Πρωτογενής Τομέας

Εκπαίδευση – κατάρτιση μελισσοκόμων: Όσα προβλέπει το σχετικό πρόγραμμα

Εκπαίδευση – κατάρτιση μελισσοκόμων: Όσα προβλέπει το σχετικό πρόγραμμα

Καθορίστηκε το ακριβές περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της Δράσης «Εκπαίδευση – Κατάρτιση Μελισσοκόμων», όπως προβλέπονται στην παρέμβαση Π2-55.1 – Συμβουλές, εκπαίδευση και τεχνική βοήθεια προς μελισσοκόμους και οργανώσεις μελισσοκόμων, στο πλαίσιο υλοποίησης των παρεμβάσεων του τομέα της μελισσοκομίας, του εγκεκριμένου εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027.

Η Δράση αφορά στην παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τους μελισσοκόμους μέσω της παροχής κατάρτισης – εκπαίδευσης των μελισσοκόμων.

H βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων/ικανοτήτων των μελισσοκόμων υλοποιείται με τη διενέργεια βραχυχρόνιων – ταχύρρυθμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία διοργανώνονται από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) και περιλαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Στις θεματικές ενότητες των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης μελισσοκόμων ενδεικτικά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι κάτωθι:

α) Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας μελισσοκομείου, μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους και αξιοποίηση και διαχείριση της μελισσοκομικής χλωρίδας με στόχο την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της παραγωγής μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων,

β) Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης,

γ) Τυποποίηση – εμπορία – προώθηση – σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων,

δ) Εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την ασφάλεια και υγιεινή στα τρόφιμα, περιβαλλοντική νομοθεσία και την εργατική νομοθεσία.

Είναι δυνατή, είτε η δια ζώσης εκπαίδευση, είτε η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τη χρήση ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών.

Η υλοποίηση των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης μελισσοκόμων μπορεί να γίνει σε κατάλληλες εγκαταστάσεις του δικαιούχου ή σε εγκαταστάσεις των μελισσοκόμων ή των συλλογικών οργανώσεών τους ή σε χώρους που παρέχει το Κέντρο Μελισσοκομίας. Η διάρκεια του κάθε ταχύρρυθμου προγράμματος κατάρτισης μελισσοκόμων καθορίζεται έως 5 ώρες ανά ημέρα και συνολικά έως τρεις (3) ημέρες.

Αν το ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, η διάρκειά του ορίζεται έως δεκαπέντε (15) ώρες και τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες.

Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός καταρτιζόμενων, προκειμένου ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων να κριθεί επιλέξιμο είναι πέντε (5) άτομα, ενώ ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός καταρτιζόμενων είναι είκοσι πέντε (25) άτομα.

Το ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων μπορεί να πραγματοποιείται και απογευματινές ώρες, ώστε να διευκολύνει τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων – καταρτιζόμενων στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το σχετικό ΦΕΚ, εδώ.

Πηγή: Etheas.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup