Η συνέλευση των μελών της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας στο προαύλιο της Ένωσης Οργάνωσης Παραγωγών το απόγευμα της Τετάρτης, ήταν μόνο μια αφορμή για να ακουστούν και πάλι δυνατά τα προβλήματα που πλήττουν τους παραγωγούς στην περιοχή.
Από τη μία οι χαμηλές τιμές στα περισσσότερα αγροτικά προϊόντα, από την άλλη η ακαμψία του ΕΛΓΑ που φαίνεται να προέρχεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν εξωθήσει τους παραγωγούς στα όριά τους και βρίσκονται προ του φάσματος της εγκατάλειψης των καλλιεργειών. Στη συνέλευση παραβρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος που μετέφερε το κλίμα που υπάρχει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού νωρίτερα είχε συνάντηση με τον υπουργό κ. Βορίδη.
Σε δηλώσεις του για τη συνέλευση ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος ανέφερε πως το πρώτο θέμα ήταν η τροποποίηση του καταστατικού. “Σύμφωνα με τον καινούριο νόμο τον οποίο περάσαμε τον Μάρτιο, η Ομάδα Παραγωγών, πρέπει να είναι νόμιμη γιατί έχει όλα τα προϊόντα, έχει ελέγχους από εθνικές και κοινοτικές επιτροπές, και είναι η πρώτη πανελλαδικά που προχώρησε να κάνει την τροποποίηση του καταστατικού. Εμείς το καταστατικό το στείλαμε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν εκδοθεί θα πάμε σε εκλογές γιατί πρέπει να ανανεώνονται και να μπαίνουν νέα πρόσωπα μέσα. Η Ομάδα Παραγωγών είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή”.
Ο αγροτικός τομέας πεθαίνει
Ο κ. Βαλιανάτος περνώντας στην ουσία των προβλημάτων των αγροτών σημείωσε πως “… εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι ορισμένοι παράγοντες δεν καταλαβαίνουν ότι ο αγροτικός τομέας πεθαίνει. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν και είναι μόνο για φωτογραφίες και τίποτε άλλο. Και αυτό που λέω το εννοώ. Εμείς χθες επικοινωνήσαμε και πάλι με το γραφείο του υπουργού του κ. Βορίδη, ζητάμε συνάντηση, γιατί τα προβλήματα των αγροτών είναι πάρα πολλά.
Πρώτο θέμα είναι οι ζημιές οι οποίες έχουν προκληθεί στο νομό Ηλείας και μας λένε όχι, πάμε στα ΠΣΕΑ. Και έρχομαι εγώ και λέω. Μα τόσο κορόιδα είμαστε; Δηλαδή τι; Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, είναι από το 2011 και είναι μία υπουργική απόφαση. Εδώ κάθε βράδυ περνάνε στη Βουλή ότι θέλεις και τροποποιούν αμέσως. Δεν μπορούν μία υπουργική απόφαση να την τροποποιήσουν και να αποζημιώσουν τον κόσμο, στις ελιές στα εσπεριδοειδή και σε όποιο άλλο προϊόν; Κοροϊδεύουν τον κόσμο... Κάθε φορά λένε ότι ο κανονισμός δεν το επιτρέπει, τι δεν το επιτρέπει; Υπουργική απόφαση είναι. Δύο υπουργοί το έχουν υπογράψει, κάνετε μία τροποποίηση, να καλυφθούν τα προϊόντα... Δεν θέλουν να τροποποιήσουν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ”.
Καταγγέλλω τον ΕΛΓΑ Πάτρας
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον τον ΕΛΓΑ Πάτρας και τις εκτιμήσεις του για τις ζημιές. “Καταγγέλλω το ΕΛΓΑ Πάτρας. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ όπως αυτοί λένε, λένε λέει ότι κατά τις εκτιμήσεις, εκτός από το γεωπόνο, πρέπει να παρευρίσκεται και εκπρόσωπος της οργάνωσης της ομάδας παραγωγών. Εγώ σας λέω ότι πέρσι οι επόπτες και οι εκτιμητές κρύβονταν για να μην τους βρούμε. Εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι το θέμα. Από τον Ιούλιο και μετά ο ΕΛΓΑ Πάτρας έχει βάλει 0% σε όλους. Είχαμε καύσωνες, είχαμε χαλάζι, είχαμε τα πάντα.
Κατά δεύτερον σαν Ομάδα Παραγωγών, έχοντας έννομο συμφέρον εμείς θα ζητήσουμε την τελευταία τριετία να δημοσιοποιηθούν όλα τα πορίσματα. Δεν μπορεί να είναι ο άλλος δίπλα με 50% και ο άλλος με 5%. Παραγωγοί που έπαθαν τεράστια ζημιά, χάνουν και την στρεμματική ενίσχυση της ντομάτας λόγω του ΕΛΓΑ Πάτρας. Εδώ αυτό το καταγγέλλουμε”.
Πατάτες και καρπούζι έπαθαν τεράστια ζημιά
Ο κ. Βαλιανάτος συνέχισε αναφερόμενος στα προβλήματα των παραγωγών λέγοντας πως “… οι πατάτες και το καρπούζι έπαθαν τεράστια ζημιά, ειδικά αυτή την τιμή το καρπούζι είναι απούλητο, ο νομός Ηλείας καταστρέφεται, στο νομό Ηλείας μετά τον δρόμο Πύργου Πατρών, το νοσοκομείο, και τα σκουπίδια τελειώνει και ο αγροτικός τομέας. Εμείς αυτή τη στιγμή καλούμε να είναι σε εγρήγορση και οι πατατοπαραγωγοί και οι καρπουζοπαραγωγοί, εάν το υπουργείο δεν δώσει χρήματα, για να καλύψει το χαμένο εισόδημα, η Ομάδα Παραγωγών θα βγει μπροστά. Σήμερα το πρωί έχω δεχτεί τηλέφωνα από όλους τους παραγωγούς σε καρπούζια και πατάτες. Θα έχουμε ένα καινούργιο 2001 που βγήκαν τα τρακτέρ στο Λατίφι. Γι’ αυτό να είναι σίγουροι όλοι. Τα ψέματα τελείωσαν. Τις φωτογραφίες να πάνε αλλού να τις βγάλουν.
Ο Αγροτικός τομέας πεθαίνει. Ο αγροτικός τομέας είναι αυτός που στηρίζει το νομό. Προειδοποιούμε τον υπουργό, προειδοποιούμε τους βουλευτές, προειδοποιούμε τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη που πήγε χθες στον υπουργό και μας είπε ότι δεν γίνεται τίποτα, ότι θα βρουν τους αγρότες μπροστά. Αυτό το λέω με πλήρη συνείδηση.
Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας, έχω να πω ότι εάν δεν θέλουν να βλέπουμε τις σταφίδες από τις φωτογραφίες, υπάρχει πρόταση στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για αναδιάρθρωση της σταφίδας. Πρέπει ο υπουργός να υπογράψει και να ξεκινήσει διαδικασία της αναδιάρθρωσης.
Τηλεφώνησα στο γραφείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα μας καλέσουν αλλά υπάρχει και μία περίπτωση να είναι τηλεδιάσκεψη και να μην πάμε Αθήνα. Περιμένω τηλέφωνο, είμαστε σε εγρήγορση αλλά εάν δε γίνει κάτι θα μας βρουν μπροστά τους. Τα τρακτέρ θα βγουν στο δρόμο. Ότι έγινε το 2001 με τα λεφτά που έχασαν από την βιομηχανική ντομάτα” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εικόνα της βιομηχανικής τομάτας
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών μίλησε και για την εικόνα έως τώρα στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας. “Η Βιομηχανική ντομάτα μέχρι στιγμής έχει φυτευτεί, πάει καλά, βλέπω 20 με 25 Ιουλίου να ξεκινήσει η παράδοση, οι γεωπόνοι αυτή τη στιγμή είναι στα χωράφια και ελέγχουν. Οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές, 78 € ο τόνος περίπου, τα έξοδα στον παραγωγό είναι 650, εάν δεν πιάσει 10 τόνους το στρέμμα και πιάσει 8 και εκεί μπαίνουν μέσα. Είχαμε συναντηθεί την προηγούμενη εβδομάδα με τους νέους ιδιοκτήτες του εργοστασίου ΚΥΚΝΟΣ, τους θέσαμε το θέμα να αυξηθεί η τιμή ,από εκεί και πέρα μας είπαν ότι θα μας απαντήσουν. Δεν μπορεί με τέτοιες τιμές να καλλιεργεί ο κόσμος. Μας είπαν ότι θέλουν παραπάνω ντομάτα. Εάν θέλουν παραπάνω ντομάτα να την πληρώσουν…” τόνισε ο κ. Βαλιανάτος.