Πρωτογενής Τομέας

Μεσσηνία: Ευοίωνες προοπτικές για τη φετινή παραγωγή ανοιξιάτικης πατάτας - Ξεκίνησε η συγκομιδή και η κουβέντα για ενιαία τιμή

Μεσσηνία: Ευοίωνες προοπτικές για τη φετινή παραγωγή ανοιξιάτικης πατάτας - Ξεκίνησε η συγκομιδή και η κουβέντα για ενιαία τιμή

Με 60 λεπτά οι χοντρές πατάτες και 50 οι ψιλές ξεκίνησε η συγκομιδή της φετινής παραγωγής ανοιξιάτικης πατάτας στην περιοχή της Μεσσήνης.

Οι προοπτικές της φετινής παραγωγής είναι ευοίωνες, όμως, η παραδοσιακή και άλλοτε δυναμική καλλιέργεια στην περιοχή Μεσσήνης και Καλαμάτας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, κινδυνεύει με συρρίκνωση κι εξαφάνιση και ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας προτείνει μέσω της “Ε” να υπάρξει συνεννόηση παραγωγών και τυποποιητών για ενιαία τιμή ανά εβδομάδα, που θα ανακοινώνεται και θα τηρείται, ώστε να προστατευτούν οι παραγωγοί και να διασωθεί το προϊόν.

Ζητεί, ακόμα, να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας, πιστοποίηση της ανοιξιάτικης πατάτας της περιοχής και οι παραγωγοί να μην πουλάνε χωρίς τιμή το προϊόν τους.

“Η έναρξη της συγκομιδής έχει γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα, με ποικιλίες σπούντα και ρασίντα, που διατίθενται και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό”, αναφέρει σε δηλώσεις του στην “Ε” ο Γ. Γκούμας.

Μας ενημερώνει ότι η τιμή για τον παραγωγό “είναι 60 λεπτά οι χοντρές και 50 ψιλές” και παρατήρησε πως “δεν υπάρχουν πολλές πατάτες στην αγορά. Υπάρχουν Αιγυπτιακές οι οποίες φθάνουν στις κεντρικές λαχαναγορές με 50 λεπτά, λιγοστές Κυπριακές, λόγω των προβλημάτων με την φυτόφθωρα και οι τιμές ξεπέρασαν τα 90 λεπτά και κάποιες παλιές από το Νευροκόπι και τη Βροντού που φθάνουν στην κεντρική λαχαναγορά στα 70 λεπτά”.

Εκτιμά ότι η καλοκαιρία έχει ευνοήσει τις καλλιέργειες στην περιοχή μας και πως η απόδοση ανά στρέμμα θα είναι καλύτερη σε σχέση με πέρσι. “Αν υπολογίσουμε ότι έχουμε μια καλλιεργούμενη έκταση γύρω στα 2.300 με 2.400 στρέμματα, θα έχουμε μια παραγωγή 8 με 9.000 τόννους. Η κορύφωση της παραγωγής θα ξεκινήσει μετά τις 20 Απριλίου”, επεσήμανε ο Γ. Γκούμας.

Αναφέρει ότι συγχρόνως θα βγουν στην αγορά και οι παραγωγές της πατάτας από την Αχαΐα και την Ηλεία. Για την Αχαΐα ενημέρωσε ότι αφορά καλλιέργεια 7.000 στρεμμάτων, όπου πάνε καλά τα πράγματα, γιατί βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες και η καινοτομία, με καλλιέργεια με νάιλον (σκεπαστές), με αποτέλεσμα να ανεβαίνει εκεί η απόδοση ανά στρέμμα και η πρώιμη παραγωγή.

“ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ”

Ο Γ. Γκούμας τονίζει ότι “είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, εμείς ως μεσσήνιοι παραγωγοί και τυποποιητές να καθίσουμε να συζητήσουμε πώς θα διασφαλίσουμε τις τιμές του παραγωγού, δεδομένου ότι πρέπει να σταματήσει επιτέλους η άνευ συνεννόησης προώθηση των πατατών στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού” και προσθέτει: “Η Καλαμάτα διατηρεί ανταγωνιστικές ποικιλίες και είναι πιο προτιμητέες. Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί, δεν έχουμε καθίσει να συζητήσουμε, αυτό που δύο χρόνια προτείνω, την ενιαία τιμή αγοράς από όλους τους τυποποιητές με τη σύμφωνη γνώμη των παραγωγών. Αυτό θα διασφαλίσει σε περίοδο εβδομάδας την τιμή στον παραγωγό και δεν θα κινδυνεύει ο παραγωγός να έχει απώλεια εισοδήματος και να πέφτουν ραγδαία οι τιμές σε περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια”.

Ο μεσσήνιος τυποποιητής κι εξαγωγέας χτυπάει καμπανάκι κινδύνου κι εκφράζει τον φόβο του, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή και η καλλιέργεια στη Μεσσηνία έχει συρρικνωθεί. Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε να διατηρηθεί η καλλιέργεια. Αλλιώς φοβάμαι ότι και αυτή η καλλιέργεια σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει στη Μεσσηνία, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία”.

Διευκρινίζει ότι “δεν μπορεί ως μεσσήνιοι παραγωγοί να μένουμε πίσω σε καινοτομίες. Ιδιαίτερα στο κομμάτι της πιστοποίησης να κατηγορούμε τους Αιγύπτιους ότι χρησιμοποιούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα” και σημειώνει: “Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οι Αιγυπτιακές πατάτες που μας ανταγωνίζονται, έχουν πιστοποίηση κατά το πρότυπο global g.a.p. Σε κάθε ετικέτα αναγράφεται η πιστοποίηση στο συγκεκριμένο πρότυπο. Κι εδώ στη Μεσσηνία, δυστυχώς, στα 2.300 στρέμματα μόνο 150 στρέμματα είναι πιστοποιημένα. Θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας όλοι, να κοιτάξουμε να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας, να το πιστοποιήσουμε, να μην κάνουμε αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και να αλλάξουμε πολιτική στο θέμα της διαμόρφωσης των τιμών”.

“ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ”

Ο Γ. Γκούμας επικρίνει την στάση παραγωγών από τη Μεσσήνη που “τις περισσότερες πατάτες τους τις πουλάνε για λογαριασμό τους, δεν ξέρουν την τιμή που πουλάνε” και αναφέρει: “Δεν μπορεί να διαμαρτύρονται και να λένε ότι οι έμποροι τους εκμεταλλεύονται, από τη στιγμή που κανένας από τους παραγωγούς δεν απαιτεί να μάθει την τιμή. Γι’ αυτό και στην πρότασή μου δεν δέχονται οι έμποροι της Μεσσήνης την ενιαία τιμή εβδομάδας”.

Εκτιμά ότι “η διαδικασία που ακολουθείται, θα αποτελέσει και την ταφόπλακα στη συνέχεια της καλλιέργειας του προϊόντος. Δηλαδή, ανοιχτή τιμή και ό,τι γίνει” και συμπληρώνει: “Εμείς ανακοινώναμε και ανακοινώνουμε τις τιμές που αγοράζουμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κρύβουμε τις τιμές. Οταν το προϊόν διακινείται ελεύθερο, ο συσκευαστής θα κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των ανθρώπων που θέλουν να υποστηρίξουν το προϊόν και το αποτέλεσμα θα είναι το γνωστό. Στο τέλος όλοι θα παραπονούνται ότι δεν έλαβαν τις σωστές τιμές δεν πήραν την αντιπροσωπευτική τιμή της αγοράς”.

Συνεχίζοντας, παρατηρεί πως “είναι κρίμα φέτος που όλη η ευρωπαϊκή αγορά είναι άδεια από πατάτες, να μην καθίσουμε να συζητήσουμε το θέμα της ενιαίας τιμής. Δεδομένου ότι και η ζήτηση από τις αγορές της Πολωνίας, της Τσεχίας και των άλλων χωρών της κεντρικής Ευρώπης είναι υψηλά και δεδομένου ότι το Πάσχα που είναι αρχές Μαΐου, θα υπάρξει η κορύφωση της ζήτησης του προϊόντος, είναι κρίμα να γίνει οποιαδήποτε ζημιά την οποία θα επιβαρυνθεί ο παραγωγός”.

Τέλος, ο Γ. Γκούμας επαναλαμβάνει “την ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να αλλάξουν νοοτροπία και ιδιαίτερα οι παραγωγοί, γιατί σε αυτούς ανήκει το προϊόν να μην πουλάνε ελεύθερα τα προϊόντα τους. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει για να διατηρήσουμε τη δουλειά μας, να διατηρηθεί η καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας στη Μεσσηνία”.

Πηγή: Εleftheriaonline.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup