Πρωτογενής Τομέας

Αχαΐα: Άνω – κάτω ποσότητα και τιμές στη σταφίδα, τι λένε παραγωγοί της Αιγιάλειας

Αχαΐα: Άνω – κάτω ποσότητα και τιμές στη σταφίδα, τι λένε παραγωγοί της Αιγιάλειας

Ισως και 50% λιγότερη ποσότητα θα βγάλει φέτος η Αιγιαλεία. «Πονοκέφαλοι» για τους παραγωγούς καύσωνας και λειψυδρία.

Μετά τις ελιές και στη σταφίδα θα υπάρξει μείωση της φετινής παραγωγής, καθώς οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις μιλούν για πτώση περίπου 50% σε σχέση με το 2023, παρότι η τιμή αναμένεται να είναι λιγάκι καλύτερη σε σχέση.

Χθες, καταγράψαμε τα δεδομένα που υπάρχουν στις ελιές στην Αιγιαλεία, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, όμως παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στη σταφίδα στην ίδια περιοχή, με πολλούς παραγωγούς να βρίσκονται σε διαδικασία συγκομιδής για να προλάβουν πριν ξεραθεί ο καρπός.

Η «Πελοπόννησος» μίλησε με δύο ανθρώπους, που γνωρίζουν τα ζητήματα του κλάδου.

Ο αντιπρόεδρος της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών Νίκος Μιχαλόπουλος τόνισε: «Ο τρύγος ξεκίνησε νωρίτερα τουλάχιστον 10-20 μέρες λόγω του καύσωνα και τελειώνει τις επόμενες μέρες, στα πεδινά. Σύντομα θα ξεκινήσει και στα ορεινά. Ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με λεπτομέρειες, όμως παρά την ξηρασία, ελπίζω ότι η παραγωγή θα είναι λίγο καλύτερη από το 2023. Εικόνα για τα αν επαρκούν οι ποσότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα έχουμε σε 20-25 μέρες, όταν θα δούμε τα δεδομένα από το τρύγισμα, στα ορεινά. Τα τελευταία χρόνια, η συγκομιδή από τα ορεινά είναι αυτή που δίνει την ποσότητα, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε τον πραγματικό όγκο».

Ο κ. Μιχαλόπουλος έκανε και την πρώτη εκτίμηση σχετικά με τις τιμές: «Ακόμα είναι νωρίς, όμως με βάση αυτά που βλέπω, πιστεύω ότι οι τιμές θα είναι ανοδικές, σε σχέση με το 2023. Αν η αύξηση τις τιμής επαρκεί για να βγουν τα έξοδα, δεν το γνωρίζω. Πάντως αυτό δείχνει πόσο προνοητική ήταν η θέση της ΠΕΣ, η οποία είχε ζητήσει να υπάρξει απόσυρση αποθεμάτων από την αγορά, είτε για άλλες χρήσεις, είτε για την Ουκρανία. Παρότι δεν έγινε στον απαιτούμενο βαθμό, είδαμε ότι λειτούργησε ο νόμος της αγοράς».

Ο αγροτοσυνεταιριστής στάθηκε και στο θέμα της λειψυδρίας, σημειώνοντας: «Η ξηρασία έχει επηρεάσει την παραγωγή και το βασικότερο είναι το θέμα της έλλειψης νερού. Νομίζω ότι πλέον είμαστε… στο και 5. Θα πρέπει η Περιφέρεια, μαζί με τις δημοτικές αρχές, να εκπονήσουν σχέδιο δράσης για να έχουμε νερό στις καλλιέργειες τα επόμενα χρόνια. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, η έλλειψη θα είναι κάθε χρόνο πιο έντονη και ο καταναλωτής θα πληρώνει ακριβότερο το κάθε προϊόν που φτάνει στο ράφι».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανεξαρτήτων Αγροτών Αιγιάλειας Κώστας Γιάχος, πιο απαισιόδοξος, είπε: «Η ξηρασία και οι συνεχόμενες μέρες με θερμοκρασία 37 και 38 βαθμούς Κελσίου έκαψε καρπούς και έτσι η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ίσως και 50%. Ακόμα και το γεγονός ότι ακούγεται ότι η τιμή πώλησης της σταφίδας θα είναι καλύτερη από πέρυσι, εφόσον η παραγωγή είναι μειωμένη, τότε τα έσοδα θα είναι περίπου ίδια. Για μένα η τιμή θα πρέπει να κινηθεί στα 2,5 ευρώ το κιλό, ώστε να μείνουν χρήματα και στους παραγωγούς. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότεροι ασχολούνται με τη σταφίδα κι αυτό πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι».

Ο αγροτοσυνδικαλιστής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον μεγάλο «πονοκέφαλο» των παραγωγών, την έλλειψη νερού, υπογραμμίζοντας: «Λόγω ανομβρίας δεν μπορούσαμε να ποτίσουμε κι επειδή ο καύσωνας συνεχίζεται, ορισμένα κτήματα στα πεδινά έχουν καεί! Πρέπει να δούμε το θέμα του νερού, ειδικά στην Αιγιάλεια, όπου το πρόβλημα κάθε καλοκαίρι είναι όλο και πιο έντονο».

Πηγή: Pelop.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις