Πρωτογενής Τομέας

Σε καραντίνα ο Έβρος λόγω της ευλογιάς προβάτων - Ποια μέτρα ανακοινώθηκαν

Σε καραντίνα ο Έβρος λόγω της ευλογιάς προβάτων - Ποια μέτρα ανακοινώθηκαν

Κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρέθηκε στον Έβρο μετά την επιβεβαίωση της μόλυνσης τεσσάρων κοπαδιών από την ευλογιά των προβάτων

Σε ισχύ βρίσκονται από την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024 τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις και τη σφαγή προβάτων στον Έβρο, λόγω της ευλογιάς, που εντοπίστηκε σε τέσσερα κοπάδια στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκαν, όπως και στην περίπτωση της πανώλης των αιγοπροβάτων, τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα και με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς δηλαδή θανατώσεις ζώων, χάραξη ζωνών προστασίας και ζωνών επιτήρησης. Να σημειωθεί ότι τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα λόγω της πανώλης αιγοπροβάτων αναμένεται να επανεξεταστούν την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024, καθώς θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της ζωονόσου.

Τα τέσσερα αυτά κρούσματα ευλογιάς των προβάτων παρουσιάσθηκαν στον βόρειο Έβρο (ένα κρούσμα) και στο νότιο τμήμα του νομού (τρία κρούσματα), ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των ζώων που θα θανατωθούν.

Να σημειωθεί ότι η ευλογιά είναι αμιγώς «ζωονόσος» και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, στους χοίρους ή τα βοοειδή παρά μόνο μεταξύ των αιγοπροβάτων, αλλά παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.

Ο ιός δεν είναι μεταδοτικός στον άνθρωπο, ούτε σε άλλα ζώα πλην των προβάτων

Στον Έβρο κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ

Στο μεταξύ, στον Έβρο βρίσκονται ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας και ο γγ, Γιώργος Στρατάκος, μετά την επιβεβαίωση τεσσάρων κρουσμάτων ευλογιάς σε πρόβατα, προκειμένου να ενημερώσουν τους άμεσα ενδιαφερόμενους για θέματα που αφορούν ζωονόσους, ως προς την πρόληψη, τον περιορισμό και την εκρίζωσή τους.

Τόσο ο υφυπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας είχαν διαδοχικές συσκέψεις στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, στα δημοτικά σφαγεία Ορεστιάδας ενώ επισκέφτηκαν το κέντρο εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τοπικούς φορείς. Αντίστοιχη σύσκεψη έλαβε χώρα στο Επαρχείο Διδυμοτείχου, όπως και στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου Φερών, όπου παρευρέθηκαν κτηνοτρόφοι και τοπικοί φορείς. Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΠΕ Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.

Ποια μέτρα ανακοινώθηκαν

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών, που προβλέπουν μέτρα ανάλογα με εκείνα της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά. Δηλαδή, τη δημιουργία δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μια 3 χλμ και μία 10 χλμ, με τους σχετικούς περιορισμούς που ισχύουν εντός των ζωνών αυτών.

Να σημειωθεί ότι, όπως και στην πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, η ευλογιά των προβάτων δεν είναι μεταδοτική προς τον άνθρωπο και, συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα σε ότι αφορά στη Δημόσια Υγεία.

Ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας επισήμανε ότι σε όποια μονάδα εντοπίζεται θετικό κρούσμα, ακολουθεί άμεσα η θανάτωση των ζώων. «Στόχος, σε πρώτη φάση είναι να περιοριστεί ο ιός στον Νομό Έβρου και στην συνέχεια να εκριζωθεί, με την συνεργασία όλων των υπηρεσιών, κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων», σημείωσε.

Μάλιστα, όπως δήλωσε «πρόκειται για ιό DNA, που είναι άκρως μεταδοτικός, ωστόσο μεταδίδεται μόνο από πρόβατα σε πρόβατα και όχι στον άνθρωπο».

Ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Στρατάκος δήλωσε ότι «ευλογιά των προβάτων αντιμετωπίσαμε πρόσφατα στις ΠΕ Λέσβου και Φθιώτιδας, την οποία και εκριζώσαμε περί το τέλος Ιουνίου. Για να μπορέσουμε να επαναλάβουμε τη θετική αυτή έκβαση και στην ΠΕ Έβρου, απαραίτητη είναι η συνεργασία των κτηνοτροφών με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Οι κτηνοτρόφοι είναι οι πρωταγωνιστές στο πεδίο και χωρίς την δική τους βοήθεια και συνδρομή κανένα από τα μέτρα που περιγράφονται στο πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να οδηγήσει στην τελική εκρίζωσή της».

Στις συσκέψεις παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, οι βουλευτές του Νομού, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, εκπρόσωποι των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, ερευνητές του Ινστιτούτου κτηνιατρικών ερευνών του «ΕΛΓΟ Δήμητρα», εκπρόσωποι φορέων και κτηνοτρόφοι.

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά προβάτων

Η ευλογιά των προβάτων είναι νόσημα υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται σε ιό και προσβάλλει τα πρόβατα και τις αίγες η οποία μπορεί να επιφέρει σημαντική ζημιά στους κτηνοτρόφους και στην κτηνοτροφία της χώρας. Στη χώρα μας, μέχρι τώρα συμπτώματα παρατηρούνται κυρίως στα πρόβατα, ωστόσο και οι αίγες μπορούν να μολυνθούν.

Η ευλογιά των προβάτων και αιγών χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, και γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα).

Η μετάδοση γίνεται με:

  • άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα
  • έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λπ. ).

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup