Έντονα έχει αφήσει το αποτύπωμα της η φετινή ανομβρία στην ελαιοπαραγωγή της Τριφυλίας με την ελαιοσυγκομιδή να έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά από τις μαυροελιές. Οι βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα δεν κάλυψαν όλη την περιοχή, αλλά και εκεί που έπεσαν υπήρξαν διακυμάνσεις με αποτέλεσμα να έχει ζημιωθεί σημαντικά η παραγωγή. Ωστόσο είναι μια χρονιά που σίγουρα θα υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή από πέρυσι με τις πρώτες εκτιμήσεις από την πλευρά της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, εφόσον βοηθήσει ο καιρός με νέες βροχοπτώσεις, να μιλούν για περίπου 27.000 τόνους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιοχές της Χώρας δεν έχει βρέξει ακόμη, ενώ και σε κάποιες άλλες κυρίως στο παραλιακό τμήμα από το Καλό Νερό μέχρι τα Διπόταμα (όρια Κυπαρισσίας – Φιλιατρών) οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μη αρδευόμενες εκτάσεις στη περιοχή των Γαργαλιάνων. Τα βλέμματα των παραγωγών είναι στραμμένα στη νέα πρόβλεψη για βροχοπτώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.
Από εκεί και πέρα προσβολές από δάκο και γλοιοσπόριο δεν έχουν καταγραφεί στη περιοχή, ενώ συστήνεται η προσοχή στους παραγωγούς για τους ψεκασμούς που θα κάνουν να είναι με εγκεκριμένα σκευάσματα και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες της ετικέτας.
Για τη φετινή χρονιά ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μας τόνισε «Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά η φετινή, με δύο διαφορετικές εικόνες. Έχουμε τις περιοχές που έχει βρέξει με τις φθινοπωρινές μπόρες και δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και αυτές είναι οι περιοχές των Φιλιατρών, των Γαργαλιάνων, ανατολικά του Δήμου Πύλου Νέστορος, ο Αετός, το Δώριο ανατολικά του Καλού Νερού. Από την άλλη έχουμε περιοχές όπως από τη Νέδα μέχρι τη Κυπαρισσία και τα Διπόταμα, δυτικά της Χώρας και στις ΔΚ Αμπελόφυτο, Κορυφάσιο, Μυρσινοχώρι, όπου έχουμε ξηρασία και έχουμε ζημιές. Γενικά θα έχουμε προβλήματα στη συνολική παραγωγή αν συνεχιστεί η ανομβρία.
Η ελαιοσυγκομιδή ήδη ξεκίνησε από την περιοχή της Χώρας με τις μαυροελιές και με τα πρώτα αγουρέλαια. Μέχρι τώρα δεν έχουμε προσβολές από δάκο και οι δακοσυλλήψεις είναι χαμηλές, ούτε και προσβολές από γλοιοσπόριο. Όμως οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και ειδικά μετά από βροχοπτώσεις και στο στάδιο αλλαγής χρώματος του καρπού, θα πρέπει να επισκέπτονται τις καλλιέργειες τους για τυχόν προσβολές καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και μπορεί να προκληθούν ζημιές. Οι παραγωγοί αν χρειάζονται να κάνουν επεμβάσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα σκευάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες τους και να διατηρούν το διάστημα από την τελευταία επέμβαση μέχρι τη συγκομιδή για να μην έχουν υπολείμματα στο παραγόμενο προϊόν. Επίσης να χρησιμοποιούν ορυκτέλαια φυτικής προελεύσεως ώστε να μην έχουν αρωματικούς υδρογονάνθρακες, καθώς οι αγορές είναι πολύ απαιτητικές στο κομμάτι αυτό. Όπως και να εφαρμόζουν καλές πρακτικές στη συγκομιδή.
Αν όλα πάνε καλά και δεν συνεχιστεί η ανομβρία εκτιμούμε ότι η περιοχή μας θα προσεγγίσει μια παραγωγή περίπου στους 27.000 τόνους, η οποία θα ήταν ακόμη καλύτερη αν είχε βοηθήσει ο καιρός και δεν είχαμε την παρατεταμένη ανομβρία.»
Ο πρόεδρος της Ο.Π. Νηλέας Γιώργος Κόκκινος μας επισήμανε «Έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά η ελαιοσυγκομιδή της μαυροελιάς αυτές τις ημέρες από κάποιους παραγωγούς που έχουν μεγάλη παραγωγή. Τα πράγματα όμως είναι αρκετά άσχημα. Δυτικά από τη Χώρα, από το ανάκτορο του Νέστωρα, δυτικά από το Αμπελόφυτο, το Μυρσινοχώρι, το Κορυφάσιο, έχουμε πολλές ζημιές από την ανομβρία, που φτάνουν και το 100%, είναι περιοχές που δεν έχει βρέξει καθόλου. Οι παραγωγοί αυτοί δεν θα κάνουν καθόλου ελαιοσυγκομιδή αλλά και να κάνουν δεν θα υπάρχει ελαιοπερικτικότητα αφού δεν έχει καθόλου ψίχα ο καρπός. Μια τέτοια ελιά έχει μόλις το 15% του βάρους ενός καρπού από αρδευόμενο κτήμα. Έχει σοβαρή καταστροφή στη περιοχή.
Από τη Χώρα και προς τον ορεινό όγκο έχουν περάσει βροχές και τα πράγματα είναι καλύτερα, εκεί είναι ικανοποιητική η παραγωγή. Στις προηγούμενες περιοχές όμως και βροχές να πέσουν τώρα οι ελιές δεν θα επανέλθουν, μόνο μπορεί να ισορροπήσει λίγο η κατάσταση. Εκτιμώ ότι στην ελαιοκομική μας περιφέρεια το 30-35% έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.»
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ελαιώνας» στους Γαργαλιάνους Νίκος Αθανασόπουλος τόνισε «Όπου οι ελιές είναι ξερικές έχουμε προβλήματα, και αν δεν βρέξει πάλι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, οι βροχές μέχρι τώρα ήταν τοπικές, ελάχιστες και δεν έβρεξε σε όλα τα κομμάτια. Όπου οι ελιές είναι ποτιστικές έχουν διατηρηθεί και είναι πιο καλά τα πράγματα.
Σίγουρα θα έχουμε περισσότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, αλλά όχι την προσδοκώμενη και αυτό λόγω της ανομβρίας που έχουμε για πολλούς μήνες. Η ελαιοσυγκομιδή στη περιοχή μας θα ξεκινήσει προς το τέλος Οκτωβρίου αφού οι μαυροελιές είναι ελάχιστες. Όσο για τις τιμές αν δεν γίνει κάποια πράξη δεν ξέρουμε τι θα γίνει, ελπίζουμε να διακυμναθούν γύρο στα 7 ευρώ.»
Πηγή: Εleftheriaonline.gr