Πρωτογενής Τομέας

Μεσσηνία: Η απουσία Ομάδας Παραγωγών εμπόδιο στην αναδιάρθρωση των συκεώνων

Μεσσηνία: Η απουσία Ομάδας Παραγωγών εμπόδιο στην αναδιάρθρωση των συκεώνων Φωτογραφία: Freepik/ luckyel
Το θέμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Μεσσηνία είναι οξύ για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Ιδιαίτερα το πρόβλημα που υπάρχει με τα σύκα, έχει γίνει πολλές φορές σημείο αναφοράς από τους φορείς που ασχολούνται με την καλλιέργειά τους.

Στην πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, το υπουργείο απάντησε ως εξής: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιεί το Υποέργο “Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών”. Ο σχεδιασμός του Υποέργου, όπως και ο σχεδιασμός των λοιπών Υποέργων της Δράσης “Οικονομικός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα”, έλαβε υπόψη την ανάγκη αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις του σύγχρονου κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος, τις επιταγές της επιστήμης αλλά και την ανατροφοδότηση της δημόσιας διαβούλευσης.

Μεθοδολογικά το Υποέργο αξιοποίησε ειδική μελέτη που συνέταξε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επί του αντικειμένου, βάσει της οποίας θεμελιώδες κριτήριο επιλεξιμότητας των προς φύτευση ποικιλιών ήταν “να είναι ανθεκτικές σε εχθρούς και ασθένειες που έχουν καταγραφεί και επηρεάζουν την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων”.

Στην εν λόγω μελέτη υπάρχει ειδική αναφορά στα συκόδεντρα (σημείο 1.5.5.6, σελ. 91).

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων άρχισε στις 28 Ιουλίου 2022 και ολοκληρώθηκε, ύστερα από 5 παρατάσεις της καταληκτικής προθεσμίας, στις 22 Ιανουαρίου 2023, δίνοντας στους ενδιαφερόμενους χρονικό περιθώριο 6 μηνών να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Ενημερωτικά, αναφέρεται ότι, όσον αφορά στην πολιτική που ασκείται στον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των σύκων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει και προωθεί τον εν λόγω τομέα μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών και του ειδικού στόχου της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, δύνανται να υλοποιούν δράσεις που αφορούν στην προώθηση και βελτίωση εμπορίας των προϊόντων τους, στην απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της δωρεάν διανομής, καθώς και σε περιβαλλοντικές δράσεις (ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιέργειας, καταπολέμηση ασθενειών με φιλοπεριβαλλοντικά μέσα κ.λπ.) και στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών, σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, 891/2017 και 892/2017, καθώς και την αριθ. 1400/395263/22-12-2023 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των επιχειρησιακών προγραμμάτων στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027” (Β΄7430/29-12-2023), όπως ισχύουν.

Επιπρόσθετα, στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και στο Στρατηγικό Σχέδιο που υλοποιείται, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξήw τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών και των ζωονόσων, και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ 2023), στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας δεν υπάρχει αναγνωρισμένη Οργάνωση Παραγωγών για σύκα».

Πηγή: TharrosNews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup