Πρωτογενής Τομέας

Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Οριοθέτηση απαγορευμένων ζωνών

Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Οριοθέτηση απαγορευμένων ζωνών

Η ενεργητική και η παθητική επιτήρηση των αγριόχοιρων

Απαγορευμένες ζώνες λόγω επιβεβαίωσης εστιών αφρικανικής πανώλης των χοίρων οριοθετούνται στην Ελλάδα, ενώ στα μέτρα αντιμετώπισης ενεργοποιούνται μέτρα για την μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

Από την αρχή του έτους κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκαν σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις της ΠΕ Δράμας και της ΜΕ Θεσσαλονίκης και σε αγριόχοιρους στις ΠΕ Πέλλας, Σερρών και ΜΕ Θεσσαλονίκης (εικόνα 1) ενσωματώθηκαν και οριοθετήθηκαν απαγορευμένες ζώνες Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και στη Μ.Ε Θεσσαλονίκης.

Σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις της ΠΕ Δράμας και της ΜΕ Θεσσαλονίκης και σε αγριόχοιρους στις ΠΕ Πέλλας, Σερρών και ΜΕ Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκαν εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων το 2024

Μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων

Η θήρα αγριόχοιρου και υβριδίων αυτού επιτρέπεται να διενεργείται σε όλη τη χώρα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους από τα συνεργεία δίωξης και τις ομάδες κυνηγών, σύμφωνα με το σχέδιο μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

Η θήρα μέχρι διακοσίων (200) ενήλικων θηλυκών αγριόχοιρων ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) στις Π.Ε. υψηλού κινδύνου στα βόρεια σύνορα της χώρας (Π.Ε. Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) χρήζει οικονομικής ενίσχυσης. Το κατ’ αποκοπή ποσό αυτής, θα καθοριστεί, εκ νέου, στην προς δημοσίευση ΚΥΑ «για την έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων, για το έτος 2024».

Παθητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους

Η παθητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών σε όλη την επικράτεια, περιλαμβάνει τη συλλογή και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων αίματος και ιστών, νεκρών ή με ύποπτα συμπτώματα ή παθολογοανατομικά ευρήματα συμβατά με την ΑΠΧ αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών, επισημαίνεται:

  • η ανάγκη για την εντατικοποίησή της, δεδομένου ότι είναι η πιο ευαίσθητη στρατηγική για την έγκαιρη ανίχνευση της εισόδου και της εξάπλωσής του νοσήματος στη χώρα,
  • με βάση τον υπάρχοντα αριθμό αγριόχοιρων στη χώρα, τουλάχιστον 600 νεκροί αγριόχοιροι θα πρέπει να δειγματίζονται ετησίως λαμβάνοντας υπόψη τη θνησιμότητά τους από λοιπά αίτια,
  • η σημασία της τήρησης των απαιτούμενων μέτρων βιοασφάλειας κατά τη διαχείριση των νεκρών ζώων στο κυνηγετικό πεδίο,
  • η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε

α) κτηνοτρόφους, κυνηγούς, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, θηροφύλακες και πολίτες/ιδιώτες που συνδράμουν στον εντοπισμό και την ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Π.Ε., συμπεριλαμβανομένων των νεκρών αγριόχοιρων κατόπιν τροχαίων ατυχημάτων,

β) κυνηγούς και θηροφύλακες που συνδράμουν στην υγειονομική διαχείριση του πτώματος των νεκρών αγριόχοιρων (υγειονομική ταφή υπό την εποπτεία των κτηνιατρικών υπηρεσιών) μετά τη δειγματοληψία αυτών,

γ) κυνηγούς και θηροφύλακες που συνδράμουν στη λήψη δειγμάτων από νεκρούς αγριόχοιρους, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας στο κυνηγετικό πεδίο, και προσκόμισης αυτών στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Π.Ε., μετά από εκπαίδευση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Το κατ’ αποκοπή ποσό της ενίσχυσης θα καθοριστεί, επίσης, στην προς δημοσίευση ΚΥΑ «έγκρισης προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων για το έτος 2024».

Ενεργητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους

Η ενεργητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών περιλαμβάνει τη συλλογή δειγμάτων από θηρευμένους αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών και μέχρι το τέλος του έτους 2024 πραγματοποιείται στις ΠΕ υψηλού κινδύνου στα βόρεια σύνορα της χώρας (Π.Ε. Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα και με βάση την ανάλυση επικινδυνότητας.

Επισημαίνεται, ότι στους κυνηγούς και στους θηροφύλακες που συνδράμουν στη λήψη δειγμάτων από θηρευμένους αγριόχοιρους, εφαρμόζουν όλα τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας και προσκομίζουν αυτά στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Π.Ε., καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση και το κατ’ αποκοπή ποσό αυτής, θα καθοριστεί στην προς δημοσίευση ΚΥΑ «έγκρισης προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων για το έτος 2024».

Τονίζεται, επίσης, ότι στις Π.Ε. που εφαρμόζεται ενεργητική επιτήρηση και μέχρι την έκδοση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, τα σφάγια διατηρούνται σε συνθήκες ψύξης, υπό την εποπτεία των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα