Πρωτογενής Τομέας

Αιγιάλεια: Ο καύσωνας «καίει» τον καρπό της ελιάς, τι λένε παραγωγοί της περιοχής

Αιγιάλεια: Ο καύσωνας «καίει» τον καρπό της ελιάς, τι λένε παραγωγοί της περιοχής

Ο καύσωνας έφερε λειψυδρία και… ξεραΐλα. Μείωση παραγωγής κατά 70% στην Αιγιάλεια.

Μετά τη σταφίδα ο καύσωνας απειλεί να «κάψει» και τον καρπό του ελαιόλαδου, με την παραγωγή να αναμένεται μειωμένη και φέτος λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και αυτό δεν θα φέρει μείωση της τιμής στο κιλό, όπως εκτιμούσαν παράγοντες της αγοράς.

Μετά την καταστροφική περυσινή χρονιά, που έφερε το λάδι να πωλείται ακόμα και 10 ευρώ το κιλό, υπήρχαν εκτιμήσεις για αύξηση της φετινής παραγωγής ελαιόλαδου στην Ελλάδα, που θα έφερνε μείωση τις τιμής, όμως ο «καυτός» Ιούλιος δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

Ειδικά στην περιοχή της Αιγιάλειας, το πρόβλημα είναι έντονο, αφού τον προηγούμενο μήνα κατεγράφησαν θερμοκρασίες ρεκόρ και σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού, οι ελιές δεν ποτίστηκαν όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα.

Με δεδομένο ότι και τον Αύγουστο η θερμοκρασία θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, βροχή δεν φαίνεται στον ορίζοντα για τις επόμενες μέρες, αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του καρπού ενόψει της ελαιοκομικής περιόδου που ξεκινά το Φθινόπωρο.

Ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος μίλησε στην «Πελοπόννησο» για τη σοβαρότητα της κατάστασης και εξήγησε: «Δυστυχώς τα δύο σοβαρά εξαγώγιμα προϊόντα της Αιγιάλειας, η σταφίδα και η ελιά, θα υποστούν μεγάλες ζημίες και φέτος. Μετά τη σταφίδα, που οι παραγωγοί έχουν μαζέψει στα γρήγορα για να περισώσουν ό,τι μπορούν, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ελιές. Ο ήπιος χειμώνας, η σκόνη του Μαΐου, ο καύσωνας από Μάιο μέχρι και Ιούλιο έχουν προξενήσει ζημιά, σε συνδυασμό με το πρόβλημα λειψυδρίας που ταλαιπωρεί την περιοχή. Πολλές καλλιέργειες έχουν μείνει χωρίς νερό, με αποτέλεσμα να μην έχει ανθίσει ο καρπός, να μην έχει δέσει όπως πρέπει και όλα δείχνουν ότι και η φετινή παραγωγή θα είναι μικρή. Βέβαια, θα είναι λίγο καλύτερη από την περυσινή που ήταν σχεδόν μηδαμινή, αλλά θα είναι μικρή και αυτό θα επηρεάσει και τα έσοδα των παραγωγών, αλλά και την τιμή του λαδιού. Το βασικό είναι το θέμα της έλλειψης νερού και είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους και για τα επόμενα χρόνια. Είναι δυνατόν η Αιγιάλεια με 6 ποτάμια και να μην υπάρχει νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες των αγροτών».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης τόνισε στην «Π»: «Δυστυχώς μετά τη σταφίδα σημαντική ζημιά έχει υποστεί και η παραγωγή του ελαιόλαδου, καθώς ο καύσωνας σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού, προκαλεί ζημιά στην παραγωγή. Πολλοί είναι οι αγρότες που επικοινωνούν μαζί μου και μου λένε ότι και φέτος η παραγωγή θα είναι πολύ άσχημη, τη στιγμή που τον χειμώνα ελπίζαμε ότι το 2024 θα είχαμε καλύτερη συγκομιδή ελαιόλαδου. Για αυτό θα ζητήσουμε από τους αρμόδιους να καταβάλουν αποζημιώσεις σε παραγωγούς ελαιόλαδου, στο πλαίσιο του καύσωνα που έπληξε όλη την Ελλάδα τον φετινό Ιούλιο. Αν και ακόμα είναι νωρίς, εκτιμώ ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη περίπου 70% σε σχέση με πρόπερσι, γιατί πέρυσι δεν είχαμε σχεδόν καθόλου παραγωγή. Θα προτείνουμε οι αποζημιώσεις να ενταχθούν στις αγροτικές αποζημιώσεις για τον καύσωνα. Και κάτι τελευταίο; Υπάρχει ταμείο κλιματικής αλλαγής; Αν υπάρχει, να καταβληθούν οι αποζημιώσεις από εκεί, γιατί όλα αυτά είναι συνέπεια της κλιματικής κρίσης».

Και η σταφίδα, στην Αιγιάλεια, έχει υποστεί σημαντική ζημιά και λόγω της ζέστης έχει επηρεαστεί ο καρπός και για αυτό είδαμε αρκετούς παραγωγούς να έχουν ξεκινήσει την παραγωγή από τον προηγούμενο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της λειψυδρίας πρέπει να αντιμετωπιστεί στην Αχαΐα με ένα γενικευμένο σχέδιο που θα δώσει λύσεις και θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των παραγωγών τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Pelop.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup