Τρεις γεωπόνοι μηχανικοί που περιόδευσαν επί πέντε μήνες σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα, συναντήθηκαν και συζήτησαν με αμπελουργούς και παρουσίασαν τα ευρήματά τους και τις απαντήσεις τους για την κλιματική αλλαγή σε ένα ντοκιμαντέρ.
«Εκμεταλλευτήκαμε τις διακοπές μας για να συγκεντρώσουμε περίπου εξήντα μαρτυρίες από παραγωγούς, ερευνητές, οργανισμούς προστασίας και διαχείρισης…» εξηγεί ο Quentin Gerona. Το ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ παρουσιάζει τα ευρήματα και τις απαντήσεις των αμπελουργών για την κλιματική αλλαγή. «Ελπίζουμε ότι θα σας εμπνεύσει στην αναζήτηση νέων μεθόδων καλλιέργειας και την διαχείριση πόρων» δηλώνουν οι γεωπόνοι.
Όπως και στη Γαλλία, οι αμπελουργοί που συναντήθηκαν με τους φοιτητές μαρτυρούν επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες, παγετός, χαλάζι, περίοδοι ξηρασίας). «Το καλοκαίρι του 2017 ήταν ένα σημείο καμπής. Κράτησε μέχρι τον Νοέμβριο με αρκετές μέρες στους 45°C», θυμάται ένας Πορτογάλος αμπελουργός. «Στην Ιταλία, είχαμε δύο χειμώνες χωρίς νερό», δηλώνει από την πλευρά του ένας Ιταλός αμπελουργός.
Νέες ποικιλίες σταφυλιού, νέες μέθοδοι κλαδέματος
Για να συνεχίσουν να παράγουν κρασί, μερικοί υιοθετούν την φυτική κάλυψη και σταματούν το όργωμα για να προωθήσουν την υγρασία και τη ζωή στο έδαφος. Στις περιοχές Alentejo και Calabria, η έρευνα για τοπικές ποικιλίες σταφυλιού προσαρμοσμένες στις αυξανόμενες θερμοκρασίες βρίσκεται σε εξέλιξη.
Tέλος, οι αμπελουργοί παρουσιάζουν νέες μεθόδους κλαδέματος που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και προστατεύουν τα σταφύλια.
Πηγή: Etheas.gr