Πρωτογενής Τομέας

Μεσσηνία: Προβληματισμός για την καλλιέργεια της σταφίδας

Μεσσηνία: Προβληματισμός για την καλλιέργεια της σταφίδας

Είναι καλή και πρώιμη η φετινή παραγωγή της σταφίδας στη Μεσσηνία, όμως, η άλλοτε δυναμική καλλιέργεια εγκαταλείπεται και απειλείται με εξαφάνιση τα αμέσως επόμενα χρόνια. Και αυτό γιατί το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη και η τιμή του προϊόντος πέρυσι ήταν το ανώτερο στα 1,40 ευρώ το κιλό. Κύρια αιτία της εγκατάλειψης ήταν τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν από τον κορονοϊό και μετά και η πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αδιαφόρησε και δεν στήριξε τα αιτήματα των παραγωγών, της Παναιγιαλείου Ενωσης.

Οπως τόνισαν στην “Ε” οι πρόεδροι του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης και του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος, για να σταθεί η σταφίδα και να καλλιεργήσει ο κόσμος, η τιμή της πρέπει να είναι από 2 ευρώ και πάνω.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ενωσης Γ. Λαζόγιαννης μας ενημέρωσε ότι “μέχρι αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλή η παραγωγή και η ποιότητα της σταφίδας” και πρόσθεσε: “Τα φτωχά κτήματα είναι στρεσαρισμένα από τον καύσωνα. Η φετινή παραγωγή είναι πιο πρώιμη, 10 μέρες πιο πριν ίσως και νωρίτερα. Ηδη δειλά - δειλά έχει ξεκινήσει ο τρύγος. Δεν είχαμε ζημιές και όποιος πρόσεξε τα κτήματά του η σταφίδα είναι πολύ καλή”.

Για το μέλλον εκτίμησε πως “είναι άστα να πάνε” και σημείωσε: “Πριν τον κορονοϊό τα καλλιεργήσιμα κτήματα σταφίδας ήταν 110.000 με 120.000 στρέμματα. Τώρα θα έχουν μείνει 70.000 με 75.000 στρέμματα. Θα έχουμε πλήρη εικόνα όταν ξεκινήσει για τα καλά ο τρύγος’.

Ο κ. Λαζόγιαννης εξήγησε ότι “η σταφίδα εγκαταλείφθηκε από τον κορονοϊό και μετά. Και γι’ αυτό φταίει η καταστροφική πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν στήριξε τα αιτήματα των παραγωγών και της Παναιγιαλείου Ενωσης στα αποθέματα που έμειναν”.

Οσον αφορά την τιμή ανέφερε πως “η περυσινή ήταν 1,40 ευρώ με τα 9 λεπτά που δώσαμε εκκαθάριση”, δήλωσε ότι “φέτος θα είναι καλύτερες οι τιμές, το πού θα φθάσουν δεν ξέρουμε” και κάλεσε τους παραγωγούς “να εμπιστευτούν τον συνεταιρισμό, την Ενωση, να παραδώσουν σε αυτή το προϊόν τους, για να πούμε ότι βγαίνει ένα μεροκάματο. Πέρυσι μόνο ένας έμπορος έφθασε το 1,40”.

Ο πρόεδρος της Ενωσης παρατήρησε ότι “η σταφίδα πρέπει να έχει το λιγότερο 2 ευρώ, όχι για να γίνουμε πλούσιοι. ολα έχουν πάει ...στον Θεό, καύσιμα, λιπάσματα και φάρμακα κι εργατικά χέρια δεν υπάρχουν. Στις ελιές θα είναι το πρόβλημα τους εργάτες”.

Κλείνοντας, μας είπε πως “κάθε χρόνο είναι και όλο πιο έντονο το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα, ενώ υπάρχουν και τσακάλια. Πρέπει να βάλουμε ηλεκτροφόρα σύρματα, αλλά κοστίζουν”.

“ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ Ο ΤΡΥΓΟΣ”

“Είναι καλή η παραγωγή. Θα είναι πιο μικρά τα σταφύλια, αλλά θα ξεκινήσει πιο νωρίς ο τρύγος. Τα σταφύλια έγιναν πιο γρήγορα, από τις ζέστες και τους καύσωνες”, επεσήμανε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κ. Αποστολόπουλος.

Ανέφερε πως “έχουν κάνει ζημιές τα τσακάλια, πέρα από αυτές που κάνουν τα αγριογούρουνα. Είναι πολλά φέτος τα τσακάλια στην περιοχή μας”.

Διευκρίνισε ότι “δεν υπήρχε υγρασία, γι’ αυτό και δεν έχουμε ζημιές από περονόσπορο και θειαφασθένεια”, ενώ για την τιμή παρατήρησε: “Πέρυσι η σταφίδα έφυγε από 1,10 έως 1,40 ευρώ. Τις προηγούμενες μέρες η Ενωση έδωσε εκκαθάριση 9 λεφτά, για να φθάσει η τιμή το 1,40. Η τιμή δεν είναι ικανοποιητική. Ακούγεται ότι φέτος θα έχει παραπάνω. Με το τεράστιο κόστος παραγωγής που έχει το προϊόν, για να επιβιώσουμε, η τιμή της σταφίδας πρέπει να είναι πάνω από 2 ευρώ”.

Ο Κ. Αποστολόπουλος επιβεβαίωσε πως “έχουν εγκαταλειφθεί κτήματα σταφίδας” και σημείωσε για τον κίνδυνο εγκατάλειψης της καλλιέργειας: “Δύσκολα θα συνεχίσουμε. Μπορεί να έχουμε μια ελπίδα φέτος, όμως, η υπομονή μας έχει εξαντληθεί, η σταφίδα έχει τελειώσει. Τα τελευταία 3 χρόνια η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη. Με 1,40 και 1,60 ευρώ ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να καλλιεργεί σταφίδα. Με το κόστος παραγωγής, τα φυτοφάρμακα και τα εργατικά αυξημένα, η τιμή της σταφίδας πρέπει να είναι πάνω από 2 ευρώ”.

Πηγή: Εleftheriaonline.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα