Πρωτογενής Τομέας

Πανώλη των χοίρων: Ο εντοπισμός κρούσματος συνεπάγεται θανάτωση του κοπαδιού - Πώς έφτασε στην Ευρώπη ο ιός

Πανώλη των χοίρων: Ο εντοπισμός κρούσματος συνεπάγεται θανάτωση του κοπαδιού - Πώς έφτασε στην Ευρώπη ο ιός

Απόλυτη οικονομική καταστροφή σημαίνει για τον κτηνοτρόφο ο εντοπισμός ακόμα και ενός θετικού κρούσματος πανώλης των χοίρων στο κοπάδι του, αφού σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να θανατωθούν όλα τα γουρούνια του και να τεθεί εκτός αγοράς τουλάχιστον για ένα χρόνο, παίρνοντας, παράλληλα, από την Πολιτεία ως αποζημίωση μόνο ένα ποσοστό της συνολικής αξίας των ζωντανών του.

Την ίδια στιγμή μεγάλους κινδύνους εγκυμονεί και για την κτηνοτροφική οικονομία ολόκληρης της χώρας ο εντοπισμός θετικών κρουσμάτων πανώλης των χοίρων, αφού μπορεί να το χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία χώρες που εισάγουν χοιρινό κρέας από την Ελλάδα και να τις σταματήσουν.

Αυτό αναφέρει στο ethnos.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Κρήτας σημειώνοντας ότι η πανώλη των χοίρων είναι ένα ιογενές νόσημα, που προσβάλει μόνο τα γουρούνια και τα αγριογούρουνα και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή σε άλλο ζώο.

«Πρόκειται για έναν ιδιαιτέρως μεταδοτικό και πολύ ανθεκτικό ιό, ο οποίος προσβάλει μόνο τους χοίρους και τα αγριογούρουνα και δεν έχει καμία σχέση με τον άνθρωπο και άλλα είδη ζώων. Εκτός από τους συνήθεις τρόπους μετάδοσης του ιού, όπως το να πατήσει κάποιος άνθρωπος ή ζώο κόπρανα μολυσμένου χοίρου και να μεταφέρει τον ιό σε άλλη περιοχή, μπορεί να μεταδοθεί και με κατεψυγμένο χοιρινό κρέας μολυσμένου ζώου. Για παράδειγμα, να αγοράσει ένας Έλληνας από κάποιος μέρος της Βουλγαρίας σαλάμι ή καπνιστό κρέας, τα οποία να έχουν τον ιό, να τα φέρει στην Ελλάδα και να τα καταναλώσει. Τα σκουπίδια που θα πετάξει, μπορεί να τα ανακατέψει ένα αγριογούρουνο, να φάει το μολυσμένο κρέας και έτσι να μεταδώσει τον ιό σε διάφορες περιοχές», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κρήτας.

Καταστρέφεται ολόκληρη η εκτροφή

Κατά τον ίδιο, σε περίπτωση που εντοπιστεί θετικό κρούσμα πανώλης των χοίρων σε ένα εκτρεφόμενο ζώο, θα πρέπει να θανατωθεί ολόκληρο το κοπάδι. Όπως λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ, ολόκληρη η εκτροφή θα μεταφερθεί σε μία τάφρο, όπου θα θανατωθεί και στη συνέχεια θα απολυμανθεί ο χώρος. Απαγορεύεται να γίνει σε σφαγεία η θανάτωση, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε άλλα σημεία.

«Για το χοιροπαραγωγό είναι μεγάλο πρόβλημα ο εντοπισμός ακόμη και ενός θετικού κρούσματος, αφού θα πρέπει να χάσει ολόκληρη την εκτροφή του. Θα πάρει κάποια αποζημίωση, αλλά αυτή θα είναι μόνο ένα ποσοστό της συνολικής αξίας της εκτροφής του. Και μόνο ότι θα βγει τουλάχιστον για ένα έτος εκτός παραγωγής, ουσιαστικά τον οδηγεί στην καταστροφή. Σήμερα η ελληνική χοιροτροφία καλύπτει το 40% των αναγκών που έχει η χώρα μας. Κάνουμε και εξαγωγές χοιρινού κράτος, εκ των οποίων ένα 10% διοχετεύεται στην Αλβανία. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η γειτονική μας χώρα, να βρει ως… πάτημα τον εντοπισμό κάποιων κρουσμάτων πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα και να σταματήσει τις εισαγωγές από εμάς. Αυτό θα σήμαινε μία μεγάλη οικονομική ζημιά για την ελληνική χοιροτροφία», αναφέρει ο κ. Κρήτας.

Πώς έφτασε ο ιός στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Κτηνιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, Ο ιός της πανώλης των χοίρων δεν εμφανίζεται συχνά στην Ελλάδα. Καταγράφηκε για πρώτη φορά στους χοίρους της Αφρικής και στην Ευρώπη έφτασε το 2007, όταν ένα πλοίο που μετέφερε απορρίμματα, μεταξύ των οποίων υπήρχε και μολυσμένο κρέας, έδεσε σε λιμάνι της Γεωργίας. Από εκεί εξαπλώθηκε αρχικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Σήμερα πρόβλημα με την πανώλη των χοίρων στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν η Γερμανία, η Ιταλία αλλά και άλλες χώρες κυρίως νότου.

Στη βαριά της μορφή η πανώλη των χοίρων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό, αιμορραγίες, μέχρι και θάνατο στο ζώο. Υπάρχουν και ηπιότερες μορφές του ιού, οι οποίες, ωστόσο, δημιουργούν προβλήματα στην αναπαραγωγή του ζώου.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup