Πρωτογενής Τομέας

Αυγενάκης: Οι καιροί επιτάσσουν την καθολική ένταξη των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή 

Αυγενάκης: Οι καιροί επιτάσσουν την καθολική ένταξη των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή

Να συνεργαστούμε για να καλύψουμε, προς όφελος των αγροτών, το κενό που υπάρχει από τη θεωρία στην πράξη

Την ανάγκη καθολικής ένταξης των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του που διοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, οι Industry Disruptors Game Changers και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Καλλιεργώντας τους Σπόρους της Καινοτομίας».

Ο υπουργός χαρακτήρισε τη χρήση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα «πολύ σημαντική πολύ σημαντική, καθώς συμβάλει στην μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω της αυτοματοποίησης των διαδικασιών και της βελτιστοποίησης των εισροών, στην παραγωγή ποιοτικώς ανώτερων προϊόντων, αλλά παράλληλα θα βοηθάει και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής».

Επισήμανε ακόμη ότι η σύνδεση της καινοτομίας με τη βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα είναι αναγκαία «γιατί έτσι καταφέρνουμε να μειώσουμε τις εισροές και να εξοικονομήσουμε πόρους, γιατί έτσι καταφέρνουμε να αυξήσουμε τις σοδειές, έτσι θα καταστήσουμε τον τομέα βιώσιμο και ελκυστικό για νέες επενδύσεις».

Με δεδομένο ότι η εποχή της ευμάρειας και των αλόγιστων εξόδων έχει περάσει ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι ο εναρμονισμός με τις νέες απαιτήσεις και η υιοθέτηση αειφορικών στρατηγικών όπως η κυκλική οικονομία, ανοίγουν νέους ορίζοντες στον πρωτογενή τομέα.

Αναφερόμενος στην ΚΑΠ τόνισε ότι προωθεί τις δράσεις καινοτομίας και τεχνολογίας και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα όπως τα 323 εκ ευρώ που προβλέπονται για επενδυτικά σχέδια βελτίωσης ανταγωνιστικότητας αγροτικών εκμεταλλεύσεων που περιλαμβάνουν και ποικίλες δράσεις τεχνολογικής αναβάθμισης όπως γεωργία ακριβείας, τηλεχειρισμός, αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ αντίστοιχες δράσεις ενισχύονται και στο πλαίσιο άλλων μέτρων. Ακόμη, με περίπου 18,5 εκ ευρώ ενισχύονται οι δράσεις κυκλικής οικονομίας στη γεωργία στον πρώτο πυλώνα της ΚΑΠ, ενώ επιπλέον 41 εκ ευρώ διατίθενται στον δεύτερο πυλώνα για επενδύσεις κυκλικής οικονομίας αλλά και ενεργειακές επενδύσεις στις εκμεταλλεύσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Λευτέρης Αυγενάκης στην Κρήτη και την γαστρονομία της, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Και πρόσθεσε: «Για αυτό άλλωστε ενισχύουμε τις δράσεις που συνδέουν τον αγροδιατροφικό τομέα με τον τουρισμό. Παραδείγματα αποτελούν η ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως του οινοτουρισμού μέσω του προγράμματος LEADER, το οποίο παρεμπιπτόντως ενισχύει και τις επιχειρήσεις κυκλικής οικονομίας. Ακόμη, με ΚΥΑ που ψηφίστηκε το αμέσως προηγούμενο διάστημα, προωθούμε την δυνατότητα επισκεψιμότητας των τυροκομείων».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο της εκπαίδευσης με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας μέσα από την αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής της Μεσσαράς, αλλά και τη δράση πανεπιστημίων, όπως η Γεωπονική Σχολή Αθηνών.

Κλείνοντας ο ΥπΑΑΤ και αναφερόμενος στην καινοτομία, τόνισε: «Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ θεωρίας και πράξης, μεταξύ επιστημονικής γνώσης και εφαρμογής αυτή και των ευρημάτων της στο πεδίο. Μιλώντας λοιπόν εδώ, και απευθυνόμενος σε εσάς, ένα υγιές κομμάτι της επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, σας καλώ να συνεργαστούμε και να καλύψουμε από το κενό, προς όφελος όλων μας και κυρίως του πρωτογενούς τομέα».

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup