Για τον αναβρασμό που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να ζητήσει την επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς γιατί όπως ουσιαστικά αναφέρεται στα ειδοποιητήρια που τους έστειλε, πληρώθηκαν το 2022 περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε, αλλά και για τον τρόπο εξυγίανσης του Οργανισμού μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, στην εκπομπή «Ώρα Ελλαδός» του OPEN.
Ο Οργανισμός παραδέχεται ότι έκανε λάθος πληρωμές για το έτος 2022 και ζητάει πίσω τα χρήματα που έδωσε στους παραγωγούς. Τα ποσά που ζητάει πίσω κυμαίνονται από κάποια ευρώ έως και χιλιάδες ευρώ και ενώ φαίνεται πως οι υπεύθυνοι το γνώριζαν, πέρασαν δύο έτη ώστε να γίνει τελικά αυτή η διόρθωση.
«Υπάρχουν προβλήματα στις πληρωμές και στο πόσο έγκαιρα γίνονται αλλά και αναφορές σε λάθη που καλείται σε δεύτερο και τρίτο χρόνο να διορθώσει ο Οργανισμός. Το ζήτημα βρίσκεται σε κεντρικό επίπεδο συζήτησης. Εδώ και ενάμιση μήνα ο Οργανισμός είναι σε καθεστώς επιτήρησης» υπογράμμισε αρχικά ο Κώστας Τσιάρας και συνέχισε: «Τα προβλήματα που καταγράφονται είναι πολύ παλαιότερα. Τα προβλήματα είναι παρατήρηση 20ετίας. Ήδη είχε οργανωθεί ένα σχέδιο δράσης μέσα από το οποίο να γίνουν βλήματα για την εξυγίανση του οργανισμού, η στελέχωσή του και η διαφάνειά του».
Πώς δημιουργήθηκε το ζήτημα
Εξηγώντας τους λόγους που δημιουργήθηκε το ζήτημα με τους παραγωγούς τόνισε: «Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια εξυγίανσης, σε μια περίοδο που δεν υπήρχε πληροφοριακό σύστημα για τον Οργανισμό. Για να πληρωθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις του 2023, δεν υπήρχε πληροφοριακό σύστημα και αντί να ληφθεί ως βάση δεδομένων το 2022 ελήφθη το 2021, από ένα λάθος που έγινε. Έτσι δόθηκαν κάποια επιπλέον χρήματα. Κάθε χρόνο υπάρχει μια μετάπτωση διαφοροποίησης δικαιωμάτων άρα και χρημάτων που πρέπει να εισπράξει ο κάθε γεωργός και κτηνοτρόφος».
«Το μεγαλύτερο ποσό επιστροφών αφορά σε ποσά από 0 έως 500 ευρώ»
Συνεχίζοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε: «Περίπου το 86% από τις 197.000 αφορά ποσά από 0 έως 500 ευρώ. Όταν υπάρχουν παραγωγοί που πιστώθηκαν μέχρι και 10.000 ευρώ πόσο δίκαιο είναι να παίρνουν χωρίς ποσά χωρίς να τα δικαιούνται και να μην παίρνουν εκείνοι που πρέπει. Πρέπει να βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα. Δεν μπορούμε να βάλουμε σε διακινδύνεψη την εισροή ευρωπαϊκών πόρων». Και προσθέτει ο κ. Τσιάρας: «Υπάρχουν ζητήματα που είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχουν θέματα που έθεταν ζητήματα διαφάνειας. Έχουμε δεσμευτεί έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα υλοποιήσουμε ένα σχέδιο εξυγίανσης. Δεν είναι μόνο υποχρέωση μας έναντι των Ευρωπαίων. Είναι υποχρέωση μας έναντι του παραγωγικού κόσμου».
«Το ζήτημα χρειάζεται και μια από σοβαρή συμπεριφορά από τον αγροτικό κόσμο»
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη των επιτηδείων που θησαύριζε τα τελευταία χρόνια λαμβάνοντας φουσκωμένες επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα. Την καταγγελία είχε κάνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, Δημήτρης Καπούνης την Παρασκευή (11/10) μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδας» στο OPEN.
«Υπάρχει μια δικαστική εξέλιξη. Όλο αυτό λειτουργούσε στη βάση της υπεύθυνη δήλωσης περί της πραγματικότητας του καθενός ο οποίος υπέβαλλε μια δήλωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από τη στιγμή που υπάρχουν κενά στο πληροφοριακό σύστημα, τέτοια δυνατότητα διασταύρωσης δεν υπήρχε. Ωστόσο το ζήτημα χρειάζεται και μια από σοβαρή συμπεριφορά από τον αγροτικό κόσμο. Η τυχόν εξαπάτηση δημιουργεί θέμα στους ίδιους τους αγρότες και βάζει σε κίνδυνο τους πόρους της Ευρώπης».