Πρωτογενής Τομέας

ΚΕΟΣΟΕ: Μειωμένη κατά 24,85% προβλέπεται η φετινή παραγωγή κρασιού

ΚΕΟΣΟΕ: Μειωμένη κατά 24,85% προβλέπεται η φετινή παραγωγή κρασιού

Μειωμένη κατά 24,85% εμφανίζεται φέτος η παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Commission που αφορά προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς 1/8/2023 έως 31/7/2024.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι ποσότητες της παραγωγής κρασιού αναμένεται να φτάσει φέτος τα 1.598.344 hl, ενώ οι αντίστοιχες περσινές ποσότητες ήταν 2.126.844 hl. Η Από τις ποσότητες αυτές μεγάλη μείωση αναμένεται στους ποικιλιακούς οίνους χωρίς ΠΟΠ/ΠΓΕ (κατά 41,46%) αλλά και στους οίνους ΠΓΕ (κατά 36,16%).

Να σημειωθεί ότι το στοιχείο που βασίζεται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, είναι αρκετά επισφαλές και δεδομένου ότι ο τρύγος θα συνεχιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής θα διαφοροποιηθεί.

Μεγάλη μείωση αναμένεται στους ποικιλιακούς οίνους (χωρίς ΠΟΠ/ΠΓΕ) και στους οίνους ΠΓΕ

Δεύτερο σερί

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η φετινή μείωση είναι η δεύτερη συνεχής, αφού και η παραγωγή 2022/2023, ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη κατά 13,86%.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, η πρόβλεψη του υπουργείου ανά κατηγορία εμφανίζει επίσης μεγάλο όγκο παραγωγής γλευκών και χυμών σταφυλής, που εφόσον πρόκειται για γλεύκη (σ.σ. χυμός σταφυλής δεν παράγεται συνήθως), θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα.

Είναι βέβαια προφανές ότι με εξαίρεση τις Περιφέρειες της Μακεδονίας, οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50%, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ασφαλέστερα με την οριστική δήλωση παραγωγής.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης 2023 σε σύγκριση με την οριστική οινοπαραγωγή 2022 είναι η ακόλουθη:

Ακολουθεί πίνακας με την εξέλιξη της ελληνικής οινοπαραγωγής από το 1990 μέχρι σήμερα, στον οποίο αποτυπώνεται η διαχρονική μείωση της παραγωγής οίνου στη χώρα μας, που όμως δεν οφείλεται στην κλιματική κρίση μόνο, αλλά κυρίως στην εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα