Νέα έκθεση του FAO αποδεικνύει ότι η υδατοκαλλιέργεια και η ιχθυοκαλλιέργεια μπροούν να χρησιμοποιηούν για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού
Η έκθεση SOFIA θα παρουσιαστεί επίσημα στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τη δράση για τους ωκεανούς «Βυθισμένη στην αλλαγή» στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα.
Ποσότητες - ρεκόρ για την υδατοκαλλιέργεια
Η αύξηση της υδατοκαλλιέργειας δείχνει την ικανότητά της να συμβάλει περαιτέρω στην κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για υδρόβια τρόφιμα, αλλά η μελλοντική επέκταση και εντατικοποίηση πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα και να ωφελεί τις περιοχές και τις κοινότητες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Επί του παρόντος, ένας μικρός αριθμός χωρών κυριαρχεί στην υδατοκαλλιέργεια. Δέκα από αυτές - Κίνα, Ινδονησία, Ινδία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Δημοκρατία της Κορέας, Νορβηγία, Αίγυπτος και Χιλή - παρήγαγαν πάνω από το 89,8% του συνόλου.
Το ρεκόρ παραγωγής υδρόβιων ζωικών τροφίμων υπογραμμίζει τις δυνατότητες του τομέα για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού.
Η παγκόσμια φαινομενική κατανάλωση υδρόβιων ζωικών τροφίμων έφτασε τους 162,5 εκατομμύρια τόνους το 2021. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο πληθυσμό από το 1961, με την παγκόσμια κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση να αυξάνεται από 9,1 κιλά το 1961 σε 20,7 κιλά το 2022.
Από τη συνολική παραγωγή υδρόβιων ζώων, το 89% χρησιμοποιήθηκε για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Το υπόλοιπο προοριζόταν για έμμεσες ή μη διατροφικές χρήσεις, κυρίως για την παραγωγή ιχθυαλεύρων και ιχθυελαίων.