Εργαλείο για τους αγρότες και τους καταναλωτές
Με «όπλο» το Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας στην Αμαλιάδα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ήλιδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, συμφώνησαν στην σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Παρακολούθηση της ποιότητας και πολιτικές διαχείρισης των εδαφών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Στόχος του έργου είναι ο περιφερειακός και αναπτυξιακός σχεδιασμός εφαρμογής πολιτικών για την ορθολογική διαχείριση των εδαφών, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό κατάλληλες συνθήκες και ευκαιρίες για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τον περιορισμό της συνεχούς υποβάθμισης των καλλιεργούμενων εδαφών, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την ασφάλεια των καταναλωτών και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 300.000 ευρώ εκ των οποίων οι 270.000 διατίθενται από την ΠΔΕ και οι 30.000 από τον Δήμο Ήλιδας, και η διάρκειά του στους 36 μήνες.
Η πρόταση για τη σύμπραξη των συμβαλλόμενων μελών και την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβαση, εγκρίθηκε πρόσφατα από την Περιφερειακή Επιτροπή της ΠΔΕ, κατόπιν εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, στην οποία αφού καταγράφεται το ιστορικό λειτουργίας του εδαφολογικού εργαστηρίου, αναφέρεται: «Το εδαφολογικό εργαστήριο της ΠΔΕ όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του πρωτογενή τομέα, ολοκληρωμένες προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση των εδαφών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τα μέγιστα στη μείωση του κόστους παραγωγής, τον περιορισμό της συνεχούς υποβάθμισης των καλλιεργούμενων εδαφών, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, της ασφάλειας των καταναλωτών και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
Το εδαφολογικό εργαστήριο της ΠΔΕ αποτελεί κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (Competency Center) για το έδαφος στη Δυτική Ελλάδα, καθώς υποστηρίζει ερευνητικές και αναπτυξιακές δράσεις σχετικές με την παρακολούθηση της ποιότητας και της υγείας των εδαφών. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναγνωρίζοντας τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη στήριξη των παραγωγών και των παραγόμενων προϊόντων που απευθύνονται στην εγχώρια και την παγκόσμια αγορά. Κοινό στόχο αποτελεί η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος, συμβάλλοντας παράλληλα και στη διατήρηση της ποιότητας των καλλιεργούμενων εδαφών στη Δυτική Ελλάδα. Ο στόχος αυτός μπορεί μοναδικά να επιτευχθεί με τη λειτουργία του σύγχρονου εδαφολογικού εργαστηρίου, που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει την ευτυχή συγκυρία να διαθέτει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την επεξεργασία αποτελεσμάτων αναλύσεων εδαφικών δειγμάτων, θα δημιουργηθούν ψηφιακοί θεματικοί χάρτες και θα γίνουν προτάσεις διαχείρισης των εδαφών, καθώς και παρουσίαση του αποτελεσμάτων στις περιοχές ενδιαφέροντος.