Πρωτογενής Τομέας

Αγώνας επιβίωσης για τους αγρότες της Ηλείας - Στους δρόμους ξανά ζητούν στήριξη από ΕΛΓΑ και Κυβέρνηση

Αγώνας επιβίωσης για τους αγρότες της Ηλείας - Στους δρόμους ξανά ζητούν στήριξη από ΕΛΓΑ και Κυβέρνηση

Βουνό έχουν γίνει τα προβλήματα για τον πρωτογενή τομέα στην Ηλεία και όλα αυτά ωθούν τους αγρότες σε νέες κινητοποιήσεις. Το κόστος έχει εκτιναχθεί, οι τιμές στον τελικό καταναλωτή επίσης, αλλά οι αγρότες το μόνο που έχουν είναι να επωμίζονται όλα τα βάρη και το όφελος από την παραγωγή τους να το καρπώνονται άλλοι. Ακαρπία, καιρικά φαινόμενα, κόστος παραγωγής συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να κρίνεται η καλλιέργεια ζημιογόνα για τον παραγωγό.

Χθες το πρωί οι αγρότες μέλη της ΟΑΣΗ συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στον Πύργο και πραγματοποίησαν από εκεί πορεία προς το διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους στον εκπρόσωπο του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο.

Σε δηλώσεις τους οι αγρότες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο τους.

oasi komvos 4

Ο Σωτήρης Μητσόπουλος από τον Κάρδαμα, τόνισε πως οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. “Ένα από τα βασικότερα είναι το κόστος παραγωγής, μπορεί οι τιμές των αγροτικών προϊόντων φαινομενικά να φαίνονται μεγάλες αλλά το κόστος είναι ανυπέρβλητο. Και θα σας φέρω παράδειγμα με λαδί. Το 80% του περσινού λαδιού πωλήθηκε 4€ με 4,30€. Μόλις η ποσότητα του λαδιού πήγε στα ακατάλληλα χέρια, η τιμή εκτοξεύτηκε και ο καταναλωτής δεν μπορούσε ούτε να το πλησιάσει. Αυτό γίνεται χρόνια με όλα τα προϊόντα. Οι πατάτες συλλέγονται Μάιο και Ιούνιο και αγοράζονται τώρα μαζί με τις αθρόες εισαγωγές από Αίγυπτο, όταν πάει σε ακατάλληλα χέρια, εκτοξεύεται και είναι απλησίαστη για κατανάλωση. Ότι τραβάει καταναλωτής τραβάει και ο αγρότης”.
Εξειδικεύοντας το θέμα της κόστους παραγωγής τόνισε πως έχουν ακριβύνει όλα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, το ρεύμα, σχολιάζοντας ειδικότερα για το τελευταίο πως θα γίνει απλησίαστο με τα νέα μέτρα.

“Για τον ΕΛΓΑ φωνάζουμε χρόνια να αλλάξει ο κανονισμός. Η κυβέρνηση όμως φαίνεται πως έχει σκοπό μια περίεργη αλλαγή. Να αυξήσει τα ασφάλιστρα και από την άλλη να μπουν ιδιωτικές εταιρίες με ότι αυτό συνεπάγεται. Εμείς απαιτούμε δημόσιο φορέα για τον ΕΛΓΑ, να αλλάξει ο κανονισμός και να καλύπτει όλο το χρόνο” σχολίασε ο κ. Μητσόπουλος.

oasi komvos 5

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης τόνισε πως “… μετά από απόφαση στην Αταλάντη είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε ενίσχυση του εισοδήματος μας, για την ακαρπία της ελιάς, για τα αμπέλια και τις σταφίδες για τον περονόσπορο, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ να αποζημιώνει για όλα τα παθογόνα αίτια, για τις φωτιές που πολλοί δεν έχουν πάρει, είμαστε εδώ σαν πρώτη κίνηση για να διεκδικήσουμε όλα αυτά, να μείνουμε στη γη μας και να καλλιεργούμε. Πάμε να δώσουμε ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη για να το θέσει στην κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά όλα”.

oasi komvos 6

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Χρήστος Γιαννόπουλος, τόνισε πως “… με πρωτοβουλία της Επιτροπής των Μπλόκων γίνεται σήμερα (σ.σ. χθες) πανελλαδικά παραστάσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια για το θέμα της ακαρπίας της ελιάς και στα αμπελουργικά προϊόντα του 2023. Δεν μας καλύπτουν μέσω ΕΛΓΑ για τις ζημιές που πάθαμε, οπότε θα πρέπει να μας καλύψουν με άλλο τρόπο και αυτό που ζητάμε για το χαμένο εισόδημα που είναι 200 ευρώ το στρέμμα για την ελαιοκαλλιέργεια και κάτι αντίστοιχο στην σταφιδοκαλλιέργεια. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να υπάρχει εσαεί στην σταφιδοκαλλιέργια ο εκβιασμός εμπόρων και κυβερνήσεων, για το θέμα της απόδοσης στρεμματικής ενίσχυσης να παραδίδουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη σταφίδα τους οι αγρότες όταν μπορούν να την κρατήσουν και να την διαπραγματευτούν όπως λέει και αυτά που πιστεύουν αυτοί, το προϊόν τους αργότερα με καλύτερη τιμή. Αυτοί οι εκβιασμοί πρέπει να σταματήσουν πρέπει να ενισχυθεί ο αγρότης για να μπορέσει να μείνει και να παράγει προϊόντα τα οποία θρέφουν την ελληνική κοινωνία και όχι να γίνονται εισαγωγές σε μια χώρα κατεξοχήν αγροτική και με τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες που θα μπορούσαν να ζουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλους λαούς της Ευρώπης. Εμείς θα συνεχίσουμε, στις 10 Δεκέμβρη γίνεται στη Λάρισα πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων για συντονισμό πιο δυναμικών μορφών αντίδρασης στην πολιτική που υφίστανται ο αγρότης και όχι μόνο”.

oasi komvos 7

Τέλος ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως “… κινητοποιούμαστε για όλα τα αγροτικά ζητήματα που έχουμε και είναι πολλά, αυτό που μας καίει είναι το θέμα με κορινθιακή σταφίδα που φέτος βγάλαμε μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, κάτω από 50%. Μέχρι 30 Νοεμβρίου ήταν να παραδώσουμε 150 κιλά το στρέμμα για να πάρουμε τη συνδεδεμένη - βοήθημα που παίρνουμε - γιατί δεν είχαμε αυτά τα 150 κιλά λόγο ζημίων που πάθαμε. Η κυβέρνηση δεν έδωσε παράταση και πολλοί παραγωγοί δεν θα πάρουν αυτό το βοήθημα. Ζητάμε άμεσα να μας δώσουν παράταση γιατί είναι ντροπή αυτό που γίνεται”…

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup