Ένα πρωτοποριακό σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης και διαχείρισης του αρδευτικού νερού πρόκειται να εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την ορθολογική κατανομή των υδάτινων πόρων και τη μείωση της σπατάλης. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, έχει ήδη λάβει την έγκριση της Περιφερειακής Επιτροπής και αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2025, ώστε να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες άρδευσης του καλοκαιριού.
Ψηφιακή παρακολούθηση και εξοικονόμηση νερού
Το νέο σύστημα αναπτύχθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Περιλαμβάνει προηγμένες τεχνολογίες που θα επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο και τη διαχείριση του αρδευτικού νερού, προσαρμόζοντας την παροχή ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών. Μέσω μετεωρολογικών σταθμών και δορυφορικών δεδομένων, οι αγρότες και οι αρμόδιοι φορείς θα μπορούν να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο την υγρασία του εδάφους, τις καιρικές συνθήκες και τις εξατμισοδιαπνευστικές ανάγκες των φυτών.
Η νέα τεχνολογία επιτρέπει επίσης την ακριβή μέτρηση της ποσότητας του νερού που διανέμεται, τόσο από το φράγμα όσο και από τα αντλιοστάσια, μέσω ειδικών παροχόμετρων. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η δίκαιη κατανομή του αρδευτικού νερού και η αποφυγή περιττών απωλειών, ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και της περιορισμένης διαθεσιμότητας υδάτινων πόρων.
Πιλοτική εφαρμογή σε τρεις ΟΕΒ
Η εγκατάσταση του νέου συστήματος θα γίνει πιλοτικά σε τρεις Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ), με προοπτική επέκτασης στο σύνολο της Περιφέρειας. Εκτός από την τεχνική παρακολούθηση του αρδευτικού δικτύου, το σύστημα θα υποστηρίζει και την οικονομική διαχείριση των ΟΕΒ, βελτιώνοντας την εισπραξιμότητα των τελών άρδευσης και διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των οργανισμών.
Σε πρόσφατη σύσκεψη στην Ηλεία, όπου παρουσιάστηκε το έργο, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, ο προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Μικέογλου, εκπρόσωποι των τοπικών ΟΕΒ και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παντελής Μπαρούχας. Οι εμπλεκόμενοι φορείς τόνισαν τη σημασία της νέας τεχνολογίας για τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής και την ανάγκη για ορθολογική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων.
Παρακολούθηση του φράγματος Πηνειού
Στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί επίσης ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της στάθμης του νερού στο φράγμα Πηνειού. Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας θα παρέχει συνεχή ενημέρωση για τα διαθέσιμα αποθέματα, διευκολύνοντας τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διανομή του νερού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις βροχοπτώσεις και τα χιόνια στον Ερύμανθο, η στάθμη του φράγματος παραμένει χαμηλή, μετρώμενη πρόσφατα στα 76 εκατοστά, ενώ η «κόκκινη γραμμή» για την επάρκεια του νερού το καλοκαίρι είναι τα 70 εκατοστά. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την ορθολογική χρήση του διαθέσιμου νερού.
Βιώσιμη γεωργία με τη δύναμη της τεχνολογίας
Η εισαγωγή της απομακρυσμένης διαχείρισης του αρδευτικού νερού σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την αγροτική παραγωγή στη Δυτική Ελλάδα. Με την αξιοποίηση προηγμένων ψηφιακών εργαλείων, οι καλλιεργητές θα έχουν στη διάθεσή τους ένα πολύτιμο εργαλείο που θα τους επιτρέπει να προγραμματίζουν την άρδευση με μεγαλύτερη ακρίβεια, διασφαλίζοντας καλύτερες αποδόσεις με μικρότερη κατανάλωση νερού.
Η πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποδεικνύει τη δέσμευσή της στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και στην υποστήριξη του αγροτικού τομέα, με στόχο έναν πιο αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο παραγωγής.