Το Τεχνικό Δελτίο που εκδόθηκε την 1η Νοεμβρίου 2024 παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες στους παραγωγούς για την αντιμετώπιση των πιο συχνών προβλημάτων και τη βέλτιστη διαχείριση των δέντρων, με σκοπό την εξασφάλιση της υγείας και της παραγωγικότητας του οπωρώνα.
Ασθένειες των πυρηνόκαρπων
Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες των πυρηνόκαρπων απαιτούν προσεκτική διαχείριση και έγκαιρη επέμβαση. Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο, οι σημαντικότερες ασθένειες και οι τρόποι αντιμετώπισής τους είναι:
Σήψη του λαιμού (Phytophthora spp.)
Η ασθένεια προκαλεί σήψη στους ιστούς του λαιμού των δέντρων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ανάπτυξή τους. Για την αντιμετώπισή της, προτείνεται η εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων δέντρων, η απολύμανση του εδάφους, η αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και η επάλειψη με χαλκούχο σκεύασμα. Σημαντική είναι και η διασφάλιση καλής στράγγισης του οπωρώνα.
Μονίλια (Monilinia spp.)
Η ασθένεια αυτή προσβάλλει τους καρπούς και προκαλεί την ανάπτυξη μουμιοποιημένων καρπών και ελκών στους κλάδους. Η συνιστώμενη αντιμετώπιση είναι η αφαίρεση και καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών και των κλάδων με έλκη.
Εξώασκος (Taphrina deformans)
Προκαλεί χαρακτηριστικές παραμορφώσεις στα φύλλα και τους βλαστούς. Για την καταπολέμησή του, συνιστάται η αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων κλάδων, καθώς και η εφαρμογή βορδιγάλειου πολτού ή άλλου χαλκούχου σκευάσματος μετά την πτώση των φύλλων.
- Κορύνεο (Stigmina carpophila)
Αντιμετωπίζεται με την ίδια επέμβαση που προτείνεται για τον εξώασκο, καθώς η χρήση χαλκούχων σκευασμάτων είναι αποτελεσματική και για τις δύο ασθένειες.
- Βακτηριακός καρκίνος και βακτηριακό έλκος (Pseudomonas syringae)
Αυτή η βακτηριακή ασθένεια προσβάλλει διάφορα μέρη του δέντρου και απαιτεί εντατική φροντίδα. Προτείνεται η εκρίζωση και καύση των έντονα προσβεβλημένων δέντρων, η αφαίρεση των προσβεβλημένων μερών, η απολύμανση των πληγών με χαλκούχο σκεύασμα και ο ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα μετά την πτώση των φύλλων.
Εχθροί των Πυρηνόκαρπων
Πέρα από τις ασθένειες, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και για τους εχθρούς των δέντρων. Οι σημαντικότεροι εχθροί και οι ενδεικνυόμενοι τρόποι καταπολέμησης είναι:
- Σκολύτης της Κερασιάς (Scolytus rugulosus)
Για την καταπολέμηση του σκολύτη συνιστάται η χρήση κλαδιών από το κλάδεμα ως φυσικές εντομοπαγίδες, ώστε να παγιδεύονται τα έντομα και να μειώνεται ο πληθυσμός τους.
- Φυλλοδέτης (Adoxophyes orana)
Τα υπολείμματα των καρπών που παραμένουν στον οπωρώνα μετά τη συγκομιδή μπορούν να φιλοξενήσουν έντομα, και για αυτό συστήνεται η απομάκρυνση ή καταστροφή αυτών των καρπών.
- Βαμβακάδα (Pseudaulacaspis pentagona)
Προκαλεί χαρακτηριστική ζημιά στον φλοιό των κλάδων. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλάδων, το τρίψιμο του φλοιού, τον ψεκασμό με νερό και τη χρήση παραφινέλαιων.
Σημαντικές υπενθυμίσεις για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων
Το Υπουργείο επισημαίνει επίσης τις παρακάτω προφυλάξεις για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων:
- Να χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένα προϊόντα φυτοπροστασίας.
- Να τηρούνται σχολαστικά οι οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων.
- Να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά τη χρήση αυτών των προϊόντων.
- Να ανακυκλώνονται σωστά οι κενές συσκευασίες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το συγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους παραγωγούς πυρηνόκαρπων, βοηθώντας τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις ασθένειες και τους εχθρούς των δέντρων τους και να διατηρήσουν την ποιότητα και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών τους.