Πρωτογενής Τομέας

Ηλεία: Πάνω από 2000 είδη μανιταριών φυτρώνουν στους βιότοπους της Ηλείας

Ηλεία: Πάνω από 2000 είδη μανιταριών φυτρώνουν στους βιότοπους της Ηλείας

Γιώργος Δημητρακόπουλος: «Έχουμε από τις κορυφαίες ποιότητες στην Ευρώπη» -Ο πιστοποιημένος συλλέκτης αυτοφυών μανιταριών μιλά για τον γευστικό-αλλά και επικίνδυνο - θησαυρό της περιοχής

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Η πλειοψηφία του κόσμου γνωρίζει ποικιλίες μανιταριών μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και αυτές τις βρίσκει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Και όμως, στους βιότοπους της Ηλείας φύονται περί των 2000 διαφορετικών μανιταριών! Όλα το ίδιο εντυπωσιακά αλλά τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Και αν για κάποιους φαίνεται σπαζοκεφαλιά να ξεχωρίσουν ένα πορτσίνι από ένα πλευρώτους, ο Γιώργος Δημηρακόπουλος, πιστοποιημένος, από το Πανεπιστήμιο Πατρών, συλλέκτης αυτοφυών μανιταριών μπορεί με μια ματιά να ξεχωρίσει τα εδώδιμα από τα μη μανιτάρια .

Με καταγωγή από το Μπόρσι του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης συλλέγει άγρια μανιτάρια για πάνω από τρεις δεκαετίες. Τον μύησε ο πατέρας του, όταν ήταν παιδάκι ακόμη. Και όπως φαίνεται είχε τον καλύτερο δάσκαλο, καθώς όση γοητεία ασκεί η φύση άλλους τόσους κινδύνους κρύβει… Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, τον εξιτάρει να συλλέγει τροφές από τη φύση-καθώς εκτός από μανιτάρια, το μενού περιλαμβάνει άγρια σπαράγγια, βότανα, χόρτα….-εκπαιδεύει και εκπαιδεύεται στην συλλογή μανιταριών που καταλήγουν σε λουκούλλεια γεύματα με τους φίλους του, και πρόσφατα δημιούργησε την προσωπική του ομάδα στο Facebook «Μανιταρόφιλοι Ηλείας» με πλούσιο φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό από τις εξορμήσεις του στη φύση.

manitaria 16Amanita caesarea το μανιτάρι του βασιλιά Καίσαρα - βρώσιμο

Μεγάλη ποικιλία λόγω εναλλαγή βιότοπων

«Η Ηλεία έχει μεγάλη ποικιλία μανιταριών. Η Ελλάδα γενικά έχει 4000 περίπου καταγεγραμμένα μανιτάρια. Στην Ηλεία υπάρχουν σίγουρα 2000 μανιτάρια. Κι αυτό οφείλεται στη μεγάλη εναλλαγή βιότοπων που έχουμε στην περιοχή μας. Δηλαδή, από παραθαλάσσια πευκοδάση έως ορεινά ελατοδάση» δηλώνει στο ilialive.gr ο κ. Δημητρακόπουλος.

manitaria 14Pleurotus erygii - βρώσιμο

«Μανιτάρια υπάρχουν όλο το χρόνο αλλά κάθε είδος έχει την εποχή του. Υπάρχουν μανιτάρια που καρποφορούν καλοκαίρι-φθινόπωρο, άλλα την άνοιξη… Η Ηλεία έχει ιδιαίτερα μανιτάρια. Έχει τις πιο κορυφαίες οικογένειες μανιταριών στην Ευρώπη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι συναγωνίζεται περιοχές του εξωτερικού…. Τα μανιτάρια χωρίζονται σε γένος και στα παράγωγά του. Σε ένα γένος δηλαδή μπορούμε να συναντήσουμε έως και 500 διαφορετικά μανιτάρια».

manitaria 13Infundibulicybe geotropa - βρώσιμο εξαιρετικά νόστιμο

Η Ηλεία, όπως εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος δεν έχει την περιζήτητη και πανάκριβη τρούφα. «Κάποια δείγματα που έχω εντοπίσει είναι καλοκαιρινή τρούφα η οποία είναι χαμηλής αξίας».

manitaria 3Tuder aestivum τρούφα Μαύρη καλοκαιρινή υπάρχει στην Ηλεία

Στα δάση της Ηλεία θα συναντήσουμε Ρουσούλες, Βωλίτες, Μακρολεπτιότες, Τρομπέτες, Κανθαρέλλες, άγρια Πλευρώτους, Αμανίτες- ένα γένος όπου συναντάμε και πολλά θανατηφόρα είδη. «Στο συγκεκριμένο γένος υπάρχει το νο1 θανατηφόρο μανιτάρι σε όλη την Ευρώπη. Είναι ο Αμανίτης ο φαλλοειδής».

manitaria 8Amanita muscaria ΤΟΞΙΚΟ παραισθησιογόνο περιέχει την ουσία μουσκαρίνη

manitaria 10Amanita phalloides νο.1 θανατηφόρο σε όλη την Ευρώπη Ελλάδα κ Ηλεία - Προκαλεί φαλοειδικη δηλητηρίαση έστω 20 γραμ φτάνουν να κοστίσουν τη ζωή

Από τα βρώσιμα στα θανατηφόρα, τα παραισθησιογόνα και τα τοξικά!

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος μιλά για την επικινδυνότητα των μανιταριών και δίνει συμβουλές για όσους θελήσουν να ξεκινήσουν το δικό τους… σαφάρι στη φύση της Ηλείας. «Αν θέλει κάποιος να συλλέξει μανιτάρια, πρέπει οπωσδήποτε να έχει δίπλα του έναν έμπειρο συλλέκτη. Να βλέπει τα μανιτάρια στο δάσος, όχι μόνο από φωτογραφίες. Το μανιτάρι πρέπει να το δούμε από κοντά και να εξηγήσουμε τα χαρακτηριστικά του. Το αναγνωρίζουμε από το βιότοπο, την εποχή που φύεται. Για παράδειγμα, με πολύ έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να αλλάξει το χρώμα του και να μας μπερδέψει. Θέλει γνώσεις και εμπειρία. Και να ξεκινήσει την εκμάθηση και την περισυλλογή από ένα είδος. Όχι όλα μαζί. Πρέπει να περάσουν χρόνια για να τα μάθει όλα. Μετά από 5-6 μήνες μπορεί να περάσει σε άλλο είδος. Τα μανιτάρια δεν τελειώνουν ποτέ. Και εγώ ακόμη μαθαίνω

manitaria 7Amanita pantherina έντονα τοξικό επικίνδυνο

Τα μανιτάρια θέλουν πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Το παραμικρό λάθος μπορεί να σου κοστίσει τη ζωή. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 15 θανατηφόρα είδη. Υπάρχουν όμως και παραισθησιογόνα, τοξικά αλλά και ουδέτερα μανιτάρια. Είναι αυτά που αν τα φάμε είναι εντελώς άγευστα αλλά δεν πειράζουν τον οργανισμό» καταλήγει.

manitaria 11Morchella Διάφορα είδη από κορυφαία παγκοσμίως περιζήτητο από τα καλύτερα μεγάλης γαστρονομικής αξίας

Όσο για τη διατροφική αξία; Πλούσια σε πρωτεΐνες-αντικαθιστούν άνετα το κρέας-υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλλιο φώσφορο, σελήνιο, βιταμίνες… Μια τροφή που τα έχει όλα!

manitaria 4Macrolepiota procera ή ζαρκαδίο νόστιμο εξαιρετικό για σνίτσελ

Lactarius salmonicolorLactarius salmonicolor - βρώσιμο νόστιμο για αρχάριους

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup