Με το δεξί ξεκίνησε η πρώτη παραγωγή του αγουρέλαιου στην Ηλεία, με ποιότητα και αποδόσεις σε εξαιρετικά επίπεδα
Της Δήμητρας Βέλμαχου
Με ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις για την ποιότητα του ελαιολάδου, κάνουν πρεμιέρα τα ελαιοτριβεία της Ηλείας. Η φετινή συγκομιδή υπόσχεται εξαιρετικό ελαιόλαδο, κυρίως στις περιοχές που ευνοήθηκαν από τις βροχοπτώσεις, ή στα κτήματα που ποτίζονταν ειδικά στα χαμηλότερα υψόμετρα. από τα οποία έχουμε τώρα τα πρώτα δείγματα της φετινής παραγωγής.
Ο Περικλής Τσουκαλάς, ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου στην περιοχή του Βουνάργου που εξυπηρετεί δέκα κοινότητες, επισημαίνει ότι το λάδι που βγαίνει μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικής ποιότητας, καθώς είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ο καρπός παρουσιάζεται επηρεασμένος από την ξηρασία.
Ξηρασία και διακυμάνσεις στην παραγωγή
«Ξεκινήσαμε πριν από μια εβδομάδα και η ποιότητα μέχρι στιγμής είναι εξαιρετική», δηλώνει ο κ. Τσουκαλάς, προσθέτοντας ότι μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν ζημιές στις ελιές λόγω της ξηρασίας. Η συνολική εικόνα της παραγωγής είναι ελπιδοφόρα, ενώ η αναμενόμενη βροχή πρόκειται να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την απόδοση των ελαιόδεντρων.
Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την Ηλεία. Σε περιοχές που δεν είχαν βροχοπτώσεις, η ξηρασία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα της παραγωγής. «Σε αυτές τις περιοχές ίσως να μην βγουν πολύ ποιοτικά λάδια και οι ποσότητες να είναι λιγότερες από τις αναμενόμενες», εξηγεί ο κ. Τσουκαλάς.
Η διεθνής αγορά και οι τιμές
Όσον αφορά τις τιμές, παραμένουν ακόμα ρευστές, καθώς η διεθνής αγορά του ελαιολάδου επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στη λεκάνη της Μεσογείου.
Ο κ. Τσουκαλάς σημειώνει ότι η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό των τιμών, ανεξάρτητα από την παραγωγή της Ελλάδας.
Η φετινή παραγωγή στην Ηλεία πάντως ξεκίνησε πολλά υποσχόμενη σε αρκετές περιοχές, αλλά η αβεβαιότητα της αγοράς και οι καιρικές συνθήκες θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ποιότητα όσο και στην τελική απόδοση του ελαιολάδου.
Ανάλογα και ο Διονύσιος Σαρακίνης από την ίδια περιοχή, κάνει λόγο για εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, αφού η πρώτη εικόνα που έχει αποκομίσει από τις ελιές που φτάνουν στο ελαιοτριβείο του είναι θετική, με τον καρπό που λαμβάνει να είναι σε άριστη κατάσταση. Το λάδι που βγαίνει τόσο σε οξέα όσο και σε πολυφαινόλες είναι σε ιδανικά επίπεδα, ενώ η ρευστότητα από την άλλη όπως εξήγησε ο κ. Σαρακίνης είναι σε χαμηλά επίπεδα γεγονός που αποτελεί και το ζητούμενο για τους παραγωγούς, αφού όσο πιο χαμηλά είναι τόσο περισσότερο διατηρείται.
Όπως τόνισε επίσης, αυτή τη στιγμή η συγκομιδή δεν αφορά τα ελαιόδενδρα που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές καθώς εκεί οι ελιές δεν είναι ακόμα έτοιμες.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις στα ορεινά, ενδεχομένως να παρουσιαστεί πρόβλημα από την ξηρασία, θα δούμε.... Πάντως σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, θεωρώ ότι θα έχουμε την καλύτερη ποιότητα και οι ελιές θα δώσουν και πολύ λάδι. Σε συνδυασμό πάντα με μια καλή τιμή που πιστεύω ότι θα είναι πάνω από τα 7 με 8 ευρώ κατ' εκτίμηση, θα έχουμε φυσικά και εναλλαγές στην τιμή αφού σίγουρα θα επηρεαστούν από την παραγωγή άλλων χωρών, κυρίως της Ισπανίας» επεσήμανε ο κ. Σαρακίνης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιοτριβέων Β. Ηλείας "Η ΑΘΗΝΑ" Νίκος Βασιλακόπουλος, επιβεβαίωσε την θετική εικόνα που παρατηρείται στα ελαιοτριβεία της περιοχής, τα οποία για την ώρα βγάζουν το πρώτο αγουρέλαιο, το οποίο είναι όπως επεσήμανε εξαιρετικής ποιότητας. Στην πορεία όπως σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, «...με την βοήθεια του Θεού, εύχομαι να βρέξει για να έχουμε και καλές αποδόσεις εκτός από την καλή ποιότητα. Στην Ηλεία βγαίνει τώρα το αγουρέλαιο, και δεν έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν όλα τα ελαιοτριβεία. Από τις αρχές Νοεμβρίου σιγά-σιγά θα ανοίξουν και τα άλλα, ευχόμαστε να βρέξει για να μπορέσουν οι ελιές να δώσουν περισσότερο λάδι. Ευελπιστώ ότι θα πάμε καλά, είμαι αισιόδοξος, γιατί περιμένουμε και καλές τιμές».