Στην Πέλλα το μεγαλύτερο πρόβλημα - Το φαινόμενο της προσβολής και παραμόρφωσης των ροδακίνων και νεκταρινιών
Από την ανάλυση των στοιχείων που δηλώθηκαν για παραμορφώσεις σε στρέμματα όπου καλλιεργούνται πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα), προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο νομό Πέλλας, όπου 1.304 παραγωγοί δήλωσαν ότι εντόπισαν αλλοιώσεις σε 20.809 στρέμματα, ήτοι 3.830 αγροτεμάχια.
Στο νομό Κιλκίς, τα τελικά αποτελέσματα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε και «έτρεξε» με πρωτοβουλία της ΕΔΟΠ, εμφανίζουν 12 καλλιεργητές που δήλωσαν ότι εντόπισαν παραμορφώσεις σε πυρηνόκαρπα σε 184,5 στρέμματα, ήτοι 26 αγροτεμάχια. Στον νομό Θεσσαλονίκη οκτώ παραγωγοί δήλωσαν 113,6 στρ. ήτοι 21 αγροτεμάχια.
Στο Νομό Πιερίας, τέσσερις καλλιεργητές δήλωσαν ότι εντόπισαν παραμορφώσεις σε 43,4 στρ., ήτοι 11 αγροτεμάχια, σε αυτόν της Φλώρινας τρεις παραγωγοί σε 52 στρ. ήτοι επτά αγροτεμάχια και Τρικάλων ένας σε 6,5 στρ., ήτοι δύο αγροτεμάχια.
Σε εξέλιξη οι επιστημονικές αναλύσεις
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ιολογικές αναλύσεις που «τρέχουν» επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και δεν αποκλείεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. «Η σύμβαση που έχουμε υπογράψει με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) είναι σε ισχύ μέχρι και τον Δεκέμβριο και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάλυσης των αποτελεσμάτων από τα πρώτα δείγματα που έχουν ληφθεί», επισημαίνει η καθηγήτρια Φυτικής Ιολογίας στο ΑΠΘ, Βαρβάρα Μαλιόγκα, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν δεν έχουμε τις ισχυρές εκείνες ενδείξεις σχετικά με το τι προσβάλλει και παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα. Εύχομαι να οδηγηθούμε στο αίτιο που προκαλεί αυτή την παραμόρφωση. Εάν το φαινόμενο είναι ιολογικό, τότε θα το βρούμε», τονίζει.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες αναλύσεις πραγματοποιεί και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο - του οποίου οι οδηγίες ισχύουν ακόμη. Σύμφωνα με αυτές, θα πρέπει οι προσβεβλημένοι καρποί να μην συγκομίζονται και να παραμένουν στο χωράφι.
Δηλώνοντας έντονα προβληματισμένος με τις εξελίξεις για την εκτεταμένη εικόνα διασποράς του φαινομένου της παραμόρφωσης και μεταφέροντας την έντονη ανησυχία όλων στην αλυσίδα του κλάδου των πυρηνοκάρπων για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Γιαννακάκης εκφράζει την ελπίδα και ευχή να βρεθεί σύντομα το αίτιο, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αντιμετώπισή του.
Σε σχετική ερώτηση απαντά ότι οι έλεγχοι από την πλευρά της πολιτείας στα ήδη δηλωμένα ως πληττόμενα αγροκτήματα αναμένεται να ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα.
Το ιστορικό της προσβολής
Το φαινόμενο της προσβολής και παραμόρφωσης των ροδακίνων και νεκταρινιών πρωτοεμφανίστηκε το 2021 σε αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στις Αμπελιές Πέλλας. Ωστόσο, μέσα σε τρία χρόνια εξαπλώθηκε ανησυχητικά και αφού ενώ αρχικά υπολογιζόταν ότι έχουν προσβληθεί συνολικά 5.000 στρέμματα σε Πέλλα και Ημαθία, τελικά, τα τελικά στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «μιλούν» για πολλαπλάσια έκταση, ήτοι 26.730,2 στρέμματα. «Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πρέπει να αντιμετωπιστεί ορθά και πειθαρχημένα έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα μεγάλο πλήγμα στην καλλιέργεια και στο εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών», επισημαίνει.