Πρωτογενής Τομέας

Ηλεία: Έναρξη της αρδευτικής περιόδου με προβληματισμό για τα αποθέματα του νερού και τις οφειλές στη ΔΕΗ

Ηλεία: Έναρξη της αρδευτικής περιόδου με προβληματισμό για τα αποθέματα του νερού και τις οφειλές στη ΔΕΗ

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Με την κλιματική αλλαγή να θέτει βίαια τους δικούς της κανόνες, η αρδευτική περίοδος στην Ηλεία έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αφού οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις του χειμώνα, δεν άφησαν πολλά περιθώρια.

Ωστόσο στους κόλπους των αγροτών αλλά και στις διοικήσεις των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία για το κατά πόσο τα αποθέματα του νερού επαρκούν προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των καλλιεργειών.

Μέχρι στιγμής όπως ανέφερε στο ilialive.gr και στο gaia365.gr ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση σχετικά με την ποσότητα του νερού στο φράγμα, με αποτέλεσμα να κινούνται βασιζόμενοι στην εμπειρία.

Ανησυχία για τα αποθέματα του νερού στο φράγμα

«Έχει ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος, δυστυχώς ο καιρός και οι συνθήκες μας έχουν φέρει αρκετά πιο νωρίς από τις προηγούμενες χρονιές , είμαστε τέλη Μαΐου με θερμοκρασίες που θα είχαμε στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου. Και αυτό αποτυπώνεται και στις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και στον προβληματισμό των αγροτών αν θα καταφέρουν να βγάλουν πέρα τη χρονιά.

Ο χειμώνας ήταν πολύ δύσκολος με ελάχιστες βροχές και υψηλές θερμοκρασίες κάτι ασυνήθιστο για την περιοχή που πρέπει όμως να συνηθίσουμε. Ο μεγάλος προβληματισμός εκτός από τα καθημερινά που έχουμε και τα αντιμετωπίζουμε σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ, είναι τι θα γίνει με το νερό και αν η ποσότητα που υπάρχει είναι αρκετή προκειμένου να βγάλει εις πέρας τη χρονιά, μέχρι δηλαδή τις 15 Οκτωβρίου ή τις 31 έτσι ώστε το σύνολο των καλλιεργητών να μείνει ικανοποιημένο. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή επίσημη ενημέρωση για τα αποθέματα νερού στο φράγμα, κινούμαστε περισσότερο εμπειρικά, θα πάρουμε κάποια στοιχεία σε συνεργασία και με την Περιφέρεια έτσι ώστε να εξετάσουμε τα δεδομένα και να συναποφασίσουμε μαζί με τους ΤΟΕΒ και κατ΄ επέκταση τους εμπλεκόμενους αγρότες για το πώς πρέπει να κινηθούμε από εδώ και πέρα».

Τροχοπέδη το απαρχαιωμένο δίκτυο

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί όπως επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος ανησυχούν πολύ, ενώ η άρδευση κατά διαστήματα με τις απαιτούμενες διακοπές του νερού, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους Οργανισμούς αφού από το απαρχαιωμένο δίκτυο δεν είναι λίγες οι φορές που χάνεται άσκοπα νερό.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε μια εξοικονόμηση νερού τα Σαββατοκύριακα, που και αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα. Το δίκτυο είναι πολύ παλιό η διαχείρισή του πολύ δύσκολη και πολλές φορές αντί για καλό πετυχαίνουμε τα αντίθετα αποτελέσματα αφού χάνουμε νερό και πολλές φορές δεν μπορούμε να το ελέγξουμε.

Είναι κάτι που μας προβληματίζει…» τόνισε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος είναι κοινός και πρέπει όλοι μαζί, ο ΓΟΕΒ, οι ΤΟΕΒ και οι αγρότες να βοηθήσουν την κατάσταση και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Υπό έλεγχο οι οφειλές

Όπως έκανε επίσης γνωστό ο κ. Παρασκευόπουλος οι οφειλές προς τρίτους και αυτές που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ρυθμιστεί και καλύπτονται χωρίς προβλήματα. «Με τους ΤΟΕΒ οι οφειλές που υπάρχουν μέχρι τώρα τα δυο χρόνια που βρίσκομαι σε αυτή την θέση έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, έχουμε καταφέρει να καλύψουμε σχεδόν το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων που υπάρχουν, έχουμε ρυθμίσει τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τις οφειλές προς τρίτους και έχουμε πληρώσει τις περισσότερες οφειλές που είχαμε σε προμηθευτές, όπου και με αυτούς έχει αποκτηθεί μια πολύ καλή αξιοπιστία πλέον».

Μεγάλο αγκάθι η ΔΕΗ

Πονοκέφαλο εξακολουθούν και προκαλούν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ για τον ΓΟΕΒ αφού οι τόκοι έχουν διπλασιάσει σχεδόν το κεφάλαιο.

«Μεγάλο αγκάθι βέβαια είναι η ΔΕΗ. Είναι γεγονός ότι ελήφθη κεντρικά μια απόφαση για τις 120 δόσεις, αλλά αυτό που μας αγχώνει είναι ότι η ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια που οι λογαριασμοί οι δικοί μας είναι απλήρωτοι έχει βάλει μεγάλους τόκους με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν διπλασιαστεί το κεφάλαιο.

Το έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε Οργανισμοί κοινής ωφέλειας, λειτουργούμε γα το κοινό καλό και έτσι πρέπει να μας αντιμετωπίζει και η ΔΕΗ. Δεν είμαστε εταιρίες. Ξέρουμε τι σημαίνει ο πρωτογενής τομές για την περιοχή μας και τι θα γίνει σε περίπτωση που σταματήσει να υπάρχει παραγωγή. Άρα και η ΔΕΗ θα πρέπει να δει τι δυνατότητα έχει ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά από κει και πέρα να μπορούμε να είμαστε και τυπικοί σε αυτή την ρύθμιση. Δεν έχει κανένα νόημα να πληρώσουμε μια-δυο φορές και να ξαναγυρίσουμε πάλι στα ίδια. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν ανέφικτο να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε την ΔΕΗ σε παλιούς και τρέχοντες λογαριασμούς μαζί με τους τόκους. Άρα, θα πρέπει να υπάρξει και από την ΔΕΗ μια γενναία απόφαση, να αντιμετωπίσει τους Οργανισμούς αυτούς με καλή διάθεση, παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε δείξει και την καλύτερη διαγωγή. Τώρα όμως αφού έχει γίνει και η προσπάθεια από την κυβέρνηση, πρέπει να πάρει σάρκα και οστά όλο αυτό και να φέρει αποτέλεσμα» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup