Πρωτογενής Τομέας

Επτά εστίες ευλογιάς στον Έβρο - Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι

Επτά εστίες ευλογιάς στον Έβρο - Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι

Επτά εστίες ευλογιάς είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός των ελέγχων που διενεργούν τα κλιμάκια κτηνιάτρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συστάθηκαν από την πρώτη στιγμή για τον σκοπό αυτό.

Προτεραιότητα δόθηκε στις μονάδες που βρίσκονται στις παρέβριες περιοχές άμα τη εμφανίσει των πρώτων κρουσμάτων.

Ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Νίκος Φωτεινιας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ανέφερε, ότι μέχρι στιγμής επτά είναι οι εκτροφές που έχουν προσβληθεί από την συγκεκριμένη ζωονόσο οι 6 είναι στο Νότιο Έβρο( Δέλτα του Έβρου, Πέπλο , Γεμιστή, Τυχερό) και μια στο Βόρειο τμήμα( Ορεστιάδα), ενώ τα ζώα που θανατώθηκαν συνολικά φθάνουν τα 1896.

Οι έλεγχοι στο βόρειο τμήμα της παρεβριας ζώνης ολοκληρώθηκαν, ενώ στο νότιο συνεχίζονται ακόμη με τους κτηνιάτρους όπως δήλωσε να συναντούν δυσκολίες από την άρνηση των κτηνοτρόφων να ανοίξουν τα μαντριά τους.

«Προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες που όμως δεν παρουσιάζονται την επομένη. Θα επανέλθουμε με την αστυνομική αρχή τονίζει ο κ Φωτεινιάς διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε κάποια μονάδα χωρίς έλεγχο».

Τρία συνεργεία δυο στο βορρά και ένα στο νότο με 8 κτηνίατρους συνολικά, δουλεύουν συνεχώς, περνώντας από κάθε μαντρί για τους απαραίτητους ελέγχους.

Όλη η Περιφέρεια έχει διαθέσει προσωπικό για το σκοπό αυτό σημειώνει ο κ Φωτεινιάς με την συνδρομή κτηνιάτρων από την Δράμα, την Ξάνθη και την Ροδόπη. Κι αυτό, διότι όσοι έρχονται σε επαφή με άρρωστα ζώα βγαίνουν εκτός ελέγχων για μια εβδομάδα και για λόγους ασφάλειας.

Ο κύριος Φωτεινιάς αναφέρθηκε στους αυστηρούς κανόνες ταφής που ακολουθούνται και στην ανησυχία και άσχημη ψυχολογική κατάσταση που έχουν οι κτηνοτρόφοι, που τα ζώα τους βρίσκονται μολυσμένα και οδηγούνται στη θανάτωση.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς τόνισε είναι απαγορευτικοί από την ΕΕ. διότι «δεν μπορούμε να ανιχνεύουμε από που προέρχονται τα αντισώματα»

Η ταυτόχρονη εμφάνιση κρουσμάτων σε όλη την παρέβρια περιοχή δηλώνει -σύμφωνα με τον κύριο Φωτεινιά- ότι η νόσος πέρασε από την Τουρκία μάλλον μέσω της άγριας πανίδας και ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί εντός των ορίων του νομού. Γι’ αυτό οι έλεγχοι θα επαναληφθούν μετά από είκοσι μέρες από τα σημεία που ήδη πέρασαν τα συνεργεία.

Προς το παρόν όλα τα ζώα είναι σταβλισμένα εκτός από τα νησιά όπου μετά από σχετική απόφαση που πάρθηκε την περασμένη Παρασκευή κάτι που αφορά και τη Σαμοθράκη επιτρέπονται οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους, ενώ από σήμερα Δευτέρα επιτρέπεται στο νησί και η σφαγή αιγοπροβάτων με την προϋπόθεση να μείνουν εντός των ορίων του.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup