχει κάθε έτος. Αν πηγαίναμε όπως τα προηγούμενα χρόνια λογικά αυτή τη στιγμή ο κάθε παραγωγός θα είχε στα χέρια του αυτή την δήλωση καλλιέργειας εκτροφής και με βάση αυτή θα πήγαινε να υποβάλει την δήλωση ζημιάς στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ. Από τη στιγμή που αυτό δεν έχει γίνει, πάλι υπάρχει δυνατότητα στον παραγωγό να πάει να δηλώσει το αγροτεμάχιο και το χωράφι και την καλλιέργεια που έχει πάθει ζημιά και αν δεν υπάρχει στο περσινό το ΟΣΔΕ δηλαδή αν πέρυσι ήταν διαφορετικά, θα το δηλώσει απλώς με τα στοιχεία που υπάρχουν και θα πρέπει να είναι προσεκτικός όταν θα υποβάλλει την αίτηση στο ΟΣΔΕ 2023, όπως το δηλώσει στον ΕΛΓΑ έτσι να το δηλώσει και στο ΟΣΔΕ προκειμένου να μπορέσουν αυτά τα δύο πράγματα να αντιστοιχηθούν για να υπάρξει κανονική καταβολή της αποζημίωσης και να μην έχει ο παραγωγός προβλήματα με τις ταυτοποιήσεις των αγροτεμαχίων. Άρα λοιπόν, καλό είναι να ενημερωθεί από τον φορέα του που κάνει την δήλωση, να δει την περσινή του δήλωση, τι ήταν δηλωμένο, μπορεί με αυτή τη δήλωση πάλι να υποβάλλει την αίτηση της ζημιάς και αν είναι κάτι καινούριο να τον βοηθήσει ο φορέας, προκειμένου να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη και σωστότερη την υποβολή την δήλωση της ζημιάς. Δεν χάνεται κάτι αλλά θέλει λίγη προσοχή».
Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Νίκος Μπίστολας τόνισε ότι: «Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων του ΟΣΔΕ, βγήκαν οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι που αφορούν τις ασυμβατότητες που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι αγρότες την αίτησή τους έτσι ώστε να λάβουν περισσότερα χρήματα, σύμφωνα και με τα μέτρα στα οποία συμμετέχουν και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι θα συμπληρώσουν γιατί αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στα χρήματα τα οποία θα λάβουν στην τελική τους πληρωμή. Όπως είχαμε ενημέρωση από το υπουργείο, το ΟΣΔΕ θα είναι ανοιχτό για αρκετό καιρό έτσι ώστε να γίνει σωστή υποβολή των αιτήσεων στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ που ξεκινάει από φέτος.
Ο οικονομολόγος Νίκος Μπίστολας
Θεωρούμε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην προκαταβολή αρκεί να είναι σωστά σύμφωνα με τις ασυμβατότητες που υπάρχουν μεταξύ των σχημάτων που θα πρέπει να συμπληρώσουν στην αίτησή τους οι αγρότες και το ΟΣΔΕ θα κλείσει ουσιαστικά για να γίνει η πληρωμή. Και δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια που έκλεινε τέλος Ιουλίου για διορθώσεις σφαλμάτων. Και να κάνει την αίτησή του θα μπορεί να διορθώνει πάλι και να βλέπει καλύτερα τα πρόγραμμα στα οποία συμμετέχει κατά τη διάρκεια της υποβολής των αιτήσεων».
Τέλος ο προϊστάμενος του τμήματος ΟΣΔΕ του αγροτικού συνεταιρισμού Κορυφής Βαγγέλης Κιούφης κάλεσε τους παραγωγούς να προσέλθουν εγκαίρως για την υποβολή των δηλώσεών τους, κατάλληλα προετοιμασμένοι προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των τελευταίων ημερών:
Ο προϊστάμενος του τμήματος ΟΣΔΕ του αγροτικού συνεταιρισμού Κορυφής Βαγγέλης Κιούφης.
«Από την Δευτέρα 12 Ιουνίου έπειτα από απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης άνοιξε η εφαρμογή της υποβολής δηλώσεων των αιτήσεων ΟΣΔΕ και οι αγρότες μπορούν να προσέλθουν στο εξουσιοδοτημένα ΚΥΔ για να υποβάλουν την αίτησή τους. Από την Παρασκευή έχουν βγει τρεις εφαρμοστικές για τα νέα οικολογικά σχήματα και το επόμενο διάστημα περιμένουμε να βγουν και τα επόμενα. Καλούμε τους παραγωγούς, να προσέλθουν έγκαιρα στα κέντρα υποδοχής δηλώσεων προκειμένου να κάνουν την δήλωσή τους, χωρίς συνωστισμό και με τα σωστά δικαιολογητικά. Φέτος είναι μια διαφορετική χρονιά από τις άλλες, από φέτος θα ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η παραγωγή θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην συμπλήρωση της αίτησης τους».