Οι κίνδυνοι από το νερό άρδευσης στην καλλιέργεια

Οι κίνδυνοι από το νερό άρδευσης στην καλλιέργεια
Το νερό άρδευσης αποτελεί από τους συχνότερους κινδύνους στις καλλιέργειες καθώς δημιουργεί σοβαρές καταστάσεις στρεσαρίσματος και εμφάνισης τοξικότητας χλωριούχων στην επιφάνεια των φύλλων.

Τι θα πρέπει όμως να προσέξουμε σε μία ανάλυση αρδευτικού νερού; Παρακάτω θα αναφερθούν οι κύριοι παράγοντες που θα πρέπει να ελέγχονται.

1. Αγωγιμότητα: Η αγωγιμότητα είναι μέτρο των συνολικών αλάτων και κυρίως αυξάνεται παρουσία νατρίου, μαγνησίου, καλίου και ασβεστίου. Για την καλλιέργεια επιθυμητή είναι η αγωγιμότητα να είναι μικρότερη από 700 μS/cm με ανώτατο όριο τα 1500 μS/cm. Πάνω από αυτή την τιμή συνήθως υπάρχει επαφή με θαλασσινό νερό και έντονο στρεσάρισμα της καλλιέργειας. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αλάτων ποτίζουμε νύχτα και στάγδην. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει και εγκατάσταση μόνιμου φίλτρου στη γεώτρηση αλλά το κόστος είναι μεγάλο.

2. Περιεκτικότητα σε χλωριούχα ιόντα: Επίσης μέτρο της εγγύτητας με θαλασσινό νερό, Όσο μεγαλύτερη συγκέντρωση τόσο χειρότερο αρδευτικό νερό. Επιθυμητή περιοχή κάτω από 140 mg/L και ιδανική περιοχή κάτω από 50 mg/L. Η αντιμετώπιση γίνεται με τον ίδιο τρόπο με την αγωγιμότητα.

3. Υψηλή περιεκτικότητα νιτρικών: Τα νιτρικά στο νερό δουλεύουν όπως το λίπασμα. Αν όμως υπάρχει συνεχής προσθήκη νιτρικών μέσω του νερού τότε δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με πρόωρη ανάπτυξη, μη γέμισμα των καρπών και μειωμένη ποιότητα τελικού προϊόντος. Γενικά στο νερό τα νιτρικά δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 30 mg/L. Για να αντιμετωπιστούν τα νιτρικά με φυσικό τρόπο πρέπει να μειωθεί η λίπανση και να γίνει χλωρή λίπανση με βίκο και άλλα παρόμοια φυτά ώστε να δεσμεύσουν το πλεόνασμα νιτρικών. Επίσης μπορεί να γίνει και εγκατάσταση μόνιμου φίλτρου στη γεώτρηση αλλά το κόστος είναι μεγάλο.

4. pΗ: Η υψηλή ή χαμηλή τιμή pH δημιουργεί προβλήματα στην καλλιέργεια καθώς συνήθως συνδέεται με την παρουσία τοξικών για την καλλιέργεια ιόντων. Ιδανικά το νερό πρέπει να έχει pH από 6.5-8.0. Για το νερό μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι ρυθμιστές οξύτητας ειδικά κατά την υδρολίπανση.

Πασιάς Ιωάννης Website: https://pasiaslab.gr/

pasias.jpeg

Τεχνικός Υπεύθυνος Γενικού Χημείου «Πασιάς - Ραπτοπούλου», Επιστημονικός συνεργάτης Webinarium

Διδάκτωρ Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα