Πρωτογενής Τομέας

Κλιματική αλλαγή: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 62 ετών η παραγωγή κρασιού

Κλιματική αλλαγή: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 62 ετών η παραγωγή κρασιού

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961, καθώς οι αμπελώνες επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Η παραγωγή έφτασε τα 244,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 7% σε σχέση με το 2022, ανέφερε ο διακυβερνητικός οργανισμός, καθώς παρουσίασε τις πρώτες εκτιμήσεις του.

«Για άλλη μια φορά, οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες - όπως ο πρώιμος παγετός, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία - επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή του παγκόσμιου αμπελώνα», ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί στο νότιο ημισφαίριο είχαν σημαντική πτώση. Η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία είδαν την παραγωγή να μειώνεται μεταξύ 10 και 30%.

Η Ιταλία έχασε τον τίτλο του κορυφαίου παγκόσμιου παραγωγού καθώς η παραγωγή της μειώθηκε κατά 12%, επιτρέποντας στη Γαλλία, που κράτησε σταθερή την παραγωγή της, να ανακτήσει την πρώτη θέση.

Η Ισπανία διατήρησε τη θέση της ως η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός κρασιού στον κόσμο, παρόλο που η παραγωγή της μειώθηκε κατά 14% και ήταν μειωμένη κατά 19% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας.

Αν υπάρχει κάποιο θετικό στοιχείο για τον κλάδο, είναι ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να βοηθήσει κάπως στην άμβλυνση της ανισορροπίας της αγοράς.

«Σε ένα πλαίσιο όπου η παγκόσμια κατανάλωση μειώνεται και τα αποθέματα είναι υψηλά σε πολλές περιοχές του κόσμου, η αναμενόμενη χαμηλή παραγωγή θα μπορούσε να φέρει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά», επεσήμανε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου.

Η Inaki Garcia de Cortazar-Atauri από το γαλλικό εθνικό ινστιτούτο γεωπονικών ερευνών INRAE, ειδικός στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, είπε ότι οι ζημιές στην Ιταλία οφείλονται στο ότι η καλλιεργούμενη γη δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό τόσο καλά όσο το φυσικό έδαφος.

«Μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά», είπε, με καύσωνες ή βροχερές περιόδους να πλήττουν ορισμένες περιοχές και να προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως η ασθένεια του ωίδιου.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup