Πρωτογενής Τομέας

Εξαγωγές: Καμπανάκι για την παράνομη διακίνηση ακατάλληλων ακτινιδίων

Εξαγωγές: Καμπανάκι για την παράνομη διακίνηση ακατάλληλων ακτινιδίων

Πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές η επιστροφή φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών

Σήμα κινδύνου για τη διακίνηση φορτίων ακτινιδίων, που δεν πληρούν τις απαραίτητες εμπορικές προϋποθέσεις, εκπέμπουν για ακόμη μια φορά οι εξαγωγείς της χώρας.

Αφορμή στάθηκε αυτή τη φορά η επιστροφή φορτίων με ντομάτες, καθώς οι ποσότητες, που διακινήθηκαν δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές εμπορίας, που απορρέουν από την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία και τις διμερείς συμφωνίες.

«Είναι πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές-επανεξαγωγές η επιστροφή φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών (ντοματών).Ελπίζουμε ότι η πολιτεία δεν θα επιτρέψει να παρατηρηθούν παρεμφερή περιστατικά επιστροφής και στα ακτινίδια, που εξάγονται πριν από τις 15 Οκτωβρίου», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas» Γιώργος Πολυχρονάκης.

«Υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα», τονίζουν οι εξαγωγείς

Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών κατευθείαν από τον αγρό, από «Έλληνες και βαλκάνιους εμπόρους», ενώ «κάποιοι “έμποροι κ.ά” επιζητούν την επίσπευση συγκομιδής της ποικιλίας Hayward» . Πρόκειται για φαινόμενα που «υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Εν αναμονή των κυρώσεων

Από την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα 4 Οκτωβρίου, οι εξαγωγές ακτινιδίων σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas, ανέρχονται σε περίπου 5.500 τόνους έναντι 3.600 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023. Οι ποσότητες αυτές κατευθύνθηκαν προς την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, την Βραζιλία και άλλες κυρίως τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.

«Χαιρετίσαμε την δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, που εντόπισαν και απέρριψαν φορτία ανώριμων ακτινιδίων (δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας). Ακόμα όμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση των κυρώσεων που προβλέπονται σε βάρος των παραβατών, την στιγμή μάλιστα που καταγγέλθηκαν αφίξεις ακτινιδίων με λάθος σήμανση ως προς την ποικιλία. Η ποικιλία που πραγματικά κατευθύνθηκε στην εξαγωγή ήταν Hayward (που η ημερομηνία συγκομιδής της είναι η 15/10). Σε κάθε περίπτωση κύρωση παραβάτη δεν είναι το ότι “τίθεται εύλογο χρονικό διάστημα συμμόρφωσης ενός μηνός ” στην περίπτωση διαπίστωσης μη εγγραφής επιχείρησης στο Μητρώο Νωπών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΜΕΝΟ) στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων με σκοπό την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Μειωμένες εξαγωγές ντομάτας

Την ίδια στιγμή, που οι εξαγωγές ελληνικής ντομάτας καταγράφουν αρνητικό πρόσημο, οι αντίστοιχες εισαγωγές στη χώρα μας κινούνται ανοδικά.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές ντομάτας από τις αρχές του χρόνου έως και τις 4 Οκτωβρίου 2024 εκτιμώνται σε 30.400 τόνους έναντι 31.400 τόνων (μείωση κατά 3,38%) το αντίστοιχο διάστημα 2023, με ποσότητες να έχουν εξαχθεί και προς το Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, μετά την 1η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από 1/9 έως 4/10 ανήλθαν σε 9.700 τόνους, εκ των οποίων οι 7.700 τόνοι προήρθαν από την Τουρκία, ενώ από τις αρχές του 2024 μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου είχαν εισαχθεί συνολικά 13.000 τόνοι.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup