Πρωτογενής Τομέας

Πρωτόκολλο Σταδιακού Απογαλακτισμού για αρνιά

Πρωτόκολλο Σταδιακού Απογαλακτισμού για αρνιά

Ο απογαλακτισμός είναι μια από τις πιο στρεσογόνες διαδικασίες για όλα τα αρνιά, όχι μόνο όσον αφορά τη σχέση με την μητέρα, αλλά και λόγω της πιθανής επίδρασης της διαδικασίας στην υγεία των αμνών.

Τα αρνιά μπορεί να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στον απογαλακτισμό, επειδή τους προκαλεί άγχος. Το στρεσάρισμα του αμνού, που οδηγεί στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης μετά τον απογαλακτισμό, μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και το βάρος στον απογαλακτισμό, την πρόσληψη ξηρής τροφής πριν από τον απογαλακτισμό καθώς και την υγεία του αρνιού.

Ο θηλασμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον ισχυρό δεσμό μητέρας-νεογέννητου, που συνήθως ξεκινά από τη γέννηση.

Χονδροειδές ζωοτροφές καλής ποιότητας και συμπυκνωμένη τροφή σε μορφή pellet, με καθαρό πόσιμο νερό, θα πρέπει να διατίθεται στα αρνιά από τη δεύτερη εβδομάδα της ζωής τους.

Μετά την τέταρτη εβδομάδα, θα πρέπει να εφαρμόζεται περιορισμένος θηλασμός για να ενθαρρύνεται η κατανάλωση ζωοτροφών. Η αύξηση της κατανάλωσης ξηρών ζωοτροφών διεγείρει τη μορφολογική ανάπτυξη της μεγάλης κοιλίας.

Ο απογαλακτισμός ορίζεται ως πλήρης φυσικός διαχωρισμός μητέρας και αμνού, καθώς και η μετάβαση από τη σίτιση με γάλα στη σίτιση με ξηρά τροφή.

Στην προβατοτροφία, η παραδοσιακή μέθοδος απογαλακτισμού που αναφέρεται ως “απότομος χωρισμός”, πραγματοποιείται διαχωρίζοντας τα αρνιά από τις μητέρες τους χωρίς καμία προετοιμασία πριν από τον απογαλακτισμό. Η ηλικία απογαλακτισμού των αρνιών μπορεί να κυμαίνεται από 4 εώς 16 εβδομάδες. Συνιστάται τα αρνιά να μην απογαλακτίζονται πριν να φτάσουν ένα σωματικό βάρος που ισούται 3-4 φορές το βάρος γέννησής τους, ή 12-13 κιλά σωματικού βάρους. Το βάρος απογαλακτισμού είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον μεταγενέστερο ρυθμό ανάπτυξης και πρέπει να θεωρείται ως σημαντικό κριτήριο για την απόφαση απογαλακτισμού. Το σωματικό βάρος είναι πιο σημαντικό από την ηλικία απογαλακτισμού για την ανάπτυξη του αρνιού και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για την στιγμή του απογαλακτισμού. Η επιτυχία του πρωίμου απογαλακτισμού εξαρτάται εν μέρει από την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η μεγάλη κοιλία στα αρνιά.

Μεθοδολογία εφαρμογής

Ένας πρακτικός τρόπος είναι η χρήση της συμπληρωματική χορήγησης στερεάς τροφής στους αμνούς πριν τον απογαλακτισμού (creep).

Οδηγίες εφαρμογής

  • Χονδροειδείς ζωοτροφές καλής ποιότητας και ένα συμπυκνωμένο μείγμα από τη δεύτερη εβδομάδα μετά τον τοκετό (από την ηλικία των 10 ημερών) θα ήταν απαραίτητα
    200-250 γρ. συμπληρωματικής χορήγησης στερεάς τροφής (creep) ανά αμνό ανά ημέρα από την ηλικία των 20 ημερών έως τον απογαλακτισμό.
  • Καθαρό πόσιμο νερό.
  • Ανανέωση της συμπληρωματικής στερεάς τροφής καθημερινά (Οποιαδήποτε τροφή παραμένει στις ταΐστρες μπορεί να χρησιμοποιείται για τις ενήλικες προβατίνες).
  • Χρησιμοποιήστε σκεπασμένες ταΐστρες που ελαχιστοποιούν τη επαφή της τροφής με αρνιά που στέκονται ή παίζουν στις ταΐστρες.
  • Εύγεστες ζωοτροφές για νεαρά αρνιά είναι η σόγια, ο αραβόσιτος και ο σανός μηδικής (εάν είναι δυνατόν, πρέπει να δίνονται μόνο φύλλα).
  • Τα σιτηρέσια πρέπει να παρασκευάζονται ώστε να περιέχουν 20% πρωτεΐνης.
  • Ο κλωβός πρέπει να διατηρείται στεγνός και με ικανοποιητική ποσότητα στρωμνής.
  • Ο κλωβός θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος ώστε η πλειοψηφία των αρνιών να μπορεί να βρίσκεται σε αυτόν τον κλωβό ανά πάσα στιγμή.
  • Οι δίοδοι θα πρέπει να είναι μεταξύ 20 έως 30 cm για να επιτρέπουν το πέρασμα των αρνιών αλλά να παραμένουν οι προβατίνες έξω.
  • Καθώς τα αρνιά φτάνουν στην ηλικία των 4 έως 6 εβδομάδων και άνω, οι χονδροειδείς τροφές γίνονται πιο εύγευστες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα αρνιά μπορούν σταδιακά να μεταβούν σε ένα πλήρες pelleted σιτηρέσιο ή ένα σιτηρέσιο που περιέχει σπασμένο καλαμπόκι και συμπλήρωμα (16% -18% πρωτεΐνη).

Αναμενόμενα οφέλη

Τα αρνιά θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά νωρίτερα, με υψηλότερες τιμές. Διεγείρει την ανάπτυξη της μεγάλης κοιλίας. Το άγχος του απογαλακτισμού μπορεί να μειωθεί. Ανάλυση κόστους-οφέλους

Η διαχείριση της μετάβασης από τον απογαλακτισμό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία διαχείρισης σε μια εκμετάλλευση. Μπορεί να υπάρξουν πολλές απώλειες αρνιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το εισόδημα της εκμετάλλευσης έως και 60%. Συνεπώς, η ύπαρξη μιας στρατηγικής για τον απογαλακτισμό των αρνιών και η διαχείριση αυτής της περιόδου με λιγότερο άγχος μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα των ζωοτροφών, άρα και την αποδοτική παραγωγή.

Ανάλυση βιωσιμότητας

Λιγότερο στρες στα ζώα θα βελτιώσει την αποδοτικότητα των ζωοτροφών και τη συνολική ευζωία. Αυτό θα επηρεάσει επίσης την κοινωνική αποδοχή και την εικόνα των κτηνοτρόφων.

Προαπαιτούμενα και/ή περιορισμοί

Ο κτηνοτρόφος πρέπει να δώσει περισσότερη προσοχή και να περάσει περισσότερο χρόνο στην εκτροφή.

Έλεγχος των αρνιών από το θηλασμό έως τη μεταβατική περίοδο (διατροφική μετάβαση).

Ο πρώιμος απογαλακτισμός μειώνει το στρες της γαλακτοπαραγωγής υψηλοπαραγωγικών προβατίνων, ιδιαίτερα των νεαρών.

Πηγή: Etheas.gr

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup