Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί μεγαλύτερη στήριξη για τους νέους που ζουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές – ιδίως με τη βελτίωση της πρόσβασης σε «glocal» ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την απασχόληση – ως τρόπο καταπολέμησης των δημογραφικών προκλήσεων στην Ευρώπη.
Οι αγροτικές κοινότητες αποτελούν βασικό μέρος της ταυτότητας της ΕΕ και διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανισότητες μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών.
Ειδικότερα, οι νέοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης, μικρότερη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και περιορισμένη διαθεσιμότητα κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Τα ζητήματα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα οι νέοι να απομακρυνθούν από αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες, οδηγώντας σε δημογραφικές προκλήσεις που συνδέονται με τη μείωση του πληθυσμού.
Το Συμβούλιο καλεί τις αρχές της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση των νέων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές σε βασικές υπηρεσίες, επιτρέποντάς τους να επωφεληθούν από τις «τοπικές» ευκαιρίες.
Ο όρος «glocal» αναφέρεται στην ικανότητα να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να ενεργούμε τοπικά, καθώς και στην ενσωμάτωση του τοπικού και του παγκόσμιου.
Ειδικότερα, τα συμπεράσματα ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη:
- Στη βελτίωση της πρόσβασης των νέων της υπαίθρου σε ψηφιακές υπηρεσίες, όπως με την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών
- Στη συμμετοχή των νέων που ζουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα
- Στην προώθηση της δημιουργίας περισσότερων και πιο ποικίλων, ποιοτικών ευκαιριών εργασίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, σε τομείς όπως η γεωργία και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
- Στην ενθάρρυνση της αλληλεγγύης και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των γενεών, μεταξύ άλλων μέσω τοπικών οργανώσεων νεολαίας
- Να εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας, τους εκπαιδευτικούς και τους επαγγελματίες ώστε να αναγνωρίσουν τα ποικίλα ταλέντα των νέων
Το Συμβούλιο καλεί επίσης την Επιτροπή να βελτιώσει την πρόσβαση σε σχετικές πρωτοβουλίες και ταμεία της ΕΕ και να αυξήσει την προβολή της νεολαίας της υπαίθρου στα προγράμματα της ΕΕ για τη νεολαία, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία μετά το 2027.
Ιστορικό
Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου βασίζονται σε εκείνα που εγκρίθηκαν τον Νοέμβριο του 2023 σχετικά με «ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ», στα οποία τα κράτη μέλη κλήθηκαν να «στηρίξουν ενεργά τους νέους πολίτες της υπαίθρου, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση και γη, παρέχοντας ποικίλες και ευέλικτες ευκαιρίες απασχόλησης, κατάρτισης και εκπαίδευσης και εμπλέκοντάς τους στον σχεδιασμό πολιτικής και στις τοπικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων». Τα συμπεράσματα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής μιας από τις πρωταρχικές προτεραιότητες της ουγγρικής Προεδρίας, ήτοι της αντιμετώπισης των δημογραφικών προκλήσεων.
Πηγή: Etheas.gr