Θεσσαλία: Συμφωνία για στήριξη της αμπελουργίας και των δενδρωδών καλλιεργειών του Τυρνάβου

Θεσσαλία: Συμφωνία για στήριξη της αμπελουργίας και των δενδρωδών καλλιεργειών του Τυρνάβου Φωτογραφία: Racool studio Freepik
Η αμπελουργία και το αρδευτικό πρόβλημα στη Θεσσαλία τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων της Περιφέρειας με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

Στην ενίσχυση της καλλιέργειας αμπέλου και των δενδρωδών καλλιεργειών στη Θεσσαλία, μέσα από στοχευμένες πολιτικές, συμφώνησαν ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας με τις διοικήσεις του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και του Συνεταιρισμού Δέντρων «Γαία Φρούιτ».

Μια σειρά ζητημάτων τα οποία απαιτούν την άμεση επίλυσή τους, έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης οι συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας – μέλη της ΕΘΕΑΣ.

Ειδικότερα, τέθηκε το αίτημα για οικονομική στήριξη αμπελουργών για την προστασία των αμπελιών τους και της σταφυλοπαραγωγής από τα αγριογούρουνα με τοποθέτηση ηλεκτρικής περίφραξης και για την αλλαγή του συστήματος υποστύλωσης των αμπελιών και αντικατάσταση των τσιμεντένιων πασσάλων με μεταλλικούς αλλά και οικονομική στήριξη για την εγκατάσταση αμπελιών και την ενίσχυση του ενδιαφέροντος για νέες φυτεύσεις στην περιοχή Τυρνάβου.

Αναζήτηση και  αξιολόγηση των καταλληλότερων βιοτύπων- κλώνων της ποικιλίας Μοσχάτο Τυρνάβου

Ζητήθηκε επίσης, μια μελέτη και εφαρμογή μεθόδων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής από τα νερά του Τιταρήσιου ποταμού, ενέργειες απαραίτητες για την άρδευση και  βιωσιμότητα της γεωργίας της περιοχής αλλά και των υδρευτικών αναγκών ενόψει και της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα συζητήθηκε η κατάθεση πρότασης ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για την αναζήτηση και  αξιολόγηση των καταλληλότερων βιοτύπων- κλώνων της ποικιλίας Μοσχάτο Τυρνάβου με σκοπό τον πολλαπλασιασμό και την εγκατάσταση τους στην περιοχή και την αναβάθμιση των οίνων και αποσταγμάτων που παράγονται από αυτή και ενίσχυση του ΑΟΣ Τυρνάβου σε δράσεις σχετικές με τον οινοτουρισμό και την αναβάθμιση της επισκεψιμότητας του Οινοποιείου- Αποσταγματοποιείου.

Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη Θεσσαλία

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρέτας, εξέφρασε τη βούλησή του για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σταφυλοπαραγωγής και των αμπελιών από τα αγριογούρουνα, να αναζητήσει χρηματοδοτικά εργαλεία -σε συνεργασία με το Δήμο Τυρνάβου- για την πιλοτική εγκατάσταση σε συγκεκριμένες εκτάσεις ηλεκτροφόρας περίφραξης.

Ακόμη δήλωσε σύμμαχος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού για την αναβάθμιση της επισκεψιμότητας του Οινοποιείου-Αποσταγματοποιείου, προτείνοντας μάλιστα καλές πρακτικές από το εξωτερικό.

Αναφορικά με το αίτημα του συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» για τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων και τον άνισο ανταγωνισμό που παρατηρείται στην αγορά από τα εισαγόμενα που δεν εμπίπτουν στη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, ο περιφερειάρχης έδωσε εντολή στη ΔΑΟΚ να αναζητηθούν τρόποι για τη διενέργεια δειγματοληψιών στα ράφια της αγοράς, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις.

Δεσμεύτηκε να μεταφέρει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το αίτημα του Συνεταιρισμού για κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, λόγω κλιματικής κρίσης, για τα πυρηνόκαρπα και το αχλάδι, ενώ ζητήθηκε και η επιστημονική τεκμηρίωση από τον καθηγητή Δεντροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Νάνο. Σε ανάλογη πρωτοβουλία θα προβεί και για το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας, ο γενικός διευθυντής της ΔΑΟΚ Δημήτρης Σταυρίδης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του Συμβουλίου Καινοτομίας και σύμβουλος του περιφερειάρχη σε αγροτικά θέματα Δημήτρης Γούσιος.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup