Πρωτογενής Τομέας

Μεσσηνία: Η βροχή έφερε ελπίδες για την ελαιοπαραγωγή

Μεσσηνία: Η βροχή έφερε ελπίδες για την ελαιοπαραγωγή
Ελπίδες να σωθεί ό,τι σώζεται από τη φετινή ελαιοπαραγωγή, έδωσαν οι βροχές των τελευταίων ημερών στους Μεσσήνιους παραγωγούς.

Η κατάσταση έχει βελτιωθεί χωρίς να υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα της βελτίωσης, αλλά το πιο σημαντικό φαίνεται πως είναι το ό,τι μαλάκωσαν τα δέντρα. Και αυτό γιατί πλέον το κρίσιμο είναι να σωθούν τα ελαιόδεντρα.

Πάντως, σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και η ζημιά παραμένει πολύ μεγάλη στη φετινή ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας.

Την εικόνα αυτή παρουσιάζουν στην “Ε” άνθρωποι της παραγωγής και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Νηλέας (από τη Χώρα) Γιώργος Κόκκινος κάνει για  πρωτόγνωρη χρονιά, όπου “ο καθένας προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί”.

Μας ενημέρωσε ότι “κάποιοι παραγωγοί ξεκίνησαν να μαζεύουν από  τα κτήματα με τη ζημιά. Και είναι πολύ κακά λάδια με πολύ μεγάλο κόστος”. Διευκρινίζει πως “αντί να μαζέψουν 50 σακιά από ένα κτήμα, μαζεύουν 18 και 20 σακιά. Υπάρχει μικροκαρπία, 85% μείωση του βάρους του καρπού”.

Ο Γ. Κόκκινος παρατηρεί ότι “περιμένουμε να δούμε τι βελτίωση θα υπάρξει με τη βροχή. Θα φανεί τις επόμενες ημέρες, είναι δύσκολο να επανέλθουν”.

Σημειώνει πως “έχει χαθεί ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής. Και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ό,τι δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή και δεν υπάρχει δουλειά, οδήγησε στην εικόνα να βλέπουμε εργάτες να φεύγουν”.

Για τα αρδευόμενα ελαιοπερίβολα, ωστόσο, εξηγεί ότι “είναι μία από τις καλές χρονιές, καθώς βοήθησε και η ηλιοφάνεια και έχουν εκτοξευτεί οι αποδόσεις”.

Επιβεβαιώνει πως “υπάρχει σημαντική ζημιά”, εκτιμά ότι “η ελαιοκαλλιέργεια μπαίνει σε καινούργια μονοπάτια, θα είναι για λίγους” και προσθέτει για το ζήτημα της ποιότητας: “Θα ενταθούν οι έλεγχοι για φυτοφάρμακα και αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Οταν αποθηκεύεται μαζικά το ελαιόλαδο, πιθανόν να υπάρχουν επιμολύνσεις και μείωση, υποβάθμιση της ποιότητας. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε διαχωρισμό του ελαιολάδου σε όλα τα επίπεδα”.

Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος του “Νηλέα” εκφράζει τον προβληματισμό του, γιατί “υπάρχει μια μεθόδευση για πίεση των τιμών, είναι κάτω από 6 ευρώ αυτή τη στιγμή, ενώ ακόμα δεν ξέρουμε ποια θα είναι η παγκόσμια παραγωγή, αν θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια τόνους”.

Και καταλήγει αναγνωρίζοντας ότι “εμείς πληρώνουμε την έλλειψη οργάνωσης της παραγωγή. Οταν πουλάς όπου και όπως βρεις και δεν ξέρεις πού αποθηκεύεις και μπορεί να κάνεις κακό προϊόν, είσαι έρμαιο της αγοράς”.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Ενωσης Γιώργος Λαζόγιαννης  μας ενημερώνει πως “είναι γεγονός ότι τις επόμενες μέρες της βροχής συνήλθαν οι ελιές, αλλά είναι ακόμα ψιλές” και παρατηρεί: “Δεν πρέπει ο κόσμος να σπεύσει να μαζέψει, αλλά να περάσουν 10 ημέρες τουλάχιστον, για να δούμε πώς θα πάνε. Το καλό είναι ότι δεν πέφτουν, δεν έχουν δάκο”.

Επισημαίνει ότι “με τη βροχή φαίνεται να μαλάκωσαν και τα δέντρα και αυτό είναι το κυριότερο”, καθώς αναφέρει με πόνο πως “σε κτήματα που  μάζεψαν τις ελιές πριν τη βροχή, είναι τραγική η κατάσταση. Ελαιόδεντρα χωρίς φύλλα, ξερότοπος, σε πιάνει η καρδιά σου”.

Ωστόσο, ο Γ. Λαζόγιαννης ξεκαθαρίζει ότι “η ζημιά έχει γίνει και είναι σε μεγάλο βαθμό. Βελτιώνεται η κατάσταση, δεν βλέπεις σουφρωμένη ελιά αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πόση θα είναι τελικά η βελτίωση”.

Συνεχίζοντας, μας πληροφορεί πως “λίγοι έχουν βγει κι έχουν μαζέψει. Οι πιο πολλοί περιμέναμε το νερό της βροχής, για να σωθούν τα δέντρα, γιατί αυτό είναι πλέον το πιο σημαντικό”.

Κλείνοντας, εκφράζει το θυμό του με την πτώση, τη βουτιά των τιμών που ακούγεται. “Τι έγινε κι έχουμε πτώση και τέτοια μάλιστα; Ποιο φαινόμενο φταίει; Φταίει ο πληθωρισμός που ρίχνει την τιμή του λαδιού;”, αναρωτήθηκε με νόημα.

Ο ελαιοτριβέας, πρώην πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης, από την περιοχή Φοινικούντας - Λαχανάδας, παρατηρεί ότι “με τη βροχή ελπίζουμε οι ελιές που έχουν μείνει, να σωθούν, να μην πέσουν κάτω. Με τις ζημιές που υπάρχουν από την ξηρασία, είναι και μειωμένη η απόδοση και υπάρχει ζήτημα με την ποιότητα του ελαιολάδου”.

Σημειώνει πως “είναι τεράστια τα προβλήματα. Στην περιοχή μας στέρεψαν οι γεωτρήσεις. Στα ορεινά είναι μεγάλο το πρόβλημα, να δούμε αν θα σωθούν οι ελιές και κυρίως να σωθούν τα δέντρα”.

Μας ενημερώνει ότι “με τη βροχή φούσκωσαν οι ελιές και αν περάσει λίγος καιρός μπορεί ακόμα να πάρουν”, ωστόσο, ξεκαθαρίζει: “οι ελιές που έχουν μαυρίσει δεν ξαναπρασινίζουν. Τώρα αν θα είναι 40% ή 50% ή 60% η ζημιά, πάντως είναι μεγάλη. Εκεί που κάποιος περίμενε 100 τσουβάλια από ένα κτήμα, θα κόψει 40. Και το λάδι θα είναι σαν το μαυρολίσιο, δεν θα είναι κορωνέικο. Ομως οι οξύτητες είναι καλές, δεν είχε δάκο, αλλά δεν είναι αρωματικό και νόστιμο, όσο ήταν πριν”.

Τέλος, ο Αντ. Κορακάκης μας ενημερώνει ότι “έχουμε ξεκινήσει το μάζεμα με τις πράσινες, τις καλές ελιές” και πως “οι τιμές είναι σε ελεύθερη πτώση, 5 ευρώ αγοράζουν οι έμποροι”.

Πηγή: Εleftheriaonline.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα