Όπως είχε πει ο José Graziano da Silva, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) «Οι μέλισσες είναι σημάδι πως ένα οικοσύστημα λειτουργεί καλά».
Πρόκειται για τα πιο εργατικά πλάσματα του πλανήτη που συμβάλλουν καθοριστικά στην επιβίωσή μας.
Μια σειρά όμως γεγονότων, όπως η απώλεια των οικοτόπων, η εξάπλωση ασθενειών, η χρήση φυτοφαρμάκων και η κλιματική αλλαγή οδηγούν σε σημαντική μείωση των πληθυσμών τους.
Με αυτά τα τόσο χρήσιμα όπως αποδεικνύεται πλάσματα ασχολήθηκε ιδιαίτερα ο Ηλείος Βασίλης Γεωργακόπουλος, με καταγωγή από την Μουριά Αρχ. Ολυμπίας, ο οποίος δημιούργησε τον πρώτο σταθμό παγκοσμίως για την μελέτη της συμπεριφοράς των μελισσών, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Μουριά.
Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ευρεσιτεχνών, που με τον σταθμό που δημιούργησε μπορεί κάποιος να παρακολουθεί την συμπεριφορά των μελισσών σε όλο το φάσμα της ύπαρξής τους, όπως την παραγωγή και ποιότητα μελιού, τυχόν ασθένειες καθώς και την γονιμοποίηση, τον πολλαπλασιασμό και σμηνουργία των μελισσών κλπ.
Όλα τα παραπάνω θέματα μελέτης αφορούν την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα καθώς και τους επαγγελματίες της μελισσοκομίας καθώς η παρατήρηση και καταγραφή της συμπεριφοράς των μελισσών πραγματοποιείται στην απολύτως φυσική τους κατάσταση, δηλαδή οι μέλισσες δεν είναι ζαλισμένες από καπνό.
Ο σταθμός λειτουργεί πειραματικά με επιτυχία από το τέλος Αυγούστου στην Μουριά Ηλείας και μεταδίδει ζωντανή εικόνα μεγάλης ανάλυσης καθ' όλο το 24ώρο ενώ παρέχει παράλληλα τη δυνατότητα να απομονωθεί μια μόνο μέλισσα σε μεγέθυνση.
Αρκετές μέλισσες εισέρχονται ανάποδα στο διαφανές πλαίσιο πατώντας στην οροφή του και έτσι παρατηρείται εύκολα και η κοιλιά τους.
Ο σταθμός είναι εφοδιασμένος με θερμόμετρο, ανεμόμετρο αλλά και κάρτα μνήμης δίνοντας έτσι τη δυνατότητα καταγραφής αρκετών ημερών αλλά και παρατήρησης συγκεκριμένου αποσπάσματος σε δεύτερο χρόνο.
Τώρα ξεκινά επίσης και η εφαρμογή τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης ώστε να παρατηρείται συγκεκριμένη μέλισσα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος στο ilialive.gr δεν προχώρησε στην πώληση αυτής της πατέντας καθώς προτεραιότητά του ήταν η πατρίδα του.
«Είναι γεγονός ότι δέχθηκα πρόταση εξαγοράς της πατέντας από ξένους αγοραστές αλλά αρνήθηκα καθώς η επιθυμία μου ήταν ο πρώτος σταθμός να γίνει στην πατρίδα μου και αργότερα ας δοθούν και στο εξωτερικό τα δικαιώματα.
Τα πνευματικά δικαιώματα και ό,τι ερευνητικά ωφέλιμο προκύπτει προτίθεμαι να τα παραχωρήσω δωρεάν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα».
Τέλος, όπως σημείωσε επίσης ο κ. Γεωργακόπουλος άμεσα ετοιμάζεται και ένας άλλος σταθμός στην Αρκαδία λόγω της ιδιαιτερότητας του μελιού ελάτης που παράγεται στην περιοχή αυτή.