Της Δήμητρας Βέλμαχου
Σε αυστηρές συστάσεις προς κάθε εμπλεκόμενο προκειμένου να σταματήσει κάθε προσπάθεια εξαπάτησης των πελατών σε ότι αφορά την ποικιλία του καρπουζιού προχώρησε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε Ηλείας και γεωπόνος Γιώργος Μικέογλου.
Αρχικά ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι φέτος παρά το γεγονός ότι στην αρχή παρατηρήθηκαν κουφώματα στο καρπούζι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, είναι μια καλή χρονιά με καλές τιμές.«… όλη η διάρκεια της συγκομιδής του πρώιμου καρπουζιού αλλά και των υπολοίπων καρπουζιών, βλέπουμε ότι εξελίσσεται ομαλά ενώ υπάρχουν και καλές τιμές. Επιπλέον οι παραγωγές όσο ο καιρός διατηρείται θεωρώ ότι θα πάνε πολύ καλά. Ένα φαινόμενο όμως που παρατηρήθηκε είναι ότι κάποιοι αγρότες, κάποιοι μεταποιητές, τυποποιητές, μεσάζοντες αλλά και κάποια σουπερμάρκετ παραπλανούσαν τον καταναλωτή λέγοντας ότι το καρπούζι ήταν το μίνι ή baby καθώς ήταν μικρό ενώ στην πραγματικότητα ήταν από άλλες ποικιλίες και είχε μικρό μέγεθος γιατί ήταν τα δεύτερα και τα τρία τα χέρια που έβγαινε μικρά.
Εμείς αμέσως και η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, το τμήμα φυτοπροστασίας που ασχολείται με τον ποιοτικό έλεγχο και τις εξαγωγές αλλά και το Ανάπτυξης και Εμπορίου αμέσως είδαμε αυτές τις περιπτώσεις Ύστερα από καταγγελίες και βγάλαμε ανακοινώσεις και στείλαμε και υπομνήματα στο υπουργείο δηλαδή το αναδείξαμε το ζήτημα ώστε να προστατευτούν αυτοί οι παραγωγοί, με το μίνι καρπούζι. Και νομίζω ότι αυτό σιγά-σιγά ομαλοποιήθηκε.
Ω υπηρεσία και στο λιμάνι της Πάτρας και σε διάφορα άλλα σημεία κάνουμε ελέγχους, ώστε να προστατέψουμε τους παραγωγούς μας. Και με το δίχτυ προστασίας που έχουμε φτιάξει και με τον ΕΦΕΤ και με άλλες υπηρεσίες θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτούς τους ελέγχους έτσι ώστε αυτό το προϊόν το οποίο αφήνει ένα καλό οικονομικό αποτύπωμα στον τόπο μας να είναι ένα προϊόν το οποίο πρέπει να το σέβονται όλοι.
Γι’ αυτό λοιπόν και οι έμποροι αλλά και οι ίδιοι οι αγρότες, θα πρέπει να τιμολογούν σωστά, θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες, έτσι ώστε να γίνεται σωστή η διαδικασία της μεταποίησης και εμπορίας του συγκεκριμένου προϊόντος».
Επιπλέον ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στην πιστοποίηση που αναμένεται προκειμένου η Ηλεία να αποκτήσει στα καρπούζια της την ένδειξη ΠΓΕ (Προϊόν Γεωργικής Ένδειξης).
«… τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνουμε τον πρώτο φάκελο για την δημιουργία του Προϊόντος Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ) του καρπουζιού της Δυτικής Ελλάδας. Έχουμε εντάξει την Ηλεία και την Αχαΐα έτσι ώστε να οργανωθεί το επόμενο διάστημα από το γεωπονικό πανεπιστήμιο και ένας φάκελος, να προχωρήσει προς το υπουργείο, προκειμένου να πάρουμε κι αυτή την πιστοποίηση.
Πρώτη φορά στη χώρα μας σε κάποια περιοχή θα πιστοποιηθεί το καρπούζι. Η ιστορία λέει ότι το καρπούζι από τα παλιά χρόνια ξεκίνησε να παράγεται στην περιοχή μας και μετά σε άλλες περιοχές.
Γι’ αυτό μάλιστα το Σάββατο και την Κυριακή ο Δήμος Ήλιδας πραγματοποιεί ένα φεστιβάλ, μία γιορτή καρπουζιού, όπου εκεί θα παρουσιαστούν πάρα πολλά στοιχεία γύρω από το καρπούζι ενώ θα υπάρχουν παράλληλα και διάφορα δρώμενα που θα έχουν σχέση με την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος.
Ακολούθως, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε Ηλείας και γεωπόνος Γιώργος Μικέογλου, προχώρησε σε γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες προς τους καρπουζοπαραγωγούς της Ηλείας καθώς ήδη διανύουμε την περίοδο συγκομιδής του καρπουζιού με παράλληλες εξαγωγές.
Ο κ. Μικέογλου αναφερόμενος όχι μόνο στους παραγωγούς αλλά και σε όσους εργάζονται στην τυποποίηση και συσκευασία του προϊόντος, τόνισε την σημαντικότητα της ορθής διαδικασίας σε κάθε τομέα, προκειμένου να φτάσει το προϊόν στον προορισμό του διατηρώντας όλα αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το έχουν κάνει αναγνωρίσιμο διεθνώς.
«Καταρχήν θα πρέπει να υπάρχει προσοχή κατά την συγκομιδή. Να μην υπάρχουν χτυπήματα, να έχει το κανονικό εμπορικό σχήμα που έχει το καρπούζι, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, το κατάλληλο χρώμα, την γεύση και γενικότερα όλοι αυτοί που πραγματοποιούν συναλλαγές, την διακίνηση να υποβάλουν στο ηλεκτρονικό σύστημα στην ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου, την ανάλογη αναγγελία, προκειμένου να ειδοποιηθούν και οι ελεγκτικές αρχές κατά την έξοδο από την χώρα για τυχόν έλεγχο.
Ιδιαίτερη προσοχή στην σήμανση, το προϊόν να έχει την σήμανση που απαιτείται από τη νομοθεσία, δηλαδή την περιοχή καταγωγής και τον κωδικό της παραγωγής. Ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή της ποικιλίας, θα πρέπει να γράφουμε την σωστή ποικιλία όπως ακριβώς είναι το κάθε καρπούζι και γενικότερα επισημαίνουμε πράγματα τα οποία είναι ήδη γνωστά σε όλους τους συναλλασσόμενους απλώς από τη θέση εδώ που έχουμε ενημερώνουμε προκειμένου να μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτό το πλεονέκτημα που έχουμε αυτή τη στιγμή σαν περιοχή που είμαστε και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε φαινόμενα είτε από άλλες περιοχές που μπορεί ενδεχομένως να περιορίσουν την εμπορευσιμότητα του προϊόντος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μικέογλου ενώ αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή σημείωσε πως έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή του καρπουζιού ωστόσο όμως οι ικανοποιητικές τιμές που υπάρχουν την περίοδο αυτή ίσως περιορίσουν τον μέγεθος της ζημίας για τους παραγωγούς.
«Σίγουρα έχει επηρεάσει η κλιματική αλλαγή και την παραγωγή του καρπουζιού, από την άλλη βέβαια υπάρχει μία ικανοποιητική τιμή αυτή τη στιγμή στον παραγωγό και θεωρούμε ότι ίσως χάσαμε κάποια κιλά λόγω του φαινομένου των προηγούμενων μηνών που είχαμε ίσως κακή η καρπόδεση και βέβαια οι βροχές οι οποίες υπήρχαν τον Απρίλιο - Μάιο μας περιόρισαν την παραγόμενη ποσότητα. Κατά τ’ άλλα εξελίσσεται ικανοποιητικά και προχωράμε στην ολοκλήρωση και αυτή της παραγωγής για το καρπούζι» υπογράμμισε ολοκληρώνοντας ο κ. Μικέογλου.