Πρωτογενής Τομέας

Ζωτικής σημασίας οι πρόωρες βροχές του φθινοπώρου για το λάδι στην Ζάκυνθο 

Ζωτικής σημασίας οι πρόωρες βροχές του φθινοπώρου για το λάδι στην Ζάκυνθο

Προσοχή στην χρήση φυτοφαρμάκων εφιστά ο κ. Μπέτσης

Σωτήριες για την φετινή παραγωγή λαδιού ήταν οι πρόωρες βροχές του φθινοπώρου, οι οποίες εξοβέλισαν, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, τις αρνητικές επιπτώσεις της ξηρασίας που σημειώθηκαν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί.

Το ξηρό κλίμα της φετινής χρονιάς εμπόδισε την ανάπτυξη του δάκου ευνοώντας την παραγωγή διπλά, εφόσον λειτούργησε αποτρεπτικά για την χρήση φυτοφαρμάκων και περαιτέρω ψεκασμών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου των Ελαιοτριβέων Ζακύνθου κ. Κωνσταντίνο Μπέτση, φέτος φαίνεται να είναι μια καλή παραγωγική χρονιά, αρκεί βέβαια να τηρηθούν οι προϋποθέσεις και να υπάρξει λελογισμένη και σωστή χρήση φυτοφαρμάκων, εφόσον αυτά χρειαστούν.

«Είναι ένα κομμάτι το οποίο μας απασχόλησε και την περσυνή χρονιά, βρήκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη τιμή στην πώληση του ελαιόλαδου», εξηγεί ο κ. Μπέτσης τονίζοντας το πόσο βλαβερά μπορούν αυτά να αποδειχθούν για την παραγωγή και την πώληση.

«Τα φυτοφάρμακα και ορυκτέλαια είναι τα δύο φάρμακα τα οποία μας ταλανίζουν και υποβαθμίζουν το προϊόν μας και σε αυτό φταίμε και εμείς που τα χρησιμοποιούμε», επισημαίνει.

Για αυτόν τον λόγο, όπως εξηγεί ο ίδιος, πρέπει φέτος να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται, έτσι ώστε να είναι πιστοποιημένα, αλλά και να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης ιδιαίτερα ως προς την ποσότητα του φαρμάκου και την ημερομηνία συγκομιδής.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι το λάδι το οποίο βγαίνει από την κορωνέικη ελιά είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Καλό είναι να μην το υποβαθμίζουμε και να μην το υποτιμάμε, αλλά να το υποστηρίξουμε όσο μπορούμε και σαν παραγωγοί και σαν ελαιοτριβεία με την ελαιοποίηση, γιατί παίζει ρόλο και αυτό», τονίζει ο κ. Μπέτσης.

Ως προς αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος του συλλόγου επισημαίνει την αποφυγή ορυκτελαίων στα αλυσοπρίονα τα οποία είναι εξίσου ανιχνεύσιμα και βλαβερά, αντιθέτως όπως εξηγεί οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν κάποιο άλλο φυτικό προϊόν ή ακόμα και ελαιόλαδο το οποίο κάνει για αυτή την περίπτωση.

Όσον αφορά τον ψεκασμό του μύκητα ο ίδιος εξηγεί, «υπάρχου κάποια ψεκάσματα τα οποία μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί για τον μύκητα του γλοιόσπορου με κάποια εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα και μπορούν να βάλουν και κάποιο λίπασμα μέσα με κάλιο».

Σύμφωνα λοιπόν με τα έως τώρα δεδομένα, η φετινή ξηρασία δεν κατάφερε να επηρεάσει την παραγωγή στις περισσότερες περιοχές του νησιού, βέβαια όπως επισημαίνει και ο κ. Μπέτσης αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί με το τελικό ποσοστό του λαδιού το οποίο θα δείξει και την απόδοση του δέντρου.

Πάντως, όπως σημειώνει ο ίδιος φαίνεται ότι, «σε μερικές περιοχές οι ελιές έχουν υποστεί ζημιά και δεν θα συγκομίσουν καθόλου».

Τιμή ελαιόλαδου

Σταθερή με πτωτικές τάσεις φαίνεται να είναι η τιμή του ελαιόλαδου την φετινή χρονιά. Αυτή την στιγμή η μέση τιμή ανά λίτρο κυμαίνεται στα 5ευρώ με 5,30 ευρώ ανά λίτρο με την τιμή να αυξομειώνεται ανάλογα και την ποιότητα.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπέτσης η τιμή είναι σταθερή όλα δείχνουν ότι θα έχει μια πτώση, παρόλα αυτά είναι ακόμα νωρίς και οποιαδήποτε εκτίμηση θα είναι επισφαλής.

Πηγή: ImeraZante.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup