Πρωτογενής Τομέας

Θ. Βασιλόπουλος: “Θα διεκδικήσουμε χρήματα για τις πληττόμενες παραγωγές από την Ευρώπη και το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής”

Θ. Βασιλόπουλος: “Θα διεκδικήσουμε χρήματα για τις πληττόμενες παραγωγές από την Ευρώπη και το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής”

Απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχονται οι παραγωγοί της Ηλείας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας αφού ύστερα από την περίοδο του κορονοϊού, ήρθε η ενεργειακή κρίση ενώ φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν και την κλιματική αλλαγή που πραγματικά τους έχει γονατίσει.
Η αστάθεια του καιρού και οι απότομες μεταβολές έχουν δημιουργήσει μία σειρά προβλημάτων στην πλειονότητα των καλλιεργειών, με τους παραγωγούς να πασχίζουν πλέον να βγάλουν μέρος των χρημάτων που έχουν δαπανήσει έως τώρα και όχι κάποιο κέρδος.

Για το λόγο αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη τύπου χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στις κινήσεις που προτίθεται να κάνει, προκειμένου να επιτευχθεί η αποζημίωση των παραγωγών μέσω της Ευρώπης και του ταμείου Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως επεσήμαινε αρχικά ο κ. Βασιλόπουλος «Είναι μεγάλα τα προβλήματα την φετινή χρονιά για τους παραγωγούς ειδικά στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στο νομό Ηλείας έχουμε μία σειρά αγροτικών προϊόντων, και έχει παρατηρηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα σχετικά με το κούφωμα του καρπουζιού τον πεπονιών και σχεδόν όλων των οπωροκηπευτικών από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τις αλλαγές του καιρού. Κάνει πολύ κρύο τη νύχτα και πολύ ζέστη την ημέρα. Μάλιστα, οι γεωπόνοι της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας παρατήρησαν ότι θα έχουμε και ακαρπίας στις ελιές και αυτό είναι μεγάλο πλήγμα».

Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης αναφέρθηκε σε ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στα αμπελοειδή με τον περονόσπορο, καθώς οι παραγωγοί έχουν φτάσει στο σημείο να ραντίζουν καθημερινά αλλά να μην μπορούν να τον εξαλείψουν. Ενώ σε ό,τι αφορά τα σιτηρά σημείωσε πως:

«Εξαιτίας των τρομερών βροχοπτώσεων που είχαμε στην ορεινή Ηλεία καταστράφηκαν όλα τα σιτηρά μας. Άλλοι παραγωγοί ξανά έσπειραν τις καλλιέργιές τους από την αρχή όπως τον αραβόσιτο, το βαμβάκι. Επίσης οι παραγωγοί τριφυλλιού έχουν χάσει και το πρώτο και το δεύτερο, τρίτο χέρι και έτσι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ζωοτροφές για να ταΐσουν τα ζώα τους και αυτό φέρνει και αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Μεγάλα είναι και τα προβλήματα που έχουν τα οπωροφόρα δέντρα καθώς δεν κράτησαν ούτε έναν καρπό. Ούτε τα σύκα, ούτε τα ροδάκινα, ούτε τα μήλα και οτιδήποτε παράγεται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο κόσμος έχει απελπιστεί και ρωτάει τι πρέπει να γίνει προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει το εισόδημά του, διότι με αυτές τις βροχοπτώσεις και όλα τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν θα μπορέσει να έχει χρήματα για να ζήσει το επόμενο διάστημα» τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος υποστηρίζοντας πως «Εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια! Και γι’ αυτό το λόγο καλώ σε μία μεγάλη σύσκεψη τους γενικούς διευθυντές μας, της Περιφέρειάς μας, των τοπικών περιφερειακών ενοτήτων των τριών νομών, τους προϊσταμένους των τμημάτων Φυτοπροστασίας, υπηρεσιακούς από το υπουργείο και γεωπόνους του ΕΛΓΑ σε μία σύσκεψη όπου εκεί θα συζητήσουμε πως θα οργανώσουμε, να φτιάξουμε μία μελέτη προκειμένου να την δώσουμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία φυσικά και με τους μελλοντικούς βουλευτές που θα προκύψουν στη νέα κυβέρνηση και άμεσα και συγκροτημένα το υπουργείο ίσως και με άλλες πληττόμενες περιφέρειες να μπορέσουμε να φτιάξουμε κάθε Περιφέρεια το δικό της φάκελο ανά προϊόν και καλλιέργεια και με τις ποσότητες που θα εκτιμήσουμε ότι χάθηκαν, να σταλεί αυτός ο φάκελος στην Ευρώπη, προκειμένου να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από το Ταμείο της Κλιματικής Αλλαγής. Όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά, όλη την άνοιξη και ειδικά στις αρχές του καλοκαιριού οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχει αλλάξει το κλίμα. Πρέπει αυτή τη φορά η Πολιτεία, η Περιφέρεια, οι δήμοι, οι ίδιοι οι αγρότες μέσα από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, να διεκδικήσουμε όλοι παρέα χρήματα για το μέλλον. Διότι αν χαθεί και αυτή η χρονιά φοβάμαι ότι οι αγρότες μας δεν θα έχουν να καλλιεργήσουν. Είναι πολλά τα χτυπήματα το προηγούμενο διάστημα και λόγω της πανδημίας και λόγω της ενεργειακής κρίσης, ήρθε κι αυτό τώρα και ίσως να μην μπορούμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω στη συνέχεια».

Τέλος ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και στην παραγωγή της φράουλας καθώς όπως έκανε γνωστό υπήρξε μείωση περίπου στο 35% στις εξαγωγές του προϊόντος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup