Πρωτογενής Τομέας

Ηλεία: Κραυγή βοήθειας από τους πυρόπληκτους αγροκτηνοτρόφους – “Δεν έχουμε να ταΐσουμε τα ζώα μας”

Ηλεία: Κραυγή βοήθειας από τους πυρόπληκτους αγροκτηνοτρόφους – “Δεν έχουμε να ταΐσουμε τα ζώα μας”

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Την δεινή θέση στην οποία βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη ύστερα από τις πρόσφατες πυρκαγιές της 21ης Ιουνίου περιέγραψαν στον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, κατά την διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στην Π.Ε. Ηλείας, οι αγροκτηνοτρόφοι από την περιοχή της Πηνείας, της Μυρτιάς και των Χανακίων.

Παρόντες εκφράζοντας εμπράκτως την στήριξή τους, στα δίκαια αιτήματα των πληγέντων ήταν και αντιπροσωπεία της ΟΑΣΗ, όπου με παρέμβασή τους στον αντιπεριφερειάρχη τόνισαν πως η πολιτεία πρέπει άμεσα να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς με αποζημιώσεις που θα καλύπτουν στο ακέραιο την ζημιά που υπέστησαν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Από την πλευρά τους οι αγροκτηνοτρόφοι επεσήμαναν πως την δεδομένη στιγμή αδυνατούν να συντηρήσουν τα ζώα τους καθώς πλέον τα βοσκοτόπια στα οποία βοσκούσαν έχουν καεί αλλά και όσοι διέθεταν στάβλους με αποθηκευμένες τροφές πλέον έχουν γίνει στάχτη από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Ο κ. Φίλιας αφού άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των κτηνοτρόφων σημείωσε πως από την πλευρά της η Περιφέρεια θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποζημιωθούν ωστόσο όμως ξεκαθάρισε πως ουσιαστικά η Περιφέρεια κατέχει το ρόλο του μεσολαβητή παραθέτοντας βήμα-βήμα την διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Το πρώτο πράγμα είναι η καταγραφή των ζημιών. Μπορεί να έχουμε ζημιές σε καλλιέργειες, σε υποδομές αλλά μπορεί να έχουμε και ζημιές σε μηχανήματα όπως και σε αποθηκευμένες ζωοτροφές. Εκεί λοιπόν συγκροτούνται τα λεγόμενα κλιμάκια, που το καθένα κάνει τη δουλειά του. Δηλαδή ο ΕΛΓΑ θα καταγράψει και θα αποζημιώσει ό,τι έχει να κάνει με ζωικό κεφάλαιο και φυτικό κεφάλαιο, με αποθηκευμένες ζωοτροφές και το Ταμείο Αρωγής στη συνέχεια για τις υπόλοιπες υποδομές, δηλαδή σπίτια, στάβλους και μηχανήματα. Εμείς ως Περιφέρεια σε αυτή τη διαδικασία παίζουμε το ρόλο του μεσολαβητή. Έχουμε κτηνιάτρους, μηχανικούς και γεωπόνους και βοηθούμε στο κομμάτι αυτό, συντονίζουμε την όλη προσπάθεια. Ήδη εγώ από την επόμενη μέρα γνώριζα πόσα ζωντανά για παράδειγμα έχουν καεί. Πάμε λοιπόν σε μία διαδικασία όσοι έχουν καμένα σπίτια, χωράφια και λοιπά όλα αυτά να συγκεντρωθούν στους ελέγχους των δήμων έτσι ώστε με την ευθύνη των δήμων να κατευθυνθούν εκεί που πρέπει. Δηλαδή στο Ταμείο Αρωγής μέσω της Πολιτικής Προστασίας και στον ΕΛΓΑ. Αυτή είναι η πρώτη καταγραφή.

OASI Ktinotr 3

Δεύτερο κομμάτι που έρχεται, είναι να κηρυχθούν τα όρια μέσα στα οποία έγιναν οι ζημιές. Και αυτό γίνεται με ΦΕΚ που βγαίνει από την κυβέρνηση. Μέχρι εκείνη την στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αποζημίωση.

Εκτός κι αν κρίνει το υπουργείο ότι μπορεί να δώσει έκτακτη αποζημίωση για λόγους ανάγκης. Από τη στιγμή που οριοθετηθεί αυτό το πράγμα τότε τα αντίστοιχα κλιμάκια θα πρέπει να πάνε και να δουν μέσα στα όρια ποιες είναι οι ζημιές οι οποίες έχουν καταγραφεί και έχουν φωτογραφηθεί από πριν. Αφού γίνουν όλα αυτά, έρχονται οι δικαιούχοι και καταθέτουν ανάλογα τα παραστατικά τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιας προσθέτοντας παράλληλα πως την στιγμή της πυρκαγιάς η Περιφέρεια ήταν παρούσα και κινήθηκε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε να μην πάρει η καταστροφή μεγαλύτερες διαστάσεις.

OASI Ktinotr 2

Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης επεσήμανε πως:

«Ήρθαμε εδώ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας με τους πυρόπληκτους από τις φετινές φωτιές, από την περιοχή της Πηνείας, την Μυρτιά και τα Χανάκια. Όπως πάντα όλοι δηλώνουν ότι δεν είναι αρμόδιοι, τα ρίχνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, το ξέρουμε κι από τις προηγούμενες φωτιές διότι σήμερα βρίσκονται εδώ και πυρόπληκτοι από τις φωτιές του 21 που δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε για τα μηχανήματα που τους έχουν καεί ούτε για το εισόδημά τους. Είμαστε σήμερα εδώ να συναντηθούμε και να δώσουμε το ψήφισμα μας και να ζητήσουμε από την Περιφέρεια να ψηφίσουν αυτά που ζητούν οι αγρότες και να το προωθήσουν στην κυβέρνηση έτσι ώστε άμεσα να αποζημιωθούν στο ακέραιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και αυτό το τονίζουμε πιο πολύ, γιατί πάντα βρίσκουν όρους και προϋποθέσεις με αποτέλεσμα να πετάνε τον κόσμο έξω από τις αποζημιώσεις».

Στη συνέχεια ο Γραμματέας του αγροτικού συλλόγου Πηνείας και γραμματέας της ΟΑΣΗ Δημήτρης Χρέπας τόνισε ότι:

«Έχουμε έρθει εδώ αντιπροσωπεία από τους πυρόπληκτους προκειμένου να ζητήσουμε από την Περιφέρεια την στήριξη των κτηνοτρόφων κυρίως και να συζητήσουμε και γενικότερα το θέμα με τα πυρόπληκτα, με τους ελέγχους από τον ΕΛΓΑ αλλά και όλα όσα μπορεί να κάνει η Περιφέρεια για το θέμα αυτό. Σε εμάς στον αγροτικό σύλλογο Πηνείας το κυριότερο πρόβλημα το έχουν οι κτηνοτρόφοι, με τα ζώα που έχουν μείνει χωρίς βοσκοτόπια. Αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Στην περιοχή της Αχαΐας που και εκεί είχαν πρόβλημα με την φωτιά δύο ή τρεις συνάδελφοι εγκατέλειψαν τη δουλειά και πούλησαν τα ζώα τους. Δεν θέλουμε να το ζήσουμε και στην Ηλεία αυτό. Το κόστος για την Περιφέρεια είναι πάρα πολύ μικρό. Δηλαδή 10 - 15.000 € προκειμένου να στηρίξει 20 – 30 κτηνοτρόφος στην περιοχή. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο γιατί πρέπει να φτάσουμε εμείς εδώ και να το ζητήσουμε και γιατί η Περιφέρεια από μόνη της δεν έχει προβεί σε αυτές τις ενέργειες».

Ο Νίκος Αυγερινόπουλος κτηνοτρόφος από το Μαζαράκι ανέφερε πως:

«Εμείς στην περιοχή μου έχουμε καεί και ζητάμε από την πολιτεία την βοήθεια προκειμένου να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τα ζώα μας. Εμείς τα ζώα δεν τα είχαμε σταβλωμένα, τα είχαμε έξω. Αλλά και στάβλους να είχαμε ό,τι υπήρχε κάηκε. Όσοι είχαν σανό δηλαδή σε στάβλους κάηκε. Όλες οι ζωοτροφές που υπήρχαν έχουν καεί. Ακόμα δεν έχουμε λάβει τίποτα».

Τέλος, ο Σωτήρης Μητσόπουλος- μέλος της διοίκησης της ΟΑΣΗ και γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά, έθιξε ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που αφορά το θέμα της διαχείρισης των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στα θερμοκήπια τονίζοντας πως:

«Πέρα από όλα αυτά, υπάρχει επίσης ένα σοβαρότατο θέμα στην περιοχή την δικιά μας, στη νότια Ηλεία. Εκεί θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο Ποτόκι από τα νάιλον και τα απόβλητα από την καλλιέργεια των καρπουζιών και των κηπευτικών υπό κάλυψη. Σήμερα δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος φορέας επισήμως που να τα συγκεντρώνει. Όλα τα χωράφια είναι γεμάτα με νάιλον. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και η Περιφέρεια πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα πριν δημιουργηθεί ένα καινούργιο Ποτόκι στην Ηλεία».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup