KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

23|09
2020
12:28

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για βιώσιμη παραγωγή κακάου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά μια πρωτοβουλία για τη βελτίωση της βιωσιμότητας στον τομέα του κακάου.  

Ένας νέος πολυδιάστατος διάλογος συγκεντρώνει εκπροσώπους της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Γκάνας - τις δύο κύριες χώρες παραγωγής κακάου που αντιπροσωπεύουν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάου - καθώς και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των κρατών μελών της ΕΕ, των παραγωγών κακάου και της κοινωνίας των πολιτών . Ο διάλογος στοχεύει στην παροχή συγκεκριμένων συστάσεων για την προώθηση της βιωσιμότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού κακάου μέσω συλλογικής δράσης και συνεργασιών. Ο νέος διάλογος θα υποστηριχθεί από τεχνική βοήθεια για τις χώρες παραγωγής κακάου.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και αναπληρωτής Επίτροπος Εμπορίου Valdis Dombrovskis δήλωσε: «Ο τομέας του κακάου είναι σημαντικός για την ΕΕ και τους εμπορικούς μας εταίρους. Η σημερινή έναρξη του πολυμερούς διαλόγου για βιώσιμο κακάο θα συμβάλει στην καθοδήγηση της ανάκαμψης του τομέα από το Covid-19, ενώ ταυτόχρονα θα βρει λύσεις στις υπάρχουσες προκλήσεις βιωσιμότητας Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε συγκεκριμένες συστάσεις για το βιώσιμο κακάο, καθώς το εμπόριο δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη και τα κέρδη, αλλά και τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πολιτικών μας. "

«Όταν μιλάμε για κακάο, η βιωσιμότητα είναι το κλειδί », δήλωσε η Jutta Urpilainen , Επίτροπος Διεθνών Συνεργασιών. «Η ανύψωση των τριών πυλώνων της αειφόρου ανάπτυξης με μία κίνηση - κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική - είναι δυνατή. Είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε ως έντιμος μεσίτης για να δημιουργήσουμε τα θεμέλια ενός νέου διεθνούς πλαισίου για βιώσιμο κακάο. "

Μια σειρά θεματικών ομάδων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του διαλόγου με πολλούς ενδιαφερόμενους θα συναντηθούν μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Ιουλίου 2021 για:

  • συζητούν τρόπους ενθάρρυνσης υπεύθυνων πρακτικών επιχειρήσεων της ΕΕ που συμμετέχουν σε αλυσίδες εφοδιασμού κακάου 
  • να τροφοδοτήσει άλλες σχετικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της δέουσας επιμέλειας και της αποψίλωσης των δασών 
  • τροφοδοτήστε τις πολιτικές συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και των εμπλεκόμενων χωρών παραγωγής κακάου: Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα 
  • να καθοδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη έργων στήριξης για την αειφόρο παραγωγή κακάου

Μια σύνοδος ολομέλειας το φθινόπωρο του 2021 θα καταγράψει την πρόοδο και μια δημόσια έκθεση θα εξετάσει την πρόοδο σχετικά με τις συστάσεις και θα καθορίσει περαιτέρω βήματα που πρέπει να ληφθούν.

Ο διάλογος αντιστοιχεί στις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας και στην προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» της Επιτροπής για την παιδική εργασία. Βασίζεται επίσης στην κοινή πρωτοβουλία της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Γκάνας, τον Ιούνιο του 2019, σε μια ελάχιστη τιμή για το κακάο στην παγκόσμια αγορά και τη διαφορά εισοδήματος διαβίωσης που έθεσαν σε εφαρμογή με εκπροσώπους της βιομηχανίας κακάου και σοκολάτας για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή έσοδα για τους τοπικούς αγρότες.

Η νέα πρωτοβουλία για βιώσιμο κακάο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση ζητημάτων αειφορίας οριζόντια και εντός του τομέα. Περιλαμβάνουν πολιτικό διάλογο με την Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Γκάνα για να διασφαλιστεί ότι η αύξηση των τιμών συνδέεται με δράσεις που αναστέλλουν την αποψίλωση των δασών και την εξάλειψη της παιδικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού κακάου.

Ιστορικό

Η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ακατέργαστου κακάου στον κόσμο, δημιουργώντας περίπου το 60% των παγκόσμιων εξαγωγών (ITC 2020). Το κακάο συμβάλλει σημαντικά στα έσοδα από τις εξαγωγές, καθώς και η κύρια πηγή διαβίωσης έως και έξι εκατομμυρίων αγροτών στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στη Γκάνα. Έμμεσα, το κακάο συμβάλλει στη διαβίωση 50 εκατομμυρίων ανθρώπων (UNCTAD 2016). Ταυτόχρονα, η παραγωγή κακάου συνεπάγεται ιδιαίτερους κινδύνους που σχετίζονται με την παιδική εργασία, τα χαμηλά έσοδα για τους τοπικούς αγρότες, την αποψίλωση των δασών και την υποβάθμιση των δασών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κακάου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 60% των παγκόσμιων εισαγωγών (ITC 2020). Η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα είναι σημαντικοί προμηθευτές κακάου στην αγορά της ΕΕ, στην οποία έχουν πρόσβαση αφορολόγητων ειδών και χωρίς ποσοστώσεις βάσει των αντίστοιχων συμφωνιών οικονομικής εταιρικής σχέσης. 

Πηγή: NeaPaseges.gr - Φωτογραφία από Jeser Andrade Arango από το Pixabay

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Loading...
?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία